Skulle en stationär WWII-fighter falla på näsan med full gas och bromsar på?

17

Skulle en stationär WWII-fighter falla på näsan med full gas och broms?

Det är en allmän fråga, men jag är intresserad av Republiken P-47.

    
uppsättning Invariant 07.04.2017 00:40

3 svar

23


( Wikimedia ; pilar och CG-ikon är mina tillägg) P-47 sidritning.

Stötkraften har ett större ögonblick runt däckens kontaktpunkter jämfört med vikten. Det kommer inte att näsa under en viss RPM (det kommer att anges i träningen). Nedanför RPM:

  • Tyngden motverkar dragkraften
  • propeller downwash kommer att ge nedåt kraft på den horisontella stabilisatorn
  • Tillämpade bromsar kommer att motstå rotationen av hjulen (flygplanet roterar runt hjul)

Från en träningsvideo för den jämförbara big-engined F6F Hellcat , berättaren säger:

You can't gun this engine to full takeoff RPM and manifold pressure while holding the plane with the brakes, if you exceed 2,000 RPM the tail will lift and you risk nosing over.

Svaret är ja det kan hända.

Obs! För jämförelse är max RPM 2.700 för Hellcat.

    
svaret ges 07.04.2017 01:07
13

Det här var också ett problem vid underhåll. För att motorn körde med full kraft, vägde flygets svans ned för att stoppa flygplanet som tippade över framhjulen.

Du kan se "sadelväskan" och vikterna hängde över skrovet framför bakplattan i det här fortfarande från en video från en WWII Spitfire-markkörning:


( YouTube )

    
svaret ges 07.04.2017 13:31
2

Beror på hissinmatningen

Så länge som pinnen hålls tillbaka, som det borde vara för någon form av körning, skulle hissen applicera mycket nedåtgående kraft.

Nu, utan hissinmatningen för att avbryta det, kan vridmomentet näsa över ett flygplan, och det kanske inte tar någon av de stora WWII-motorerna att göra det.

Det finns en kraft riktad akter vid gränssnittet där de (bromslåsade) hjulen uppfyller marken som är lika med kraften framåt längs drivaxeln. Denna kraft multipliceras med avståndet mellan förlängningen av propaxeln och marken mellan hjulen för att skapa vridmomentet.

Det är samma vridmoment, men med motsatt storlek, som det som producerar hotrod wheelie manöveren. (Och vridmomentet är där med eller utan wheelie, vilket är anledningen till att FWD-bilar inte gör bra släpredare.)

Det kommer att bli värre för ett flygplan med långa växelben som sitter bra av marken.

Om den statiska kraften eller hissmomentet är tillräckligt hög, kan det hända. Jag har alltid undrat vad som skulle hända om jag inte höll fast pinnen på runup.

Uppdatering: Adressera kommentarer ... ja det kan ta lite ogynnsam vind, förvisso har flygplan näts över, se nedan, på (kanske downwind) runups, men notera det på startrullen i ett svänghjulsflygplan , svansen kommer upp ganska tidigt och det är med neutrala ingångar, så man kan bara föreställa sig att det kan hända ganska snyggt med något hänsynslöst antal framstick.

Det är uppenbart att även näshjulsvägar kan göra det, jag tror att detta är en Cessna på runup-pennan vid KSQL:

    
svaret ges 07.04.2017 03:00