Varför vänskap är viktigt

Vänner kan utmana oss, förvirra oss och ibland undrar vi varför vi bryr oss. Men vänskap är lika viktigt för vårt välbefinnande som att äta rätt och träna. Dessutom hjälper vänskap oss att växa igenom varje år i våra liv.

Vännerna vi träffar i skolan lär oss hur vi ska vara tålmodiga, vänta på vår tur, nå ut och prova nya hobbyer. När vi går in i ung vuxen ålder lär vi oss mer om att ta ansvar, hitta en karriärväg och söka människor som mentorer.

När vi fortsätter till 40-talet och framåt lär vi oss att klara upp och nedåt i livet, och återigen erbjuder vänner en ljudplatta och plats för oss att växa. Vänskap är nyckeln till vår framgång med alla våra relationer och det kan skapa en känsla av syfte i våra liv.

Vänner hjälper oss att interagera med nästan alla

De människor vi tar in i våra liv som vänner kommer att visa oss hur man förlåter, skrattar och gör konversationer. De grundläggande komponenterna i alla förhållanden, från vårt äktenskap till våra kollegor, bygger alla på vänskap. Vi lär oss att interagera med människor på grund av våra vänner, även de som är motsatta från oss eller delar en annan världsbild.

Vi pratar inte bara med andra utan lär oss av dem. Vi förstår processen att träffa nya bekanta och ta reda på vad som får dem att kryssa. Dessa människor hjälper till att driva oss ut ur våra komfortzoner samtidigt som de fortfarande ger ett säkert emotionellt utrymme för oss att vara helt oss själva.

Vänner håller oss mentalt och fysiskt starka

En av de mest förbisedda fördelarna med vänskap är att den hjälper till att hålla våra sinnen och kroppar starka. Det är faktiskt lika viktigt för vår fysiska hälsa som att äta bra och hålla sig i form. En ny Harvard-studie drog slutsatsen att det att ha solida vänskap i vårt liv till och med hjälper till att främja hjärnans hälsa.

Vänner hjälper oss att hantera stress, göra bättre livsstilsval som håller oss starka och låter oss komma tillbaka från hälsoproblem och sjukdomar snabbare.

Vänskap är lika viktigt för vår mentala hälsa. En studie föreslog till och med att spendera tid med positiva vänner faktiskt förändrar vår syn till det bättre. Det betyder att vi är lyckligare när vi väljer att spendera tid med glada människor. (Desto mer anledning att lämna den giftiga vänskapen.)

Vänner hjälper oss att klara ensamma tider

Vänner botar inte ensamhet helt (det är en vanlig myt) men de hjälper oss under ensamma tider. Vi lär oss att acceptera vänlighet och också att nå ut när vi behöver hjälp. De smärtsamma tiderna när vi kanske är utan vänner hjälper oss också att uppskatta de vänskap som kommer in och ut ur våra liv.

Att ha en stadig ström av vänner låter oss veta att vissa vänskap inte kommer att vara för evigt men var och en ger något speciellt. Vi lär oss mer om oss själva och hur viktigt det är att ha någon, bara en person, som känner och förstår dig. Detta är nyckeln till att komma ur ensamhet.

Vänner förbättrar livskvaliteten

Vänner kan ändra vårt värdesystem så att vi lär oss att införa mer mening i våra liv. När vi tillbringar tid med vänner fyller vi våra liv med stora samtal, hjärtlig omtänksamhet och stöd och skrattar högt kul. När vi hamnar på svåra tider är vänner där för att sätta saker i perspektiv och hjälpa oss. När vi har framgång ler de mot vår lycka. Med jordnära, positiva människor i vårt liv kommer vi att vara mer uppmärksamma på tacksamhet och göra trevliga saker för andra. Vi lever inte bara när vi har friska vänskap, vi trivs.