Varför är min oljenivå så låg?

Är din oljenivå låg mellan oljebyten? Om din bils motor fungerar som den ska behöver du inte fylla på olja. Tyvärr njuter äldre motorer sällan av denna lyx. När motorn slits släpper oljan ut. Lite olja tillsatt då och då är inget att oroa sig för, men om du lägger till en kvart eller mer mellan oljebyten, kan du ha ett fixabelt problem där inne. Din motor kan bränna olja tack vare slitna kolvringar. Din motor kan också läcka olja tack vare en dålig packning eller en sprucken del. Eller så kan du tappa olja genom huvudpackningen i kylsystemet. Detta kan vara en dyr reparation.

Kontrollera följande symtom relaterade till oljeförbrukning

 • Rök i avgas
 • Ingen rök i avgaserna
 • Kylvätska brun och skummande
 • Oljepölar eller droppar under bilen

Symptom

Bilen använder mer olja än normalt, men det finns inget spår av rök från avgaserna. Oljenivån är låg mellan schemalagda oljebyten. Du har aldrig märkt det förut och det verkar inte som om oljan bränns av motorn. Det finns inget spår av rök i avgaserna.

Möjliga orsaker

 1. PCV-systemet fungerar inte korrekt.
  Fixen: Byt ut PCV-ventilen.
 2. Motorn kan ha mekaniska problem.
  Fixen: Kontrollera kompressionen för att bestämma motorns tillstånd.
 3. Motorns ventiltätningar kan vara slitna.
  Fixen: Byt ut ventilens tätningar. (Generellt inte ett DIY-jobb)
 4. Motorns packningar och tätningar kan skadas.
  Fixen: Byt ut packningar och tätningar efter behov.

Symptom

Motorn använder mer olja än normalt. Kylvätska verkar brunaktig och skummande. Din bil verkar tappa olja någonstans, men det finns inga uppenbara läckor och ingen rök från avgaserna. Du kontrollerar ditt kylvätska och det ser ut som skummande rotöl

Möjliga orsaker

 1. Packning med blåst huvud.
  Fixen: Byt ut huvudpackningen.
 2. Sprucken topplock.
  Fixen: Ta bort och reparera huvudet eller byt ut topplocket med en ny del.
 3. Läcker olja-till-vatten-kylare. Vissa oljekylare cirkulerar olja inuti en kammare som är fylld med kylvätska. Detta möjliggör utbyte av värme mellan de två systemen. Ibland kan en läcka i oljeledningen inuti denna kammare få olja att läcka ut i ditt kylsystem.
  Fixen: Reparera eller byt ut oljekylaren.

Symptom

Motorn använder mer olja än normalt. Oljepölar under bilen när de är parkerade. Oljenivån är låg mellan oljebyten. Du ser vattenpölar under bilen. Uppenbarligen har du en oljeläckage. Du kanske eller kanske inte ser rök eller luktar olja som brinner när du stannar vid ett lätt stoppskylt. eller parkera bilen. Du bör se till att motorn alltid har rätt oljenivå.

Möjliga orsaker

 1. PCV-systemet fungerar inte korrekt.
  Fixen: Byt ut PCV-ventilen. Kontrollera och reparera PCV-systemet efter behov.
 2. Motorns packningar och tätningar kan skadas.
  Fixen: Byt ut packningar och tätningar efter behov. Att hitta dem är tricket, och visuell inspektion är det bästa sättet.
 3. Oljefiltret kanske inte dras åt ordentligt.
  Fixen: Dra åt eller byt ut oljefiltret. Ibland är fixen mycket enklare än du hade trott!

Symptom

Motorn använder mer olja än normalt och det finns viss rök från avgaserna. Oljenivån är låg mellan oljebyten. Det verkar som om oljan brinner av motorn på grund av röken i avgaserna. Du kanske eller kanske inte märker att motorn inte har samma kraft som den brukade.

Möjliga orsaker

 1. PCV-systemet fungerar inte korrekt. Ett igensatt PCV-system kan orsaka större oljeblockback, vilket innebär att olja faktiskt sugs tillbaka in i motorn genom luftintaget.
  Fixen: Byt ut PCV-ventilen.
 2. Motorn kan ha mekaniska problem.
  Fixen: Kontrollera kompressionen för att bestämma motorns tillstånd. En motor med dålig kompression kan vara en enkel fix, men det kan också ha stora läckor i ringarna, huvudpackningen eller andra platser.
 3. Motorns kolvringar kan vara slitna. En sliten kolvring får motorolja att glida förbi. Det betyder att motorolja kommer att finnas på fel sida av ringarna. Detta kan bero på en sliten ring, eller i värsta fall en rillad och sliten cylindervägg.
  Fixen: Byt ut kolvringar. (Generellt inte ett DIY-jobb)
 4. Motorns ventiltätningar kan vara slitna. På samma sätt som slitna kolvringar, kommer en sliten ventiltätning att låta olja glida igenom där den inte borde.
  Fixen: Byt ut ventilens tätningar. (Generellt inte ett DIY-jobb)