Garlic Overflow - Varför kommer min olivolja inte att stanna i sin kruka?

5

Jag är den typ av kock som chops upp vad den lokala basaren har den veckan, lägger till en slumpmässig mängd kryddor tills färgen passar min snygging och sedan lagar den. På något sätt. De flesta dagar går jag inte hungrig.

Den andra dagen var färsk vitlök väldigt billigt så jag köpte en massa. Hushållsaffären hade några små krukor med korkar, så jag plockade upp en. Tillbaka hemma jag huggade upp några vitlökar, fyllde på kannen och fyllde sedan kannen med olivolja. Bröd för de kommande två dagarna hade haft en bra doppsås! Däremot doppa bröd i olja använder sig mycket olja och inte så mycket vitlök, så på andra kvällen när det var ungefär halvt tomt toppade jag av kannen med färsk olja. Jag corked det, torkade av dropparna från toppen med en pappershandduk och lämnade den på bordet.

Det här är vad jag hittade på morgonen. (klicka för större)

Jagärsäkernärjagkorkadedenvaroljenivånunderbottenavkorkenförattjagtippadedenförattsehurvitlökenfickenochkomihågattluftenflyttaderuntikannen.Jagärocksåsäkerpåtoppenvarrenmedatttorkaavdet,ochdetvarnaturligtvisingenpöl.Ännufrämling,somjagharlämnatdendäridaghardetfortsattattdroppa.

Denendaklyvenverkarvaravitlökblandningverkarproduceraperiodiskabubblorsomflyteruppgenomoljan.Detförklararinteförmighuroljankomut,mendetverkarsomattdetmåsteproducera

Jagsertrefältförattifrågasätta:

 • Tillfälligtkökstänkare:Hurskajagsäkertlagraminvitlökocholivolja?Ärdetriskförattlagradettainågotsomförseglarbättreänenplastkork?Ärdetsäkertattäta?
 • Amatörkemist:Finnsdetenkemiskreaktionmellanvitlökocholja?Skulledetnågonsinexplodera?
 • Wannabefysiker:Hurkomoljanut?Dettaverkarsomentyngdkraftsdrivenstunt.Observeraattdenaktuellaoljenivånärca½"under korken.

Någon berätta varför min dags äventyr i basaren gjorde så mycket röra och hur man gör smaskiga saker med vitlök och olivolja säkert!

    
uppsättning Caleb 21.02.2014 21:34

3 svar

13

Jag håller med om att jäsning från bakterier är den mest troliga förklaringen. Så, för att ta itu med dina frågor punkt för punkt:

 • Det är osäkert, som de andra inlägg som redan nämnts, på grund av botulismrisk. Växtämne utan tillgång till syre är inte hyllestabil, såvida den inte har syltats med tillräcklig syra.

 • Det kommer att bli en del kemi mellan vitlök och olja, men inte mycket av det. Det mesta av det kommer att vara löslighetsspår vissa reaktioner kommer sannolikt att hända också, men inget kommer du att märka. Viktigast, det kommer inte att finnas några oliv-vitlöksexplosioner.

  De resultat du ser är troligen orsakade av en viss mikroorganism (bakterier eller jäst) som gorgar sig på sockerarterna i din vitlök och burkar ut lite gas, förmodligen CO2. Det finns inget konstigt om gasbyggnaden tillräckligt med tryck för att få lite olja ut. Brewers kan berätta att du aldrig stannar en flaska eller en carboy där något är under primär jäsning, annars korkar din kork ut eller hela kärlet krossas. Om du någonsin popped en champagneflaska, vet du hur mycket kraft du kan få in där.

 • Gasen från fermentationen kunde inte lösas upp i oljan (det sätt som det skulle ha hänt med CO2 i ett vattent medium). Det byggde upp tryck mot korken. Jag misstänker att korken inte var helt tätt, annars skulle det ha skjutit ut. I stället skjutde skumet upp det lite tills det kunde flöda runt det och gick ut. Trycket föll och resterande olja stannade i flaskan.

 • För att göra smaskig olja med vitlök säkert, berättade TonyArra redan: du kan hålla den i kylskåpet och äta upp den inom några dagar. Täck inte upp den med ny olja! Den är lättfördelad precis som majonnäs eller mjölk, men den fula delen om det är att du kommer inte märka något om det finns en livlig botulinumkoloni där inne . Ingen av luktar, färgförändringar eller liknande. De flesta bakterier som lever i mat överlever inte utan syre (c. Botulinum är ett undantag) och de som gör mat luktar dåligt kommer inte att vara närvarande även om du har botulinum i din olja.

  Om du vill ha något som håller, kolla in recept som kräver betning eller frysning. Du kommer inte att kunna få en vitlökolja med dem, men kanske en vitlök sprids också för ditt bröd.

      
  svaret ges 21.02.2014 23:17
  8

  Jag skulle kasta bort det snabbt. Att göra vitlökolja är en stor risk för botulism (botulism är en bakterie som trivs i mat när det saknas syre, som det är fallet med vitlök nedsänkt i olivolja).

  Du kan göra vitlökinfuserad olivolja, men det är bäst att hålla det i kylskåpet för att hindra botulismen att växa. De säger att det är svårt att berätta när botulism har utvecklats i livsmedel, men luftbubblorna kan mycket väl orsakas av bakterierna (anaeroba bakterier sprider vanligen CO2). Redigera: Det är sant att det här troligtvis inte är botulinumbakterier, men även om det är jäsning betyder det att du har blomstrande anaeroba bakterier inuti din olja, och således är botulism ett uppriktigt hot här.

  Botulism kan orsaka förlamning och till och med död, så om du inte har kylt din vitlökolja korrekt, är det inte värt att risken är. Den ska lagras vid eller under 36F / 2C. Vid denna temperatur kan oljan börja stelna, så det kan bli nödvändigt att ta ut oljan lite i förväg innan du använder den. Det ska aldrig hållas ute i mer än 4 timmar vid rumstemperatur.

      
  svaret ges 21.02.2014 21:54
  6

  Först av allt: Jag är inte särskilt bekant med jäsning. Därför kan jag inte ge dig några råd om huruvida din olja fortfarande är ätlig eller ej.

  Kan det vara kapillärverkan som orsakade oljelömpningen? Om jag minns att PC-entusiaster som nedsänker en hel dator i ett akvarium med matolja (för kylning) alltid har problem att oljan klättar upp kablarna.

      
  svaret ges 22.02.2014 01:10