Hur man gör ett spel utan bowling

I vanlig bowling är det ganska enkelt och enkelt - en strejk är en strejk. Din boll slår igenom alla tio stift på ett enda kast. Du får inte bara 10 poäng för den ramen, men du får också poängbonusar för de två nästa rullarna du gör.

Men det är vanlig bowling. I bowling utan kran ändras poängreglerna lite.

Hur non-tap bowling fungerar

I bowling utan kran tilldelas strejker för valfri stiftantal eller högre än en viss poäng. Till exempel, någon bowler som slår ner nio eller fler nålar på sin första boll tilldelas en strejk när du spelar nio-pin no-tap. Det är inte nödvändigt att spika alla 10 stiften. Antingen nio eller tio stift kommer att räknas som en strejk, och om du slår ner resten för att få alla nio med ditt andra kast, är det ett reserv.

Nio-pin är den vanligaste formen av bowling utan kran, men det är inte ovanligt att stöta på åtta-pin no-tap-tävlingar där någon poäng på åtta eller högre räknas som en strejk. Det finns till och med sju-stifts no-tap-tävlingar. Tekniskt sett kan du skapa en no-tap-händelse hela vägen ner till zero-pin, men det skulle inte vara någon mening att göra det.

Det finns också en variation där ute, känd som "självmord" bowling utan kran. Om du faktiskt lyckas slå ner alla tio stift är det i praktiken detsamma som en rännkula - noll poäng. Endast det bestämda stiftantalet görs som en strejk.

Vad är poängen?

No-tap-format ger svagare bowlers effektivt ett handikapp. De används ibland för pro-am-turneringar eller under fritidsligor eller evenemang. Bowling utan kran används ofta för att hjälpa mindre skickliga bowlers att bowla med mer skickliga bowlers på lika villkor. Till exempel kan en ungdomsliga ha ett årsskiftesfest där barnen skålar med sina föräldrar i ett åtta-stifts no-tap-format. Detta ger barnen en bättre chans att hålla jämna steg med de vuxna.

Samma teori används i pro-am-turneringar när vanliga schlubs försöker tävla med PBA bowlers. Ett format utan kran gör det mindre krångligt och potentiellt pinsamt. Det är inte ovanligt att bra bowlers uppnår ett 300-spel eller bättre med denna typ av format, och bowlers med mindre erfarenhet och talang kan också göra det ganska bra.

Gör ett spel utan bowling

Poängsättningsmetoden är exakt densamma som för vanlig bowlingpoäng när regeln utan kran är på plats. Förutsatt att du inte spelar självmord no-tap, om du deltar i ett nio-pin spel och du kastar en 9 eller 10, får du strejken och din tur är över. Den ramen läggs sedan till i din poäng som en strejk och du har rätt till de vanliga poängbonusarna som kommer med en strejk i ett vanligt spel.

Om du misslyckas med att slå ner det erforderliga antalet pins i ett spel utan kran, är det samma som om du hade gjort det i vanlig tävling. Du gjorde ett öppet. Inte bra.

Uppenbarligen ökar skillnaden i poäng mellan en utmaning utan kran och en vanlig bowlingtävling eftersom färre stift krävs för en strejk. Poäng kan skyrocket i sju-pin tävlingar, men inte lika mycket i nio-pin utmaningar. Och naturligtvis tenderar självmordsmatcher att sänka poängen avsevärt.