Varför betyder ”420” ogräs?

Även om du inte använder några cannabisprodukter själv är chansen att du vet att termen "420" har något att göra med potten. Det finns flera urbana legender om länken mellan 420 och cannabis, men den verkliga ursprungshistorien kan överraska dig.

Marijuana uppskattningsdag

Oavsett om det uttrycks som en tid på dagen (4:20), ett kalenderdatum (4/20) eller ett tal, är 420 (det är fyra-tjugo, inte fyra hundra och tjugo) slang för användning och njutning av marijuana. I vissa ogräsvänliga städer som Boulder, Colorado, har den 20 april blivit känd som "Marijuana Appreciation Day" eller "Weed Day." Termen 420 är också ett samlingsrop för marijuana legaliseringsrörelsen, som har fått fart när stater som Colorado, Washington och Kalifornien har avkriminaliserat potten. (Från och med september 2018 är användning av marijuana för fritid lagligt i nio amerikanska stater, tillsammans med District of Columbia.)

Ursprunget till 420

Olika urbana legender har vuxit upp kring betydelsen av 420 och dess koppling till marijuana, men den sanna historien bakom den är förvånansvärt prosaisk. I början av 1970-talet träffades en liten grupp hippiestoner vid San Rafael High School i Kalifornien varje dag klockan 4:20 för att röka ogräs på en bestämd plats.

De gjorde detta så regelbundet att medlemmar i gruppen - som kallade sig Waldos - började använda uttrycket "420" som en eufemism för toking. Slagfrasen sprids bortom deras omedelbara krets, bortom gymnasiet de gick på och slutligen bortom Kalifornien. Inom ett decennium eller två använde potterökare över hela landet det.

The bebes vs waldos

2012 inträffade en cannabiskonflikt när en pro-pot-webbplats, 420 Magazine, publicerade en artikel om en man som kallade sig The Bebe. Mannen hävdade att det var hans kompisar vid San Rafael High, kallade Bebes, som kom med termen 420. Waldos, hävdade Bebe, var bara självfrämjande wannabes som råkar delta i San Rafael samtidigt.

Rob Griffin, tidningschefen och artikelns författare, drog slutsatsen att Bebe verkligen hade sitt ursprung i termen 420, även om Waldos var de som populariserade den. Huffington Post plockade upp den här berättelsen den 20 april efterföljande och skrev en artikel som bestrider 420 Magazines slutsats och argumenterar för att det inte fanns några underbyggda bevis för att stödja The Bebes påstående. Waldos har under tiden försökt dokumentera sina länkar till 420 i media.

Vad 420 betyder inte

Som med alla tabuämnen finns det ett antal urbana legender om vad 420 betyder. Här är några:

  • Det är dagen Bob Marley dog. Reggae-legenden undergav sig faktiskt melanom den 11 maj 1981. Fyra tjugo hänvisar inte heller till Marleys födelsedag; han föddes den 6 februari 1945.
  • Det är numret på ett lagförslag som väntar i kongressen det skulle göra marijuana lagligt. Från och med september 2018 förblir besittningen av marijuana ett federalt brott.
  • Det är antalet kemiska föreningar som finns i cannabis, krukväxten. Det finns faktiskt 483 identifierade föreningar, framför allt tetrahydrocannabinol eller THC, vilket är det som får dig högt.