Vad, varför och hur hjulbalansering

Hjulbalansering - även känd som däckbalansering - är processen för att utjämna vikten på det kombinerade däcket och hjulenheten så att det snurrar smidigt vid hög hastighet. Balansering innebär att hjul / däck monteras på en balanserare, som centrerar hjulet och snurrar det för att bestämma vart vikterna ska gå.

I grund och botten har hjul och däck aldrig samma vikt överallt. Hjulets ventilspindelhål drar vanligtvis en liten vikt från ena sidan av hjulet. Däck kommer också att ha obalanser i vikt, oavsett om de är sammanfogade på locken eller helt enkelt från en liten avvikelse i formen på hjulet. Vid höga hastigheter kan en liten obalans i vikt lätt bli en stor obalans i centrifugalkraft, vilket får hjul- / däckenheten att snurra med en slags "galumphing" -rörelse. Detta översätts vanligtvis till en vibration i bilen såväl som mycket oregelbundet och skadligt slitage på däcken.

Traditionell balansering av snurr

För att balansera en hjul- och däckmontering placerar vi den på en balanseringsmaskin. Det finns flera sätt att balansera däck manuellt, men de kan uppriktigt sagt inte jämföras med maskinbalansering när det gäller varken lätthet eller precision. Hjulet går på balanseringsspindeln genom mittborrningen och en metallkon sätts in för att säkerställa att hjulet är perfekt centrerat. Maskinen snurrar enheten med mycket hög hastighet för att bestämma den tyngsta punkten och berättar sedan föraren var och hur många vikter som ska placeras på motsatt sida för att kompensera.

De viktigaste sakerna att veta om balansering är:

  • Balansering är nödvändig: En viktobalans i varje hjul / däckmontering är ganska oundviklig. Endast en gång i en mycket blå måne ser vi att en församling kommer ut naturligt, perfekt balanserad.
  • Balansförändringar över tiden: När däcket slits ändras balansen långsamt och dynamiskt över tiden. De flesta bra däckplatser vill återbalansera när däck roteras, eller när du till exempel byter vinter / sommardäck för en andra säsong. Om du balanserar om minst en gång under däckens livslängd förlänger du nästan säkert deras livstid.
  • Balansering fixar bara balans: Balansering förhindrar inte vibrationer från ett böjt hjul, runt däck eller oregelbundet slitage. Balanseringsvikter kan inte kompensera för ett problem som faktiskt är fysiskt till sin natur, bara för viktskillnader.

Vägkraftsbalansering

Eftersom det finns andra orsaker än bara balans för vibrationer och konstigt däckslitage, föddes balansen "Road Force". Denna balanseringsstil, förutom att utföra en traditionell centrifugeringsbalans, mäter också både hjulet och däcket för att avgöra om det finns förhållanden som skulle kunna orsaka vibrationer på vägen. I allmänhet gör de flesta balanseringsanordningar detta genom att trycka en stor rulle mot däcket när det snurrar långsamt och avläser däcktryck och radiell avrinning (dvs. avvikelse från perfekt rundhet). Detta kan upptäcka förhållanden som remsseparationer och matcha monteringsproblem.

I allmänhet kommer både hjul och däck att ha höga och låga punkter när det gäller körning, eftersom perfektion är omöjlig. Om du kan tänka dig att dra en punkt i en ansluten cirkel (som till exempel ett hjuls kant) bara något utåt, kan du se att någon annan punkt i cirkeln måste röra sig inåt för att upprätthålla anslutningen och skapa en äggform. Dessa är höga och låga fläckar för radiell runout. Om den är balanserad på en traditionell balanseringsanordning kommer denna montering inte bara att kräva mer vikt för att balansera utan kommer troligen också att orsaka vibrationer.

Lösningen är att mäta både hjulet och däcket och sedan flytta däcket runt på hjulet tills den höga punkten på däcket matchar hjulets låga punkt. Denna process kallas vanligtvis "matchmontering". De flesta däck idag har små prickar på sidoväggen för att indikera den punkt på däcket som ska matcha ventilspindeln för att få en anständig matchmontering. Vägkraftsbalanseringsapparater gör ett mycket mer exakt jobb med detta genom att mäta både hjulet och däcket med rullar och sedan leda föraren att markera de punkter som ska matchas. Den resulterande monteringen kräver mindre vikt för att balansera och snurrar rakare.

Bang-on vs limvikter

I början fanns det påkörningsvikter, blyvikter av olika valörer med en mjuk blyfläns som slogs på hjulets kant med en plasthammare. Och medan hjulen var stål var dessa vikter mycket bra. Men då blev stålhjulen lättmetallfälgar, och vikterna bröt den genomskinliga ytan på hjulen, så att korrosion fick sin väg med den oskyddade aluminiumytan nedanför.

Lösningen var Tape-A-Weights. Remsor med platta blyhäftade, fyrkantiga, varje kvadrat som väger en fjärdedel uns, vikterna kan klippas i storlek med klippare och fästas på insidan av pipan bakom ekrarna. Limet är ganska starkt, men kloka däcktekniker kommer fortfarande att rengöra ytan där vikterna kommer att göra det fritt från bromsdamm och fett. Detta kommer att förhindra att vikterna faller av. Om det finns någon fråga om limhållningen kommer en remsa tejp för att täcka vikterna genom nästan vad som helst. Racingtekniker använder tejp för att hålla vikter på hjul under värmeförhållanden som skulle smälta viktenas lim.

Så det är därför det är en fruktansvärd synd att använda slagvikter på framsidan av ett aluminiumlegeringshjul. Be alltid om limvikter när du har balanserade lättmetallfälgar. Var misstänksam mot alla däckplatser som inte använder limvikter. Många ställen använder påslagsviktar på hjulets insida och limvikter på utombordssidan. (Bang-on-vikter är i allmänhet billigare.) Detta är vanligtvis helt acceptabelt om du inte har kromhjul, eftersom alla brott i kromen kan börja avflagningsprocessen och så småningom bli dödliga.