Vad är ton eller tonvärde? – definition

Definition: I konst hänvisar ton till graden av ljushet eller mörker i ett område. Tonen varierar från den ljusa vita av en ljuskälla genom gråtoner till de djupaste svarta skuggorna. Hur vi uppfattar ett objekts ton beror på dess faktiska ytljushet eller mörker, färg och struktur, bakgrund och belysning. Ton kan användas i stor utsträckning ('global ton') för att beteckna ett objekts huvudplan; realistiska artister använder "lokal ton" för att exakt beteckna subtila förändringar inom planet.

Ordboksposter använder ibland definiera ton eller som hänvisar till färg, men konstnärer använder nyans eller chroma för att hänvisa till denna kvalitet och föredrar att använda ton, tonvärde eller värde för att beskriva ljushet eller mörker. 'Värde' i sig brukar användas av dem som talar nordamerikansk engelska, medan de som talar brittisk engelska använder ton.

Uttal: ton (lång o, rim med ben)

Också känd som: värde, skugga

Exempel: "På ett instrument börjar du från en ton. I målningen börjar du från flera. Således börjar du med svart och delar upp till vitt ..." - Paul Gauguin