Fiske efter vit bas i sjöar

Vit bas är i huvudsak öppenvattensfisk som vanligtvis stannar i eller nära ganska djupt vatten. De rör sig ständigt och simmar i vattenpelaren snarare än att hålla stilla som stora munbas. De skolar ofta på ytan och jagar betesfisk, vilket kan ge lite spännande fiske. Att leta efter dessa skolor och kasta till dem kallas "fiska hopp" eller "hoppfiske", eftersom fisken verkar hoppa upp ur vattnet.

Vit bas migrerar från sjöar upp bifloder och vikar för att leka. Att fiska efter dem i koncentrationsområden som broar och punkter under vandringsloppet kan ge utmärkt action.

Var hittar man vit bas i sjöar

På vintern håller vit bas nära sjöbotten på djupt vatten. Det djupet varierar i olika sjöar. Med ekolod kan du ofta upptäcka vitbas som håller under betesfiskar och sedan fiska vertikalt efter dem.

På våren letar du efter vit bas när de springer upp bäckar och floder för att leka. De koncentrerar sig under broar och där långa punkter "pressar" ner sjön så att trolling eller gjutning av dessa områden fungerar bra.

På sommaren vandrar skolor med vit bas på öppet vatten och jagar betfisk. Den bästa taktiken för att fånga dem är att hålla ögonen på ytaktivitet och komma tillräckligt nära för att kasta till snabba fiskar. Den här åtgärden smalnar av på hösten när vattnet svalnar och den vita basen flyttar till sina vinterspök.

Beten och beten

På vintern fungerar små skedar jiggade nära botten bra. En live shiner eller trådfin skugga kommer också att få vit bas.

På våren, när vit bas är på väg till och springer upp floder, troll med små skedar och snurrar. Försök att casta med små bucktail jigs. Att fiska under broar under dagen och på natten är en bra idé både på våren och sommaren. Efter mörker hänger många människor en lykta eller annat ljus över sidan av båten för att locka betfisk, som drar in den vita basen och många andra arter. En liten betfisk som är lika stor som vad ljuset lockar, eller en jigg eller flyger i samma storlek, är de bästa.

Ett roligt sätt att fånga vit bas på sommaren är att kasta små toppvatten beten till ytaktivitet. Små skedar, spinnare och jiggar fungerar också bra för aktiv fisk som är på språng jagar bete, men relativt nära ytan.

Ett annat bra sätt att fånga dem är att fästa en liten flytande fluga bakom en poppande kork. Du kan kasta den långt och korken lockar fisken. Du kan till och med använda två flugor på olika ledare och ofta få dubbla. En dubbeljiggrigg kan också användas för action med flera fiskar.

Följ de ytan-roaming skolorna tills de försvinner, börja sedan mönstret på nytt och leta efter djup fisk som håller under betesskolor tills vattnet blir kallt.

Tackla att använda

Vit bas i genomsnitt 1 till 2 pund i storlek, med en sällsynt 3-pundare fångad. Lätt snurrning eller snurra tackling är perfekt för att kasta de små beten som behövs för att fästa dessa fiskar, och lätt linje i 6- till 8-pund intervallet är bäst. Det lätta tacklet låter också den starkt dragande vita basen slå upp en bra kamp.

Denna artikel redigerades och reviderades av vår sötvattensfiskeexpert, Ken Schultz.