Did Palpatine dra kraft från hat eller lidande?

27

Under hela filmerna och det begränsade antalet serietidningar jag har läst fick jag aldrig intrycket att Palpatine drog makt från hat. Han verkade inte "hata" Jedi eller Republiken, han såg dem bara som hinder i vägen mot absolut kraft.

När det gäller lidande föddes Palpatine på en rik planet och hade en mycket framträdande position i Galactic Senate. Det enda verkliga lidandet som jag kan tro att han lidit var hans dis figuration efter sin kamp med Mace Windu, men det verkar som om han helt enkelt skrev det och använde det som ett kraftspel.

Sith sägs växa kraftfullare med hjälp av hat och lidande, och så långt jag kunde se, använde Palpatine inte riktigt någon av dessa aspekter i sina krafter. Även i hans kamp med Luke verkade han inte vara arg på honom, mer roade att omkring 20-någonting från en ökenplanet försökte döda galaxens kejsare.

Om vi jämför det med någon som Kylo Ren, som drog sin kraft från sitt hat mot sin familj och använde lidandet av smärtan av hans sår i kampen mot Rey eller Darth Vader; som hatade Jedi (särskilt Obi wan) och drabbades mycket av smärtan av hans kostym.

Finns det några exempel vi ser på Palpatine raser eller upplever lidande och använder dessa krafter till sin fördel?

    
uppsättning SGR 02.06.2017 16:44

4 svar

25

Palpatine led inte mycket, så att han inte kunde dra kraft från sitt eget lidande på samma sätt som Vader kunde. Palpatine var främst motiverad av makt, och det finns anmärkningar att han hatade Jedi eftersom Jedi hade makten under republiken och Sith inte (men brukade):

Once more the Sith will rule the galaxy.

Star Wars: Episode III Revenge of the Sith

Palpatine gav också några väldigt hatliga utseende när man slog Jedi. Till exempel när han konfronteras på sitt kontor av Mace Windu och tre andra Jedi-mästare:

OchensnakförYoda:

Det finns ytterligare bevis för att Palpatine i första hand dragit styrka från hat. Han berättade till exempel Lukas att hatar skulle göra honom kraftfull:

Good! Your hate has made you powerful. Now, fulfill your destiny and take your father's place at my side!

Star Wars: Episode VI Return of the Jedi

Men när Palpatine använde Force Lightning mot Luke, uppmuntrar han inte Lukas att göra det lidande i bränsle för den mörka sidan.

Andra kanonkällor visar att Palpatine lärde Vader vikten av att hatar i synnerhet som en källa till styrka. Nedan finns en citat från kanonversionen Siths herrar , som består av Fars tankar om Yodas vs Palpatins läror:

Yoda once had told him that fear led to hate and hate to suffering. But Yoda had been wrong. Fear was a tool used by the strong to cow the weak. Hate was the font of true strength. Suffering was not the result of the rule of the strong over the weak, order was. By its very existence, the Force mandated the rule of the strong over the weak; the Force mandated order. The Jedi had never seen that, and so they’d misunderstood the Force and been destroyed. But Vader’s Master saw it. Vader saw it. And so they were strong. And so they ruled.

p. 6

Även Vader använde sitt lidande främst för att bränna hans hat och använde i sin tur sin hat för att få styrka.

Without the neural connection to his armor, he was conscious of the stumps of his legs, the ruin of his arms, the perpetual pain in his flesh. He welcomed it. Pain fed his hate, and hate fed his strength. Once, as a Jedi, he had meditated to find peace. Now he meditated to sharpen the edges of his anger.

p. 6

    
svaret ges 02.06.2017 17:38
9

Jag tror att du missförstår den mörka sidan. Du behöver inte välja en enda känsla för att dra kraft från.

Hatar, lidande, rädsla, den mörka sidan drivs av alla av dessa saker.

Enhver Dark Side-användare kan dra ström från alla dessa känslor.

Sidious, som Vader, Tyranus och Maul, drar utan tvekan makt från dem alla. Han drar troligen också makt från att skada andra och njuta av sitt lidande. Han verkar alltid ha den halva smeten av tillfredsställelse när han gör något som han vet kommer att leda till lidande (och är övertygad om att han inte följs).

    
svaret ges 02.06.2017 17:04
4

"The Force is what gives a Jedi his power. It's an energy field created by all living things. It surrounds us and penetrates us; it binds the galaxy together." - Obi-Wan Kenobi

Det är först att förstå. Emotion är inte det bränsle som driver kraften. Kraften är kraften. Traumatiserande händelser skapar inte krafter från krafterna för individer att dra på senare.

