Hur jedi mind trick används i star wars

Jedi använder mind-tricks för att påverka andra som använder Force. Obi-Wan Kenobi i "Ett nytt hopp" förklarade det som, "Kraften kan ha ett starkt inflytande på de svagare." Med ett sinnetrick kan en Jedi implantera ett förslag i någon annans sinne och få dem att göra som Jedi vill, ofta undvika en potentiellt våldsam konfrontation. Det är också känt som "påverkar sinnet" eller "förändrat sinne."

När man använder denna teknik använder Jedi vanligtvis en suggestiv ton och kan använda en distraherande handgest. På detta sätt efterliknar det vissa tekniker för hypnos. Medan Jedi-sinnetricket som är mest bekant från filmerna använder kraften i Force för förslag, inkluderar andra mind-tricks att skapa illusioner eller kontrollera någons sinne. Jedi kan använda denna teknik ensam eller använda den tillsammans med andra Jedi för en starkare effekt.

Ursprunget till termen "jedi mind trick"

Uttrycket i sig kommer från "Jediens återkomst", där Jabba Hutt upprätthåller sin majordomo Bib Fortuna för hans mottaglighet för det "gamla Jedi-mind-tricket" som utförs på honom av Luke Skywalker. Även om detta är en allmän beskrivning snarare än en Jedi-teknisk term, har det blivit den fras som normalt används för att beskriva kraftpåverkan på andras sinnen. Efter att ha etablerat sig i den filmen sågs Jedi-mind-tricket användas av Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi i prequellerna.

Exempel på universum av jedi mind trick

Genom att använda ett Jedi-sinnetrick kan en Force-användare blockera en varels uppfattning om sin omgivning och plantera ett nytt förslag. Effekterna av ett Jedi-sinnetrick varierar från enkel övertalning, som att övertyga en vakt som han inte har sett något misstänkt till illusioner som påverkar en grupp, som en armé som uppfattar en större fiendestyrka än vad som verkligen finns.

Ett framgångsrikt Jedi-sinnetrick kräver god förmåga att uppfatta. En Force-användare måste kunna nå ett ämnes sinne och lära sig det bästa sättet att påverka honom. Till exempel, att skapa en illusion av en större armé hjälper inte saker om fienden kommer att motiveras att slåss hårdare mot en större styrka.

Jedi föredrar icke-våldsamma lösningar när det är möjligt, och ser Jedi-sinnet trick som ett sätt att komma ut ur situationer utan att slåss. Missbruk av ett mind trick kan dock leda till den mörka sidan. Vissa Sith gick utöver planeringsförslag och försökte istället ta fullständig kontroll över ämnets sinne.

Yarael Poof, en mästare av Jedi-sinnetrick, varnade Jedi för att vara uppmärksam på mindre uppenbara problem som härrör från användningen av Jedi-mind-tricks. Till exempel varnade han Jedi att överväga att övertyga en vakt att låta dig passera kan kosta honom sitt jobb, eller att övertyga honom att jaga en illusion kan leda till skada.

Vissa arter, inklusive Hutts och Toydarians, är naturligt resistenta eller immuna mot Jedi-sinnetrick som ett resultat av deras hjärnstruktur. Andra varelser kunde lära sig att motstå Jedi-tankar med träning.