Do effekterna påverkar varelser i tre dimensioner eller i ett plan?

4

En ny session såg oss - datorerna möter en port av magisk eld. Väggen som omger grinden var 30 ft lång.

När paladins och jags öde var på ena sidan av porten använde paladin sin fiende varelse sitt mästareutmaning Channel Divinity-alternativ som säger att den drabbade varelsen inte kan vara villig flytta mer än 30 ft från paladin. Då knackade min dator den flygande varelsen genom elden.

DM försökte få fiendens varelse att flyga över elden för att undvika att den går tillbaka genom elden, men jag sa att eftersom upp var mer än 30 fot bort från paladin fienden varelse kunde inte flyga på det sättet.

DM gick motvilligt överens, men nu undrar jag vem som hade rätt.

Ska effekter som kampanjutmaning betraktas som sfärer eller planer?

    
uppsättning Eternallord66 07.11.2018 23:06

3 svar

9

Spells påverkar det utrymme de beskrivs för att påverka. I händelse av en förmåga som Champions utmaning är det en sfär (3D).

Från beskrivningen av stava (i detta fall förmåga) område av effekter:

Every area of effect has a point of origin, a location from which the spell's energy erupts. The rules for each shape specify how you position its point of origin. Typically, a point of origin is a point in space, but some spells have an area whose origin is a creature or an object.

Mästarens utmaning-förmåga anger ett område (radien), vilket betyder att det är effektivt en sfär, eftersom en varelse kan uppta en position någonstans i rymden runt paladin så länge den inte är för långt bort, mätt från paladins kropp, inte en specifik punkt. Om det var 2D skulle det säga något till påverkan att det bara var ett område på marken (som Spike Growth):

The ground in a 20-foot radius becomes difficult terrain for the duration [...]

Om du räknar 30 'från toppen av paladins huvud, så finns det ett gap över muren som är lika med paladins höjd. Den flygande varelsen kunde flyga över väggen genom denna lucka om den kan passa.

Detta förutsätter att paladin ligger precis bredvid väggen. Om han är längre bort skulle gapet snabbt begränsa sig till obefintlighet och eliminera en säker väg för flygbladet.

    
svaret ges 07.11.2018 23:40
1

Du är korrekt baserat på stavningstext. En rutnätskarta är 2d och används huvudsakligen för att göra snabba drag / räckviddsberäkningar.

SPHERE (PHB pg. 204-205)

You select a sphere's point of origin, and the sphere extends outward from that point. The sphere's size is expressed as a radius in feet that extends from the point.

Det är 3d, men är inte tillämpligt förrän du stöter på det i 3D-utrymme. Det mesta av tiden är en mall eller en kvadraträkning tillräcklig, men som i din situation gjorde det fortfarande vad som ligger ovanför dig som marknivå framför dig.

    
svaret ges 08.11.2018 05:11
-2

Detta är i stor utsträckning upp till DM-diskretion

Vid RAW kunde den flygande varelsen bara frivilligt flyga 30 meter hög om den var direkt över Paladin. I ditt exempel skulle 30 ft bort och 30 ft höga vara cirka 45 ft från paladin. Dock kommer många DM: er att handvinka eller approximera den vertikala komponenten för att undvika rörig matte och argument om hur hög centrum är.

Nu kommer DM fiat-delen. Självklart kan du slå skapningen ur 30 fotområdet eftersom det här är oönskade rörelser. Svårigheten ligger i huruvida förändring av banan utgör en villig rörelse.

Personligen skulle jag vilja regera med att det frivilligt förändras banan att flyga över portalen utgör en viljande rörelse. Jag skulle också kräva en Athletics (Behändighet) kontroll för att försöka det.

    
svaret ges 08.11.2018 00:13