Fotbollsvillkor och positioner: vidsträckt

En vidsträckt, även känd som en bred mottagare eller ibland helt enkelt en mottagare, är en offensiv spelare vars primära jobb är att fånga pass från quarterbacken. Han raderar upp på eller nära linjen för avskärmning där bollen placeras i början av spelet, men delas ut på utsidan.

Wideouts är traditionellt de yttersta spelarna på linjen för scrimmage eftersom endast vissa spelare är berättigade att fånga framåtpass - de i backfield som raderar bakom linjen scrimmage eller stötande linjemän i slutet av linjen.

En vidsträckt plikt under passande spel

Huvudrollen för en vidsträckt är att föra fram bollen genom att fånga pass från quarterbacken. Mottagaren kör rutter av olika avstånd i ett försök att öppna sig - fri från försvarare - och fånga bollen. Rutten kan vara så kort som några få meter eller så kan den vara så långt som quarterbacken kan kasta. Mottagaren kommer att försöka undvika, övermäla, överlista eller helt enkelt springa ut de försvarare som tilldelats för att stoppa honom.

Cornerbacks, och i mindre utsträckning säkerheter, anklagas vanligtvis för att försvara sig mot vidsträckta sträckor, försöka förhindra dem från att fånga fotboll eller avancera efter det. När en wideout lyckats fånga ett pass blir det hans uppdrag att få ytterligare yardage genom att köra bollen. Det slutgiltiga målet för alla offensiva spel är att göra en touchdown.

En vidsträckt arbetsuppgift under löpande spel

En vidsträckt roll har två potentiella roller under ett springande spel: Han kan springa en passerande rutt i avsikt att dra försvarets uppmärksamhet bort från det faktiska spelet, eller han kan fungera som en blockerare.

När han kör en rutt för att uppmärksamma försvaret fungerar vidsträckt i grund och botten som en lura. Han syftar till att få försvaret att tro att quarterbacken kommer att kasta bollen, medan quarterbacken i verkligheten kommer att lämna bollen till en löpare.

Alternativt kan mottagaren endast förväntas blockera för att rensa en väg för återkörningen.

Typer av utbredningar

  • Delad ände: En delad ände är en mottagare som raderar upp på linjen för avlägsnande. Sju offensiva spelare måste ställa upp på linjen vid varje spel. Den delade änden är längst bort från centrum på hans sida av linjen.
  • Flanker: En flanker är en mottagare som raderar sig bakom linjen. Flankern raderar vanligtvis upp på samma sida som den snäva änden, och han är ofta det primära målet i passande spel. Flankern raderar upp på samma sätt som den delade änden, förutom att han är bakom linjen för skrimmande snarare än på linjen.
  • Spelmottagare: Spåret är en lucka i linjen mellan de offensiva offensiva linjemännen och spelaren placerad närmast sidelinjen - den breda mottagaren. Detta område fylls vanligtvis av en bred mottagare, en back eller en tight end. Spelare som ställer upp i spelautomaten kallas slotbacks eller slotmottagare. Området som kallas slot används oftast för att skapa stötande formationer som använder flera potentiella mottagare på samma sida av fältet.

En tight-end är inte tekniskt en vidsträckt, även om deras roller har vissa likheter. Täta ändar är också anklagade för att fånga bollen, men deras ansvar inkluderar mer blockering. De är inte alltid lika smidiga eller så snabba som vidsträckta.