Varför tog Jedi klonhärden utan ytterligare tanke?

37

I Attack of the Clones -filmen upptäcker Jedi en armé som uppenbarligen beställdes av en mystisk Jedi utan tillstånd från Jedi-rådet. De vet inte vad han beställde det för, eller hur det betalades. Det borde definitivt låta konstigt. Dessutom vet Jedi att någon annan var inblandad (Jango berättar Obi Wan att han var rekryterad av någon som kallas Tyranus ).

Var inte dessa skäl tillräckligt för att göra Jedi misstänksam över den här armén? Varför tog de bara armén och använde den genast? Jag säger inte att de kunde ha väntat Beställ 66 specifikt. Och det är sant att Jedi befann sig i en position där de behövde en armé . Men de borde ha varit kända för att vara mycket försiktiga med någonting med sådant tvivelaktigt ursprung, eller hur? Hur är det att de bara tog armén utan tvekan?

TL; DR

Varför tog Jedi en armé vars skapelse inte hade varit godkänd eller till och med övervakad av Jedi-rådet? Det var uppenbart att en armé med sådant otydligt ursprung kunde få lite fångst.

    
uppsättning Luis Mendo 07.06.2015 14:13

4 svar

21

Klonskrigets väsen är att det var ett gigantiskt hoax, som var utformat för att samla den stora kraften i Senator Palpatine och att placera Jedi i en position där de skulle vara de svagaste och mest utsatta för ett årtusende.

När separatistens "Droid Army" -grad (t.ex. miljoner droider) blir uppenbar, ser Senat panikerna ut och beslutar att de ska använda klonhärden för att försvara sig. Observera att även om Jedi är mycket förvirrad över vem beordrade armén, är de inte illusionerade om klonernas lojalitet (de som ser dem har blivit indoktrinerade från födseln och blint tjänat Republiken).

Attack of Clones novelisation ger oss lite bakom kulisserna information om vad som hänt tillbaka på Coruscant medan vi tittade på Anakin, Padme och Obi-wan:

Everyone listened carefully to Mace Windu’s summary; then Bail Organa shook his head. “The Commerce Guilds are preparing for war — there can be no doubt of that.” Yoda’s ears twitched. Listen, these Senators did not. They feared, and reacted. They did not think.

“Now we need that clone army!” Senator Ask Aak burst out.

But everyone knew the Senate would never give its approval for that — not until it was too late. And there were not enough Jedi to hold off an army of droids.

“Through negotiation, the Jedi maintains peace,” Yoda said pointedly. “To start a war, we do not intend.” There might, even yet, be time to talk a way out of the conflict … but he sensed no patience in the room, only fear and urgency as the Senators discussed what to do.

“The Senate must vote the Chancellor emergency powers,” Mas Amedda suggested at last. “Then he could approve the use of the clones.”

Självklart, vi vet nu att Tyranus faktiskt var Darth Tyranus (AKA Count Dooku), att armén faktiskt beställdes av Sith som en fälla för Jedi och att de implanterades med biochips som gjorde dem fullständigt lydiga mot kanslern. Men vid det tillfälle var inget av detta minst synligt för Jedi eller senaten.

    
svaret ges 07.06.2015 14:26
10

Två saker:

För en, Obi-Wan i AOTC hör bara namnet "Tyranus", med ingen indikation på att den här personen är en Sith. Visst, det låter som ett "ont" namn på öronen - men i allmänhet, och i synnerhet i ett stort pluralistiskt samhälle som Republiken, som består av många olika kulturer och raser, skulle du verkligen inte kunna döma någons karaktär av Den förmodade ondskanheten (eller bristen på det) av ljudet av deras namn. Jag menar att du inte får välja ditt namn. Tja, vissa människor gör det, men du vet vad jag menar. För allt vi vet är dagis klassrum på Coruscant fyllda med små tyranusar.

I vad är nu Legends-canon, omkring 2005, Yoda trodde Tyranus ha varit på Republiken:

"By someone on the side of the Republic, chosen he was on Bogg Four to be the clone template." ( Yoda, Labyrinth of Evil )

Även från Jedi POV, Sifo-Dyas - en av sina egna - kan ha varit involverad i skapandet av armén, eller åtminstone i att göra den första kontakten med Kamino och lägga en order. Att detta skulle ha varit gjort på "skurk" sätt är verkligen viktigt, men vi har prejudikat i Qui-Gon för Jedi, som ibland verkar oberoende av rådet eller motsätter sig rådets önskemål. Det är inte oerhört. Och för alla vi vet kan Sifo-Dyas ha gjort någonting så här tidigare, som svar på kraftvisioner eller någon annan anledning. Visst är Jedi i AOTC tvivelaktigt men det är viktigt att komma ihåg att Sifos engagemang aldrig motbevisas under filmen, Obi-Wans intryck, trots det.

Kommer tillbaka till Labyrint of Evil , avslöjade den i den texten att Yoda återvände till Kamino och fann tydliga bevis på Sifos engagemang:

Obi-Wan turned to face Yoda. "Master, did Sifo-Dyas order the clone army?"

Yoda nodded. "Contacted the Kaminoans, he did."

"Without your knowledge?"

"Without it, yes. But exists, a record of his initial contact." ( Labyrinth of Evil )

När Jedi lärde sig om förekomsten av denna armé behövde de det. Klonerna kom till räddning av många högt rankade Jedi på Geonosis och såg knappast ut som ett hot mot Jedi vid tiden .

Klonskriget gjorde naturligtvis situationen betydligt mer problematisk genom att avslöja för pre-ROTS Jedi att Tyranus var Dooku, att Dooku var inblandad i skapandet av klonerna, och att klonerna hade ett hemligt implanterat chip som är benäget för potentiellt fel! För att inte tala om att Yoda får en vision som visade kloner attackera Jedi! SMH. ]

    
svaret ges 07.06.2015 18:50
0

Du måste komma ihåg Jedi var några vad blinda för vad som händer. De kunde inte ens känna Sith på deras dörrsteg. Så även om det är helt klart för oss var det inte för dem.

    
svaret ges 07.01.2019 19:40
-1

Qui-Gon Jin gjorde det klart att uppdraget för jedi var fredsbevarande , inte soldiering . Det verkar som om Jedi-rådet gjorde ett felbedömning för en jedi för att utgå ifrån sig som en högst soldat (det vill säga en allmän) när ett öppet krig brutit ut.

Det är vad Tarkins tränas för. Efter striden om geonos skulle Yoda helt enkelt ha sagt nej .

    
svaret ges 27.08.2016 10:10