Vad som händer mellan ’återkomst av jedi’ och ’kraften vaknar’

19 år gick mellan slutet av prequel-trilogin och den ursprungliga trilogin, aka mellan Revenge of the Sith och A New Hope. Medan många berättelser från dessa år förblir otaliga, ger massor av böcker, serier och TV-serien Star Wars Rebels, liksom filmen Rogue One, oss en stark uppfattning om hur livet var under dessa år.

Men hur är det med de 30 långa åren mellan den ursprungliga trilogin och Disneys nya? Jedis återkomst var för 30 år sedan vid tiden för The Force Awakens, och det är ännu längre tid som inte räknas med. Livet fortsätter, galaktiska krafter kommer och går, krig kämpas, karaktärer förändras, vissa dör, andra föds ... Det måste finnas otaliga historier som väntar på att berättas från de mellanliggande åren.

Några av dessa berättelser utvecklas på sidorna med romaner från Del Rey Books, serier från Marvel och till och med i vissa videospel från EA. Allt är kanon, så vad händer när vi kombinerar allt som finns att lära av dessa material i en enda händelseförlopp?

Det säger sig självt, men jag ska säga det ändå: Det finns gigantiska spoilers framåt för böcker, serier och spel mellan Jedi och Awakens - liksom The Force Awakens själv. Jag kommer att täcka dem alla, och jag kommer kontinuerligt att uppdatera den här sidan när nya berättelser och detaljer kommer fram.

Aftermath

Det mesta av denna roman följer en ny grupp av ragtag Rebel-hjältar ledd av en Norra Wexley. Deras berättelse avslöjar många nya detaljer om galaxen efter Palpatine, och den berättelsen fortsätter i ytterligare två romaner som ännu inte kommit. Norras son Temmin, som förekommer i romanen, kommer att växa upp till en fulländad motstånds X-Wing-pilot som går under sitt smeknamn, "Snap" Wexley. Han spelar en stödjande roll i The Force Awakens, som porträtteras av skådespelaren Greg Grunberg.

Rebell Alliance etablerar Nya republiken för att fylla imperiets maktvakuum, komplett med en ny galaktisk senat. Överge Coruscant, staden Hanna på planeten Chandrila heter den nya galaktiska huvudstaden. Mon Mothma, född i Chandrila, görs till den första kanslern för den nya republiken. Hennes första stora initiativ är ett förslag om att demilitarisera den nya republiken med 90%, och tro att fred bör vara den nya regeringens standard istället för krig. Det är anmärkningsvärt att rörelsen passerar, och medel som spenderas på upprorets militär styrs istället för att bygga upp enskilda medlemsvärlders arméer. Det som återstår av den nya republikens armé är stationerad vid en ny akademi på Chandrila - en skola som tar platsen för den gamla Imperial Academy.

Amiral Rae Sloane of the Empire (först introducerad i Rebels föregångarroman, A New Dawn) försöker samlas om med andra kejserliga maktspelare på planeten Akiva för att planera imperiets framtid, men slutligen misslyckas och förlorar planeten till den nya republiken. Hon drar sig tillbaka och möter en mystisk, namnlös amiral som har sin egen plan för att bygga ett nytt imperium överlägset det gamla. Hans sanna identitet är ett centralt mysterium i boken.

En skuggig organisation som heter Acolytes of the Beyond dyker upp och försöker i hemlighet samla Sith-artefakter som en gång tillhörde Darth Vader, inklusive hans rödbladiga ljussabel. (Deras syfte är uppenbart lik Kylo Ren i The Force Awakens, som också har Vaders smälta hjälm och eftertraktar Anakin Skywalkers ursprungliga ljussabel. Kan dessa Acolytes vara föregångarna till Riddarna till Ren?)

Någon gång före hans död, Kejsare palpatine skickade expeditioner bortom galaxens kant, varifrån han trodde att källan till hans mörka sidokrafter kom. En före detta assistent av hans namngivna Yupe Tashu vill att de kejserliga ledarna ska hitta de upptäcktsresande och söka makten från den mörka sidan. Hans idé skjuts ner, men den här saken "utanför galaxen" känns som för stor av en avslöjande för att helt enkelt glömmas bort.

Strax efter slaget vid Endor, Han Solo och chewbacca dra nytta av den kejserliga störningen för att försöka befria Kashyyyk från imperiets ockupation. Deras äventyr kommer sannolikt att spela ut i Aftermath: Life Debt, men The Force Awakens: Visual Dictionary avslöjar (utan några detaljer) att Han och Chewies ansträngningar på Kashyyyk var framgångsrika och återställde de förslavade Wookies frihet.

Under en mellanliggande scen som inte är relaterad till resten av romanen upptäcker en rensare på Tatooine Boba Fetts syra-skadade Mandalorian rustning inuti en övergiven Sandcrawler. Han klär sig rustningen och förklarar sig vara "den nya lagmannen i Tatooine." Implikationen är att Jawas samlade rustningen efter att den hittat sig utanför Sarlacc. Men kastade Sarlacc ut det efter att ha smält Boba Fett? Eller kröp Fett ut och slängde den syrabelagda rustningen och gick bort för att leva en annan dag?

Krossat imperium

Ett gift par rebelskämpar - den ena fotsoldaten på Endor och den andra en pilot som följde med Millennium Falcon på dess dyk i Death Star - är föräldrar till Poe Dameron, som är ett litet barn vid slaget vid Endor. (Han dyker inte upp i serietidningen.) Löjtnant Shara Bey (Poes mamma) spelar in i alla fyra numren och interagerar med större Star Wars-karaktärer.

