Papperskorgen (sopfisk) är de arter utan fångstbegränsningar

Bland sportfiskeentusiaster avser termen sopfisk eller sopfisk en typ av fisk som anses vara skräp, inte värt tiden att driva och fånga dem. Men inom den lösa betydelsen har olika människor olika sätt att kasta definitionen.

Många fiskare anser att alla andra fiskarter än den de försöker fånga är en skräpfisk. Eller så kan du definiera en sopfisk som en som inte smakar bra på bordet. För ännu andra kan det vara invasiva arter som vi försöker utvisa från sjöar och floder. På en mer officiell nivå används termen vanligtvis för icke-viltarter - de fiskar som inte kontrolleras av regler om fångstbegränsningar eller djurhållarens storlek.

Detta betyder dock inte att det inte finns någon anledning att fånga dessa arter. Några av dem slåss hårt och är jättekul att fånga. Det finns flera exempel på så kallad skräpfisk som du kanske vill fånga för sporten, eller prova som fisk till middagsbordet.

Gar (lepisosteiformes spp.)

Gar anses ofta vara skräpfisk eftersom de inte är en fiskfiskart och anses vanligtvis vara oätliga. Men du kan faktiskt äta gar, och de kämpar hårt när de är hakade. Detta är en mycket gammal art, en pansarfisk med nålnos som liknar en stör och som kan bli mycket stor - 100 kg eller mer. Att landa en enorm gar är ett hjärtslagande ögonblick. En garns tänder kan klippa din linje, så det krävs en speciell rigg för att landa dem konsekvent. Och trots rykte är gar bra att äta om du vet hur man rengör dem.

Bowfin (amia calva)

Bogfenan är en hårt kämpande sötvattensfisk som ofta fångas vid fiske efter andra arter. De äter minnows och andra beten som används av fiskare och kommer att slå på många beten, från vevbitar till plastmaskar. Bowfin äts sällan, men vissa människor som har tillagat och ätit dem rapporterar att de är ganska bra. Detta är en annan mycket gammal art och en som tål varmt vatten med låg syrehalt. De fångas ofta under tider på året då fiskfisken är gles.

Sötvattentrumma (aplodinotus grunniens)

Sötvattentrumman blir stor och slåss hårt. I vissa delar av Nordamerika är de kända som fårhuvud eller fårhuvud. De finns ofta i samma vatten som havsvalja och fångas ofta när de fiskar efter andra arter. En stor trumma ger dig all kamp du kan hantera på bas tackling - en jig-and-gris är särskilt bra när du fiskar efter sötvattentrumma. Många äter trumfisk och säger att de är mycket bra. Vissa studier tyder på att sötvattentrumman kan hjälpa till att kontrollera invasiva sebramuslor genom att mata på dem.