Så din fråga är baserad på en felaktig förutsättning. "Finns det några exempel vi ser av Palpatine raser eller upplever lidande och använder dessa krafter till sin fördel?" Ja ... men inte hur du tänker.

"Anger and pain are natural and part of growth. They give you focus. They make you strong." - Darth Vader

Låt oss prata om Sith . Sith fokuserade på ilska, rädsla och smärta för att få makt från kraften. De följde en filosofi som uppmuntrade de starka att styra över de svaga, eller till och med förstöra dem.

Termen "Sith" brukar användas synonymt med " The Dark Side ". Individer som använde den mörka sidan drog sin kraft från mörkare känslor. Men det betyder inte att de mörkare känslorna var källan till makten, helt enkelt den kanal som individen valde att fokusera sin makt på.

Tänk på det här, du kan vara den lugnaste personen i världen och skaka av provokation, eller du kan bli upprörd av det minsta och slå människor upp för att uppnå dina mål. Både dina mål och dina metoder kommer att vara beroende av vilken typ av person du är. Jedi (eller ljussidanvändare i allmänhet) använde den första sökvägen, och sith (eller dark-side users) den andra.

Och här kommer vi fram till kärnan i din fråga, Sidious verkar aldrig vara upprörd (eller lidande / hatlig som du säger). En lugn man kan slå lika svårt som en upprörd man. Den kraft som Sidious använde kanaliserades genom hans hat av Jedi trots att han aldrig förrådde detta hat till en yttre observatör.

Om du vill ha specifika exempel på det närmaste ser vi Sidious som visar de förväntade attributen på den mörka sidan, jag tror att slutet på Episode III kommer att vara närmast du kommer att få. Men kom också ihåg att man inte behöver manifestera den extrema staten för att ha makt. Känslan är helt enkelt kanalen eller fokusen.

Jag vill också notera att mörka sidanvändare inte behövde dra på sina egna känslor. De kan också använda lidande och smärta de orsakade, eller deras fiende till deras fördel. Det är här jag anser att missuppfattningen att känslan orsakar kraften kom ifrån.

    
svaret ges 02.06.2017 23:32
1

Palpatine hatade hämningar , hämningar och hinder som kommer från vilken sida som helst. I Canon är hans karaktär ännu inte helt utvecklad (förutom i något subpar roman Siths herrar ). men i legender finns det utmärkt bok Darth Plagueis och lite intressant fungerar som Book of Sith . De kasta verkligen ljus på sina innersta tankar och motivation.

Palpatine trodde att svag bör tjäna och stark bör styra, utsikter som många Sith anför. Han ansåg också att makt är ett mål för sig själv, och bara verklig rädsla är att förlora det.

He became so powerful, the only thing he was afraid of was losing his power, which, eventually, of course, he did ...

Allt som står i kraftens väsen är också ett hinder som måste tas bort, eller svaghet som skulle kosta dyrt de som har det. Hans anledning till att hata Jedi Order (och Light Side i allmänhet) var precis för att han såg dem som hinder som höll honom för att uppnå sin fulla potential. I boken Darth Plagueis så mjukade han och hans herre även att Light Side representerar perversion som blockerar kraftens kraftfulla ström, dvs att Dark Side är den fullständiga kraften strävar alltid efter något bättre och kraftfullare, och den lätta sidan representerar aberration som vill hålla saker stagnerande.

Palpatine fortsatte scheming och lurade hela sitt liv tills han blev kejsare, och även efter det. Men djupt inuti hatade han all den charade. Vi kunde se att han njöt av att kasta sin mildmana persona och visa kraft utan att dölja sig. Ett särskilt avslöjande ögonblick är hans anmärkning till Yoda

I have waited a long time for this moment, my little green friend.

Därifrån kunde vi se hans tålamod, men också en stark önskan att "ha sina kedjor brutna", och Jedi Order var bland de starkaste länkarna i den kedjan. Han lekte också med senaten länge, men hade till slut också hat och fick äntligen möjlighet att bli av med dem. Det är rimligt att anta att han vid rätt tid skulle förlora andra "kryckor" som han använde som Vader, Empire själv och även hans åldrande kropp. Trots att de tjänade honom bra, hade han en anledning att hata dem, eftersom de hindrade honom från att göra saker direkt och vara ännu starkare då han var.

    
svaret ges 03.06.2017 17:48