Rostfritt stål Pan - grå botten. Varför?

11

Började bara använda en rostfritt stålpanna. Första jag lagade i det var bacon följt av lite stekt ris. Stuff fast vid det, men en snabb blöt och allt kom ut. Men när jag städat och torkat det finns en slags grå missfärgning på botten av pannan. Det försvinner väsentligen om det blir blött, men när jag torkar det kommer det tillbaka. Först - är det normalt? Om inte, finns det ett sätt att fixa det?

För det första är det här som det ser ut som torrt:

Fördetandraärdethärsomdetserutsomvått:

Det är en All-Clad 4 quart rostfritt stål saute pan .

    
uppsättning Dante617 28.12.2010 06:24

6 svar

16

Det händer med mina, och de är definitivt rostfria, inte aluminium. Vårt rostfria handfat blir samma sätt. Jag antar att det är från alla mineraler i vårt vatten. Jag har funnit att blanda upp lite Oxyclean och vatten och ett par minuters blötläggning och en skrubb med en plastskrubber kommer att bli av med det (både från pannan och från diskbänken). Det kommer dock tillbaka, men.

Jag har inte funnit att det har någon negativ inverkan på pannans användbarhet och förkortar inte livet signifikant om den 14 + åriga kockens pan som jag använder nästan dagligen är någon indikation.

Jag gjorde lite mer forskning, och det är definitivt mineralvass. Rekommenderade behandlingar är barkeepers vän (mild oxalsyra) suga / skrubba, eller koka lite ättika, antingen en följd av en noggrann sköljning. I teorin kan det vara svårt att bygga upp sig, om det inte är ensamt, det kan utvecklas till uppbyggnad, vilket skulle börja försämra prestanda, men i praktiken är det inte en brådskande oro.

Så om det buggar dig, rengör du det med mild syra eller syreblekmedel. Men förvänta dig att det kommer tillbaka. Om du bara tog bort det en gång om året, skulle du vara några år före mitt rengöringsschema, och jag har inte sett någon skada av det.

    
svaret ges 29.12.2010 17:05
17

bikeboy har definitivt rätt, men bara för att vara lite mer specifikt:

Det du ser är skala , även kallat fouling och flera andra villkor. Det är med all sannolikhet att det är specifikt limescale som du ser, och det är mycket vanligt i varmvattenkranar, vattenkokare och på lufttorkad köksredskap.

Om du har svårt vatten (eller om du inte gör det) kommer det att innehålla små mängder upplösta kalciumbikarbonat , som är helt ofarligt förresten, men när du koka vattnet bryts det ner i kalciumkarbonat , vilket är fortfarande ofarlig men har låg löslighet i vatten och fälls ut i fasta salter vid lägre temperaturer.

Detta kan också blandas med andra salter du använder i matlagning för att skapa mer skala.

Som du har märkt tar tvål och tvättmedel inte bort skalan. Inte heller skulle du förvänta dig att de skulle Dessa saker är avsedda för utvinning av oljor och fett (och ibland dödar bakterier) och ovanstående salter är ännu mindre lösliga i olja än de är i vatten.

Syror som ättika eller Barkeeper's Friend arbetar, eftersom surheten bidrar till att lösa dessa salter.

Bottom line, mineraluppbyggnaden är normal och harmless (både för dig och din köksredskap).

Om du vill förhindra uppbyggnaden i framtiden:

  • Försök att inte använda mer värme än vad som behövs i din matlagning (hög värme påskyndar mineralfördelningen). Simma, koka inte.

  • Alltid grundligt torka rostfritt köksartiklar i stället för att lufttorka det. Du kommer att torka av salterna i stället för att låta dem binda till metallen.

  • Skölj med en utspädd ättika lösning efter tvätt.

Om du behöver städa uppbyggnaden, använd Barkeeper's Friend (vilket är vad All Clad rekommenderar att använda) eller koka lite koncentrerad ättika som bikeboy säger. Använd inte bara någon gammal rengöringsmedel av rostfritt stål, eftersom inte alla är säkra på köksredskap.

    
svaret ges 29.12.2010 19:46
4

Jag får det här i mina rostfria pannor efter att ha lagat vissa saker, särskilt bönor. När jag märker det efter tvätt (med hand eller i diskmaskin) spruter jag bara en viss vanlig vitvinäger i pannan, täcker lätt det drabbade området, låt det sitta i en minut eller två och torka ut det med en pappershandduk. Det ser helt nytt ut. I sällsynta fall, kanske efter att ha lagat en risrätt, behöver jag använda en icke-skrapa scrubbie med ättika.

    
svaret ges 07.02.2013 19:39
1
Stänk med grovt salt - lägg till någon form av billig vinäger, bara tillräckligt för att blöta saltet till en våtpasta , skrubba med en pappershandduk i 30 sekunder eller så med saltet som en mild "slipande", medan vinägerna löser upp molnigheten. Skölj med vatten och torka. Voilá.

Det här är enklare och billigare än att använda någon form av köksrengöring och ingen giftig rest.

    
svaret ges 19.01.2015 08:24
0

Eftersom det är sannolikt mineraler i vattnet, kan det inte vara ett problem och behöver inte rengöras.

Om du vill se det snyggare kan du gnugga lite olja i pannan efter torkning

    
svaret ges 28.03.2017 05:48
-2

Rengör bara rostfritt med rostfritt stål (3M rostfritt rengöringsduk)

Vita grumliga områden på botten av nya rostfria stålskål ...

    
svaret ges 03.04.2016 11:22