Varför innehåller vietnamesiska rätter kött med benet i?

5

Utöver pho, verkar det som de flesta vietnamesiska soppor och liknande rätter har kött som redan är skuren i bitar i bitar. Det verkar som om det här är ett mycket trevligt sätt att få kött serverat eftersom du helt enkelt kan äta varje bit utan att behöva klippa upp det själv. Men många gånger finns det ett ben i det köttstycket.

Jag förstår bara inte varför någon skulle skära köttet upp i små bitar utan att skära runt benet. Att skära genom nötkött och till och med kycklingben är inte en trivial uppgift, så det måste vara ett beslut som görs på grund av benet, inte trots det. Personligen förstör det en måltid som annars skulle kunna smaka bra (speciellt när det är soppa) att försöka bita runt benet i en köttbit. Är benet kvar i köttet för att bevara smak?

    
uppsättning Frank Schmrank 15.03.2018 18:36

2 svar

8

Ja, de benen gör en stor skillnad för smak. Om du bara lagar kött i vatten, kommer du inte ha någonstans i närheten av den rika köttfärgen som du får från en bra benbuljong.

Visst, du kan få liknande smak genom att bona köttet, sedan laga mat med benen och ta bort dem innan du serverar dem. Men det är definitivt mer arbete, och i vissa fall är det ganska mycket omöjligt. (Vill du försöka avbena en kycklinghals?) Observera att det inte är så svårt att klippa genom benen. en skarp spjälkare går igenom mycket. Det är en enkel åtgärd, enklare än avbening även för enkla köttskär.

När det gäller att äta, kan du bara sätta hela köttstycket (med benet) i munnen och spotta det ut när du har fått allt kött av. Det är mycket lättare än att försöka hålla på benet och bita av det hela. Det kan inte vara en vanlig etikett i västerländska kulturer, men med kök som serverar all sorts mat med små ben i den, tror jag att det är ganska normalt.

I slutändan finns det givetvis fortfarande utrymme för personlig preferens. Delar av benkött är lätt för kocken (klyvbenet går igenom ben ganska bra), och kan eller inte vara trevligt för ätarna. Om du inte gillar det, laga inte på det sättet, gör bara en bra benbuljong istället. Men det förstör inte maträtten för alla, och det är möjligt att om du bara äter köttfärs i ett tag blir du van vid det.

    
svaret ges 15.03.2018 19:15
0

Det är kulturen / traditionen. När du reser i Kina (inte turistplatser) hittade jag aldrig en bit kyckling eller fläsk som var en igenkännlig (dvs. västerländsk) klippning. I Chengdu såg jag två kockar skära höns för en stor kruka på en restaurang. De huggade upp flera kycklingar med klyvningar om några minuter. Tillägg: Jag fick känna igen fläskörrar och njurar, jag tror att båda var hela. Vi var där 3 veckor på 90-talet. Inga menyer, alla familjestilar med "lat susans". Efter de första dagarna slutade vi fråga vad som var i disken: Definitivt en annan kultur.

    
svaret ges 17.03.2018 18:09