Vad betyder blu-ray och hur påverkar det filmer?

Traditionella DVD-skivor går vägen för VHS-band och ersätts av nya Blu-ray-skivor. Den nya tekniken tar över film- och tv-industrin. Med explosionen av nya Blu-ray-titlar gör många familjer bytet och investerar i Blu-ray-spelare.

Vad betyder blu-ray?

Blu-ray är ett mediaformat som är utformat för att ersätta DVD-formatet. Blu-ray använder en annan typ av laser för att läsa skivorna, vilket gör att mer data kan lagras på en enda skiva. Eftersom Blu-ray kan lagra mer data kan det ge en mycket bättre bild (Hi-def) än DVD-formatet samt bättre ljud.

Kommer en Blu-ray-spelare fortfarande att spela DVD-skivor?

Oroa dig inte om du har en omfattande DVD-samling. du behöver inte byta ut dina DVD-skivor med Blu-strålar. Alla Blu-ray-spelare kan spela befintliga DVD-skivor. Dessutom innehåller de flesta Blu-ray-spelare tekniska framsteg som gör att spelarna kan förbättra visuell uppspelning av befintliga DVD-skivor.

Vad behöver jag för att spela en Blu-ray-skiva?

Blu-ray-uppspelning kan kräva flera utrustning för den bästa upplevelsen. Dessutom kanske vissa spelare inte kan spela alla specialfunktioner på de nya Blu-ray-skivorna.

Vad är BD-live?

BD-Live är en tjänst som använder en internetanslutning på Blu-ray-spelaren för att komma åt ytterligare innehåll, funktioner och interaktivitet. Detta kan inkludera filmdiskussioner, ytterligare videoinnehåll och annat relaterat innehåll. Inte alla Blu-ray-skivor innehåller BD-Live-funktioner. Blu-ray-förpackning indikerar skivor som använder funktionen.

Vad behöver jag för att använda bd-live?

BD-Live kräver två huvudkomponenter - en Blu-ray-spelare som stöder profil 2.0 (BD-J 2.0) -systemet och en internetanslutning till spelaren.

Är bd-live-innehåll rankat som en del av filmen?

Innan du tittar på BD-innehåll med dina barn är det viktigt att veta att MPAA inte betygsätter något BD-Live-innehåll och att innehållet inte heller regleras. Varje företag kan använda formatet som de vill. Företag som Disney har aviserat planer på att använda BD-Live på en majoritet av kommande titlar medan vissa andra företag inte har meddelat planer.

På vissa Blu-ray-skivor kan människor chatta, precis som på Instant Messenger, med vänner eller skicka och ta emot e-post. Olika communityforum är möjliga. Vissa studior, som Disney, kräver att ett BD-Live-konto inrättas, men om barnen vet kontoinformationen kan de fortfarande få tillgång till offentliga forum eller skicka och ta emot meddelanden.

Ytterligare funktioner

Blu-ray har mer avancerade interaktivitetsalternativ än DVD, vilket möjliggör detaljerade spel, pedagogiskt innehåll och förbättrade videoalternativ (som bildvisning i bild för kommentarer och bakom kulisserna). Filmmenyn är uppdaterad och kan nås när du tittar på filmen. Många Blu-ray-skivor innehåller också en digital kopia av filmen som kan användas på en bärbar enhet som en iPod, PSP, Zune och så vidare.