Varför vill Lex skingra Superman?

31

Tydliga förstörare för Batman v Superman -filmen.

I Batman v Superman är Lex Luthor en skurk. Han vill diskreditera Superman.

Varför?

Han förklarar till Superman

If God is all powerful he cannot be all good and if he is all good he cannot be all powerful.

Tror han att Superman är all kraftfull, kan han inte vara bra?

Jag ansåg "eftersom han är en skurk" som ett svar, men det verkar inte passa med resten av filmen.

Jag skulle vilja veta om den här filmen men jag är också intresserad av att känna till situationen i andra media.

    
uppsättning Kalissar 05.04.2016 13:23

4 svar

66

Citatet du nämner är den enda motivatorn vi får men det ska vara tillräckligt att fortsätta. Lexs fullständiga citat lyder:

See, what we call God depends upon our tribe, Clark Joe, 'cause God is tribal; God takes sides! No man in the sky intervened when I was a boy to deliver me from daddy's fist and abominations. I figured out way back if God is all-powerful, He cannot be all good. And if He is all good, then He cannot be all-powerful. And neither can you be.

Lex missbrukades av sin far. Vi antar att han ropade till Gud för hjälp men blev aldrig frälst från sitt missbruk. Så blev han sur till idén om ett ultimat skydd. Han växte för att tro att om det fanns någon sorts Gud, var det heller inte han var inte kraftfull nog för att stoppa sin far eller bryr sig inte nog till.

Lex projekt som tror på Superman , och säger att om han är lika kraftfull som folk tror att han är, så finns det ingen möjlighet att han kan vara så bra som folk tror att han är. Och om han är så bra som folk tror att han är, kan han inte vara tillräckligt kraftfull för att bli dyrkad som han är.

Lexs hat till Superman kommer från en vred idé att folket är bättre, om deras "falska Gud" är utsatt för det han är. Om du tar ner sin frälsare kommer dina ögon att öppnas - som hans var - till det faktum att de inte kan förlita sig på någon för att skydda dem.

Det är därför som Luthor försöker tvinga honom att försöka döda Batman. Det visar att antingen Superman inte är moraliskt tillräckligt bra för att vara över mord eller inte tillräckligt stark för att besegra Batman. Endera resultatet visar Lex rätt.

    
svaret ges 05.04.2016 15:03
14

Den Luthor vi ser i filmen är närmast den version vi har sett i serierna (och den animerade Superman-serien) sedan John Byrne efter krisen. Att granska sina motiv kan bidra till att klargöra Movie-Lexs tankar.

Lex, som i filmen, är inte längre en generisk superkriminell, men en otroligt framgångsrik affärsman. Hans uppfinningar finns på alla nivåer i samhället, från industri till personlig elektronik och alla andra nischer däremellan.

När Superman dyker upp misstänker han sina motivationer; delvis för att han är en främling, men delvis för att ingen kunde vara så altruistisk utan att ha en vinkel. Lex anser att mänskligheten inte borde förlita sig på utlänningar för att rädda oss och lösa våra problem, men på oss själva. Mer specifikt bör de lita på honom.

Kort sagt, Lexs motivationer och beteende är nästan exakt Max Herrens på Supergirl, även om de har böjt sig bakåt för att hävdar att han inte bara är "Luthor".

Den andra underliggande motivationen är ren och enkel avundsjuka. Innan Superman kom med, var Lex den största saken i Metropolis, och den ensamstående som de flesta människor litade på och litade på. Supermannens utseende släppte honom till platspositionen, och han kan inte stå på det.

Kampen mellan dem har blivit mycket mer personlig genom åren, men de två kärnmotivena ligger i centrum. Movie-Lex har liknande tankeprocesser, men inte så tydliga eller rationella.

    
svaret ges 05.04.2016 20:29
9

Den psykologiska kärnan (undertexten) av Lex Luthors motstånd mot Superman är att han hatar konceptets omöjlighet: det finns en man som, utan god förklaring, är tusentals ( eller miljoner ) gånger lika stark en vanlig person. Trots all vetenskap och uppfinningar som mänskligheten har uppnått under århundraden av ansträngning, kunde Superman eliminera den mänskliga civilisationen i en enda eftermiddag. Som den ultimata representanten för jordens vetenskapliga förmåga känner Luthor sig personligen förolämpad att Superman är oöverstigligt överlägsen vad vi kan göra eller bygga.

Du kan höra några av den synpunkten som kommer från Jesse Eisenberg Luthor. (Det kan jämföras med tidigare berättelser om som arroganta dödliga resellerande en gud. Vissa kan säga att Luthor är felgenre savvy: om det var svårt science fiction, då skulle han vara hjälten).

Vad är källan till detta? Du ser bitar av det i bakgrunden av många Lex Luthor-historier, men det är märkbart från de första åren av 1930-talet Superman. Därefter var villianer i grund och botten namnlösa och disponibla och Superman utmanades ofta av en forskare eller byggare som ville testa sin raket / motor / upptäckt mot Superman's might (han förlorade alltid, dåligt). Så småningom i stället för att föra in en ny fiendens professor varje gång, var karaktärstypen subumed i den återkommande Lex Luthor personligheten.

PS. Det nämns ofta att Superman var involverad i en olycka som brände bort Lexs hår. Det skedde (i kasserad kontinuitet), men var inte en del av karaktärens ursprung: Lex Luthor debuterade 1940, medan hårhändelsen publicerades i 1960-talets Superboy. Superboy-linjen inkluderade alla slags dumma rätter, inklusive Bruce Wayne som blev en costumed crimefighter innan hans föräldrar dog.

    
svaret ges 05.04.2016 22:07
5

I de tidiga tecknade böckerna blev Luthor's baldness oavsiktligt orsakad av Superboy när Superboy räddade honom från en explosion i ett gymnasium.

Det är uppenbart att Luthor är en extrem pyschopath, och incidenten är mer en ursäkt för sin historia om dåligt beteende än den faktiska orsaken till det.

Med tanke på att dagens skallighet ses som ett suave-utseende, tycker jag att det är mer ett fall att Lex Luthor är PO'd, eftersom Superman håller mot honom.

    
svaret ges 05.04.2016 14:08