Vad är en vänsteller eller vänstjuv?

Vi har alla minst en upplevelse i våra liv där en vänstealer skakade upp våra relationer. Detta händer vanligtvis när du introducerar en vän till en annan men då lockar den personen din vän bort från dig, så småningom är ni två inte längre vänner. Vänstjälare kan göra detta med bara en vän eller gå en efter en och gå igenom hela din vänlista.

En vänstjuv (eller plural, tjuvar) är någon som umgås med dig antingen online eller personligen för att träffa dina vänner. De vill att dina vänner ska vara deras vänner. De kan göra detta för att de själva saknar vänner eller för att de känner att din sociala krets kan gynna dem på något sätt. Kanske har du inflytelserika vänner eller känner du människor som har en "in" som är attraktiv för dem.

Hur man upptäcker en vänstjuv

Människor som stjäl vänner har ofta många saker gemensamt. De är vanligtvis inte intresserade av dig personligen och ändå försöker de komma nära dig väldigt snabbt. De kan försöka planera mycket tid med dig så fort de får reda på att du känner någon de vill bli vän med.

En vänstjuv kommer att:

  • Försök att planera tid ensam med dina vänner bakom ryggen.
  • Släpp ditt namn till din vän i ett försök att kringgå att spendera mer tid med dig.
  • Var inte längre intresserad av dig när de framgångsrikt blivit vänner med din vän.
  • Ge din vän intrycket att du har uppmuntrat dem att träffas när du inte har gjort det.
  • Var inte riktigt uppriktig när de lär känna dig.

Vintjuvar är opportunistiska, så om de får reda på att du planerar att träffa din vän till middag eller någon annan händelse, kommer de att försöka få en inbjudan från dig.

Att stjäla vänner som ett sätt att få vänner

Det finns några människor som föreslår att man stjäl vänner som ett sätt att få nya vänner. Jag är inte en av dem! Att stjäla vänner är ett beteende som får dig att komma bort som användare och inte en verkligt omtänksam person. När din inställning är inriktad på att "stjäla vänner" är du mer fokuserad på att träffa människor från någon annan, och detta sätter scenen för sårade känslor och inautentiska relationer. Med andra ord, om du använder någon av någon anledning (för att träffa människor eller inte), är chansen att andra människor vill undvika dig.

Med detta sagt är det helt rimligt att träffa andra genom dina vänner om du gör det naturligt. Målet bör vara att utveckla relationen med din vän, inte vad din vän kan göra för dig. Om du verkligen växer din vänskap kommer naturligtvis din vän att presentera dig för andra.

Hur lära känna din väns vänner

Om du blir presenterad för någon ny, var uppmärksam på att agera som en vänstjuv. Se till att när du först lär känna din väns vän gör du det genom dem istället för ensam. Försök aldrig att klippa din vän ur mixen. Inkludera alltid din vän i alla sammankomster.

När tiden går kommer du att bli bättre vänner med din väns vän, och som ett resultat behöver du inte vara så försiktig. Den personen kommer verkligen att bli din vän. Men den gyllene regeln gäller här. Prata aldrig om din vän bakom ryggen, särskilt inte till sin vän. Uppskatta möjligheten att träffa en ny vän från din vän ger dig, men överskrid inte.

Huvudskillnaden mellan en kompis och en som bara träffar en av dina vänner och slår den naturligt är avsikten. De bryr sig inte om dina känslor och när de lockar vänner från din inre krets känner de sig särskilt bra om sig själva. Dessa typer av människor är dåliga vänner att ha för att de är för själviska för att aldrig bry sig om dig.

Vänntjuvar letar efter människor som de kan fästa för sina egna syften, och även om de vänskap som de stjäl inte kommer att bestå, kommer de att låta dig känna sig förrådd av vännerna som lämnade dig. Om du är den som beter dig som en vänstjälare, ta en titt på dina handlingar och gottgöra så att du kan få äkta vänskap istället.