8 sätt att stoppa en dykning eller snorkelmask från imma

En dimmig mask förstör en hel dykning eller simning, förstör din syn på fisk och koraller och hindrar kommunikationen mellan dykare. Det kan också vara farligt. En dykare som distraheras av en dimmig mask kan tappa koll på sin flytkraft eller sin omgivning.

Den goda nyheten är att det är möjligt att förhindra att någon mask - dykning eller snorkling - dimmar. Men du måste behandla nya masker och använda masker på olika sätt.

Nya dyk- och snorklingsmasker

Nya dykmaskar har rester kvar från tillverkningsprocessen på linsen. Om du inte tar bort denna beläggning från insidan av linsen, kommer du att se att din mask ständigt dimmar upp oavsett hur mycket avfuktningsmedel du använder. Det finns två beprövade metoder för att avlägsna resterna.

Tandkrämstricket

Spruta tandkräm på insidan av linsen och gnugga den runt med fingret eller en mjuk trasa i några minuter. Ju enklare tandkräm, desto bättre, så försök hitta en pasta utan blekmedel och konfetti. Det kan hjälpa att lämna tandkräm på masken över natten eller att skrubba masken flera gånger så att kemikalierna kan reagera. Undvik att använda en extremt slipande tandkräm eller grov trasa, eftersom dessa kan repa insidan av glaset. Det här tricket fungerar, men det är inte lika bra som att "flamma" masken.

Flamstricket

Kör en flamspets över insidan av linsen tills glaset blir svart; flamman bränner bort dimmedelsskapande rester. En tändare eller ett avsmalnande ljus fungerar bra för detta trick.

När insidan av masklinsen är helt svart, vänta tills masken svalnat och torka bort sotet med en mjuk trasa. Upprepa denna process två eller tre gånger tills det är svårt att få glaset att bli svart.

Låt inte glaset bli extremt varmt och försök inte detta trick på masker med plastlinser (de smälter). Var noga med att hålla lågan borta från maskens mjuka silikonkjol, eftersom den smälter med mycket lite värme.

Begagnade dykmasker

Masker bör behandlas med ett avfogningsmedel före varje dyk (även om du bara använde tandkrämmetoden eller flammade dem). Om behandling med ett avimningsmedel inte hindrar masken från att imma, är det möjligt att det finns rester kvar från tillverkningsprocessen. Prova tandkräm eller flamstrick ovan.

Varje medel som förhindrar kondens från att fästa vid insidan av maskens glas kommer att hålla masken imma. Det finns många alternativ:

Saliv

Spotta på insidan av masken och gnugga den runt med fingret. Dunk masken kort i färskvatten. Målet är att lämna ett tunt lager saliv på insidan av glaset. Spotta fungerar inte bra om masken torkar innan du dyker, så använd denna teknik omedelbart före dyket.

Kommersiella avfogningsmedel

Kommersiella avfogningsmedel är speciellt utformade för att täcka en masklins, och många dykare tycker att dessa produkter är mer effektiva än spott. Lägg några droppar av avimningsvätskan i masken, gnugga den runt med ett finger och skölj kort med färskt vatten. Kom ihåg att tanken är att lämna ett tunt lager av avimningsmedlet inuti masken, så gnugga inte ut imma när du sköljer masken.

Babyshampo

Du kan använda babyschampo precis som en kommersiell avfogningslösning. Många dykare bär med sig en flaska vattnat babyschampo med sitt dykutrustning. Några droppar gnuggade in i linsen och sköljdes sedan ut en kort stund för att hålla masken imma. Babyschampo är att föredra framför vanligt schampo, eftersom det i allmänhet är allergivänligt, mindre irriterande för dina ögon och biologiskt nedbrytbart. Babyschampo luktar också bra.

Glycerintvålar och diskmedel

Glycerintvålar och diskmedel kan användas på samma sätt som babyschampo. Lägg några droppar på insidan av masken, gnugga in dem och skölj kort. Om en mask läcker är det möjligt att vattnet kommer att bära det som används av imningsmedel som används i dykarens ögon. Det enda problemet med dessa produkter är att de verkligen bränner ögonen.

Glycerintvål och diskmedel är ibland inte biologiskt nedbrytbara. Var noga med att inte tömma några icke-biologiskt nedbrytbara avfogningsmedel i vattnet.

Tandkräm

Gnugga en tandkräm som inte är slipande på insidan av masklinsen tills den täcker glaset helt. Skölj masken försiktigt med färskt vatten tills linsen är klar. Om du är mycket känslig för myntiga dofter kan luften inuti masken bränna dina ögon eller kinder under dyket. Innan du dyker för första gången efter att du har använt tandkräm som avdunstningsmedel, ska du bära masken i några minuter för att se till att doften inte är irriterande.

Potatis

En skuren potatis som gnuggats på insidan av en masklins har sagts hålla en mask imma. Gnugga potatisen på glaset, skölj kort och dyka. Denna metod är lite av en dykande urban legend, men testa gärna nästa gång det finns en potatis och en kniv till hands innan dyket.