Var jedi-mästaren sifo-dyas skapare av klonarmén?

Har du undrat var klonarmén kom ifrån och hur Jedi-mästare Sifo-Dyas spelar in i mysteriet om arméns ursprung? Om så är fallet är du inte ensam, till och med Jedi själva hade problem med att hitta den verkliga skaparen av klonerna.

I avsnitt II: Attack of the Clones är existensen av klonarmén ett mysterium för karaktärerna. Eftersom situationen är så desperat stannar tyvärr ingen så länge för att ifrågasätta saken. Det är underförstått för publiken att Darth Sidious beordrade skapandet av klonarmén för att skapa klonkrigen. Även om detta inte är långt ifrån varumärket, är den faktiska sanningen lite mer komplicerad - och mycket mer intressant.

Sifo-dyas: anslutningen till klonarmén

I Attack of the Clones spårar Obi-Wan Kenobi en duschjägare till Kamino, en planet som har raderats från Jedi-arkivet. Där får han veta att Jedi-mästaren Sifo-Dyas beordrade skapandet av klonarmén tio år tidigare; han tror dock att Sifo-Dyas dödades för mer än tio år sedan. Jango Fett, källan till klonarméns DNA, hävdade att han rekryterades av någon som hette Tyranus och aldrig hade träffat Sifo-Dyas.

Jedi tror ursprungligen att klonarmén beordrades av en efterliknande efter Sifo-Dyas död. Inblandningen av Tyranus - alias greve Dooku - pekar på att klonarmén beordrades av separatisterna. Jedi vet dock inte att Darth Tyranus och greve Dooku är samma person.

Namnet "Sifo-Dyas" gav ursprungligen en annan ledtråd. I de tidiga utkasten till manuset var det "Sido-Dyas" - ett ganska okreativt alias för Darth Sidious, inte namnet på en verklig Jedi. Sifo-Dyas började som ett enkelt skrivfel och växte sedan ut till en karaktär i sig själv.

Vad sägs om darth sidious?

Mysteriet med klonarméns ursprung undersöktes i romanen Labyrinth of Evil av James Luceno. Sifo-Dyas hade visat sig ha precognitiva förmågor och före invasionen av Naboo förutsåg han ett krig som skulle förstöra galaxen. Efter att ha uttryckt sin rädsla och förespråkat skapandet av en armé förkastade Sifo-Dyas kamrater hans idé. Det var då han i hemlighet beställde en klonarmé för att försvara den galaktiska republiken utan att berätta för Jedi-rådet.

Vid denna tidpunkt gjorde Darth Sidious klonarmén till en del av sin plan att ta kontroll över senaten. Han beordrade sin lärling, greve Dooku, att döda Sifo-Dyas. Efter att ha gjort det täckte Dooku sina spår genom att radera Kamino och flera andra planeter från Jedi-arkivet. Han använde sedan sin adliga familjs rikedom för att betala för klonarmén och rekryterade bounty hunter Jango Fett för att vara dess mall.

Dooku arbetade också för Sidious för att skapa den separata rörelsen, en grupp planeter som hotade att avskilja sig från republiken. Den separata armén av stridsdroider och republikens stora armé var de två huvudkrafterna i klonkrigen.