Mon Mothma skickar Princess Leia till Naboo för att be den nuvarande drottningen att göra Naboo till en av flaggskeppsmedlemmarna i den nya republiken. Hon instämmer gärna.

Palpatines död utlöser något som kallas "Operation: Cinder", ett bränt jordinitiativ som har massförstörelsevapen utplacerade i många världar i hela galaxen - inklusive hans egen hemvärld i Naboo. Leia, Shara och Naboo-drottningen lyckas förstöra vapnen innan planeten skadas irreparabelt.

Senare följer Shara med Luke Skywalker på uppdrag till en kejserlig bas för att hämta en förlorad Jedi-artefakt. Ett speciellt kraftstarkt träd växte en gång i hjärtat av Jedi-templet på Coruscant, men Palpatine lät det tas bort. Två grenar är allt som finns kvar; Luke tar en dit han planerar att bygga sitt nya Jedi-tempel (på Devaron) och låter Shara och hennes familj plantera den andra i sitt nya hem.

Stjärnornas krig kraften vaknar

Som avslöjat i och extrapolerat från The Force Awakens, Han Solo och Leia Organa gifte sig nästan omedelbart efter slaget vid Endor, och att strax efter det blev Leia gravid med sin son, Ben solo. Enligt The Visual Dictionary fortsatte Leia att bli politiker och ledare inom Nya republiken, och Han fyllde sin tid genom att delta i lopp - varav de flesta vann.

Luke byggde verkligen ett nytt Jedi Temple / Academy (förmodligen på Devaron), där han lärde en ny generation Force-wielders vägar för Jedi. Någon gång efter att den började fungera märkte Leia att hennes son Ben frestades av den mörka sidan, tack vare en mystisk person som heter Snoke. Hon skickade Ben till Luke's akademi för att få ordentlig Jedi-utbildning tillsammans med Luke's andra studenter. Men innan någon av dem kunde uppnå Jedi Knight-rang, vände Ben sig till den mörka sidan och tog på sig namnet Kylo Renoch mördade alla Luke-elever.

Endast Luke själv överlevde Rens slakt. Upprörd över sitt eget misslyckande med att hjälpa sin brorson, avskiltade han sig och gömde sig medan han i hemlighet letade efter galaxens allra första Jedi-tempel. Han hittade det i en värld som heter Ahch-To, men detaljerna om hur och varför kommer inte att avslöjas förrän i avsnitt VIII.

Under tiden undertecknade Kylo Ren med Snokes första ordning och fungerade som mästaren på Riddarna i Ren. Hans föräldrar, förstörda av hans svek, vände sig var och en till de bekanta bekvämligheterna i sina tidigare liv: Leia grundade motståndet för att övervaka första ordningens handlingar, medan Han gick tillbaka till smuggling av last med Chewbacca. Deras äktenskap upplöstes dock aldrig, och deras känslor för varandra förändrades aldrig.

Någonstans mitt i all denna oro, Kung fördes till planeten Jakku av en person eller personer som hon bara minns som "hennes familj", och ber om att stanna kvar tills de återvänder.

Star wars: uppror

Med kejsaren död och Death Star förstörd, reagerar regionala guvernörer över galaxen på olika sätt. Guvernör Adelhard av Anoat-sektorn inrättar en blockad runt hans region och blockerar all kommunikation in och ut medan de sänder meddelanden som insisterar på att samtal om imperiets nederlag är rebellens propaganda. (Bland sina många världar räknar Anoat både Hoth och Bespin inom sina gränser.) Adelhards handlingar uppmanar invånarna i Anoat-sektorn att resa sig i opposition mot honom och skapa nya rebellceller som är avskurna från resten av Nya republiken.

Star Wars: C-3PO

Kommer i mars 2016.

Efterdyningar: livskuld

Kommer 2016. Enligt Chuck Wendig är del 2 av hans trilogi uppkallad efter den Wookiee-skuld som Chewbacca är skyldig till Han Solo. Antagligen kommer Life Debt att följa Han och Chewies äventyr i deras försök att befria Kashyyyk.

Efterdyning: imperiets slut

Kommer 2016. Den tredje delen av Wendigs trilogi. Handlingen är okänd, men titeln antyder att den skulle kunna krönika de sista dagarna av imperiet.

Försvunna stjärnor

Två barndomsvänner som blev vuxna älskare, Ciena Ree och Thane Kyrell, befinner sig på motsatta sidor av kriget som avbildas i den ursprungliga trilogin. Boken följer dem när de väver in och ut ur alla tre filmer och därefter, och konsensus verkar vara att Lost Stars är den bästa berättelsen "Resan till The Force Awakens".

Ungefär ett år efter slaget vid Endor, Slaget vid Jakku sker. Det är en avgörande seger för den nya republiken, eftersom imperiets styrkor krossas helt. Under striden har Ciena stigit till kapten på sitt eget skepp - en Star Destroyer som heter Inflictor. När striden går söderut för Imperial, sänker hon fartyget och kraschar det i Jakkus yta. Thane smyger ombord och räddar Cienas liv, men hennes öde som fånge i den nya republiken lämnas olöst.

Star Wars Battlefront: Slaget vid Jakku

Detta gratis DLC-paket för EA: s videospel gör det möjligt för spelare att själva uppleva det kaotiska, centrala markkriget på Jakku.

Ny republik: blodlinje

Kommer 2016. Claudia Gray, författaren till Lost Stars, skriver den här berättelsen som spelas sex år före The Force Awakens. Ingenting är ännu känt om dess plot.

Före uppvakningen

En samling av tre noveller av Greg Rucka som avslöjar Rey, Finns och Poes liv innan The Force Awakens. (Detaljer kommer.)

Missade jag några viktiga detaljer? Låt mig veta.