Vad är en blandningsstubbe eller tortill?

Vilket verktyg använder du för att blanda blyerts- eller kolritningar? Ditt finger? En trasig gammal trasa? Om du inte har lagt till en blandningsstubbe eller tortillon i dina konsttillbehör kanske du vill överväga det.

Denna lilla rulle tätt vridet papper föredras av artister för exakt blandning. Det ger dig mer kontroll över din ritning och låter dig mjuka linjer eller smutsiga skuggade områden som du tycker passar. Tortillon är ett mycket praktiskt verktyg, så låt oss få några tips för att välja och använda en.

Vad är en blandningsstubbe?

En blandningsstubbe kallas vanligtvis en tortillon (uttalad tor-ti-yon). Detta är ett ritverktyg tillverkat av tätt rullat eller tvinnat papper. Kommersiellt sålda blandningsstubbar formas ofta direkt från pappersmassa med en spets i vardera änden.

Namnet "tortillon" kommer från den franska "tortillern", vilket betyder "något vridet." De kan också kallas torchons, som faktiskt är franska för "tyg" eller "dishrag".

Hur man använder en tortillon

Konstnärer använder sköldpaddor för att blanda och smeta penna och kol på papper. Du kan hålla den som en penna, kol eller pastell, vad som helst som är bekvämast.

Blandningsstubbar brukar användas lite för ofta i realistiska teckningar. Tortillons pappersfibrer drar grafit över och in i pappersytan. Detta skapar ett fint men jämnt lager grafit utan vitt papper kvar för att reflektera ljus. Detta kan göra ytan mycket tråkig.

  • Det är användbart när du skapar illusioner av struktur, som sammet. Var medveten om att gå för långt lätt kan få en ritning att se livlös ut.
  • Blandning av stubbar är mycket användbart när man skapar graderade höjdpunkter i texturer som hår. Detta gör det möjligt för konstnären att blanda, sedan skärpa ritningen med en penna linje och raderade höjdpunkter.

Efter blandning kommer du att märka att din tortillon blir 'smutsig'. Detta sker naturligt eftersom det plockar upp partiklar från din ritning. För att rengöra den, använd en slippapper (eller pekare) som är utformad för pennor och liknande konstmaterial. Ett skrot av standard sandpapper eller en nagelfil fungerar också.

Köp vs DIY

Du kan i allmänhet köpa sköldpaddor från konstförsörjningsbutiker. De säljs individuellt eller i uppsättningar och varierar i storlek från 3/16 till 5/16 tum vid spetsen. De flesta sköldpaddor är cirka 5 tum långa och detta möjliggör ett bra grepp.

Dricks: Du kan också hitta sköldpaddor som säljs i en uppsättning tillsammans med andra grundläggande ritverktyg som knådade suddgummi, sämskydd och radering av sköldar. Detta kan vara ett bra alternativ för nybörjaren eftersom det låter dig träna med en mängd olika verktyg till ett rimligt pris. Du kan alltid uppgradera senare om du hittar något mycket användbart i ditt arbete.

Det är väldigt enkelt att göra din egen tortillon. Det är så enkelt som att rulla upp ett rör med tomt kopieringspapper och skapa punkter i ändarna. Vissa artister har perfekterat DIY-tortillonen och klippt en specifik form från ett ark innan de rullar röret. Du hittar många varianter genom att söka efter "DIY tortillon".

Sminkapplikatorer och bomullspinnar kan också användas som alternativ, men resultaten varierar beroende på det valda materialets absorbans. Du kan också pröva att linda en bit trasa eller skrot över en pinne, stickor eller plugg.

En bit trasa eller skrotväv som lindas över fingret används ofta för att skapa samma blandningseffekter. Nackdelen är att en fingertopp är mycket mindre exakt än en spetsig tortill.