Hitta och fånga solfisk i sjöar

Att fiska efter solfisk i sjöar kan vara en fantastisk upplevelse om du vill ha mycket action för småfiskar, särskilt när du tar yngre fiskare som fiskar. Men det kan också vara en frustrerande upplevelse om du vill fånga stor fisk. Visst kan fisket och storleken på den tillgängliga fisken variera från en vattenkropp till en annan. I vissa sjöar fiskar fiskarna inte eller behåller många av solfiskarna, och de kan bli överbefolkade, vilket producerar massor av små, och kanske en population av stuntad fisk. Men där saker är mer i balans på grund av naturligt predation (av bas och andra arter) och att vissa fiskar avlägsnas av sportfiskare kan solfisken variera i storlek.

I många sjöar kan du fånga en mängd olika solfiskarter. I söder betyder det skalkakor, blåkulor, grön solfisk och till och med rödbröst. Men det är också möjligt att endast blågräs, eller kanske blågräs och pumpafrön, är den enda arten. Det senare förekommer i många norra sjöar.

Sunfish är vanligtvis i grunt vatten runt någon form av täckning, särskilt tillbaka i vikar, och de är lätta att fånga, så de är bra för barn. Ta med en hink med syrsor, grubbar eller maskar så kan du fånga mycket fisk oavsett vilken typ av redskap du använder.

Var hittar man sjön solfisk

Solfisk som pensel, ogräs och bergskydd i grunt vatten, men de kommer också att hänga upp på djupare vatten, särskilt på vintern. Och medan de i allmänhet föredrar vatten med måttlig temperatur verkar varmt grunt vatten locka dem på sommaren.

Alla solfiskarter gyter på sen vår till försommar (senare i norr och tidigare i yttersta söder). Vissa, som bluegill, kommer att leka flera gånger, vanligtvis på fullmånen och vid varmt väder. Sunfish gör sängar på grunt vatten när de leker, vilket lätt kan ses i klara och måttligt klara miljöer. Leta efter dessa sängar på baksidan av skyddade fickor med hårda bottnar som sand eller grus.

Naturliga beten att använda

Sunfish äter nästan vilken som helst naturlig bete. Daggmaskar är det traditionella sportfiskerbjudandet för solfisk, och alla de olika arterna kan fångas med dem. Men syrsor, grubs, catalpa-maskar och till och med små brödbollar fångar dem också. Naturliga beten kan vara levande eller döda (vanligtvis har de fryst och tinats), även om färskt och levande alltid är bäst med naturligt bete.

Fisk levande bete på två sätt: antingen under en kork (eller en annan lättviktig flottör) för att hålla den ur locket eller på botten utan en kork på ren botten, särskilt vid sängfiske. Kasta små flugor och andra konstgjorda produkter kring ogräsängar, borste och bergskydd. Det finns vanligtvis många solfiskar som håller sig under bryggor i skuggan och borste eller ogräs runt dem hjälper.

Konstgjorda beten som fungerar på solfisk sträcker sig från torra flugor till små spinnare, spinnerbaits och jig-spinner-kombinationer. De kommer att slå små jiggar, alla typer av små flugor och till och med små vevbitar och minnow pluggar. Större exemplar fångas ibland på beten som används för bas, som vevbitar och minnow pluggar, men det här är vanligtvis en tillfällig händelse. Om du bara fiskar med större beten kommer du definitivt inte att fånga mindre solfisk och kanske inte heller fånga större exemplar.

Lätt och enkelt grepp

Rörstänger, vissa långa glasfiberstänger, fluggjutning och ultralätt snurrutrustning är alla lämpliga för solfisk. Håll det enkelt. Till exempel, en enkel 12- eller 13-fots stolpe med 4-pund testlinje, split shot, krok och bete är ofta allt du behöver. Du kan lägga till en kork i detta i vissa situationer. Gå med fluggjutningsutrustning för extra roligt och en bra kamp, ​​med gummi- eller skumcricketimitationer, poppande buggar, torra flugor och våta flugor.

Förmodligen fiskar de flesta sportfiskare med en ultralätt snurrstång och rulle utrustad med 4 pund linje. Denna inställning kan också fiska en kork, en sänkare och en krok och kastar små jiggar, spinnare och pluggar.

Sunfish i sjöar ger en livlig kamp på lätt redskap. En halvpund blågill får din linje att sjunga, och en större får dig att arbeta för att fånga den. Och de är naturligtvis riktigt bra att äta också.

Redigerad och reviderad av Ken Schultz