Intra-Schengenflyg utan pass: EU-medborgare och icke-medborgare make med 5-årig vistelse

9

Jag har befunnit mig i en mycket frustrerande situation, jag är säker på att en variant kommer att ha hänt många av en erfaren resenär. Min fru och jag bor i Tyskland och planerar att besöka Spanien i helgen, men våra pass hålls uppe i en obestämd administrativ process med lite hopp om att få tillbaka dem innan vi flyger.

Jag är en EU-medborgare från Storbritannien. Hon är en colombiansk medborgare, med ett femårigt EU-familjemedlemsstatus uppehållstillstånd här i Tyskland på grund av att han är min make. Det tyska uppehållstillståndet hänger också upp i den oanmälda administrativa processen.

Flygningarna är båda direkt Berlin-Madrid, med Iberia på väg och Ryanair återvänder. Vid tidigare flygningar i Schengen har vi inte haft pass kontrollerade av gränsvakter, även om de vid vissa tillfällen verifierades av flygbolaget vid grinden.

Jag är medveten om att det uttryckligen är tillåtet för EU-medborgare att resa inom Schengen utan ett pass. Jag är inte säker på om detta är officiellt, för icke-EU-familjemedlemmar med uppehållstillstånd.

Vad säger reglerna och vad kommer följderna att bli om vi till exempel kommer till Spanien utan att vårt pass är kontrollerat och sedan vägras av flygbolaget på vägen tillbaka, på grund av att de inte har dem? Är det något jag kan rensa med de berörda flygbolagen på förhand?

    
uppsättning davnicwil 10.07.2017 14:26

2 svar

6

Jag tycker att man inte bör blanda upp tre orelaterade ämnen här:

 • Inom Schengenområdet finns det vanligtvis inga gränskontroller för resenärer. Därför har flygplatser ett sk Schengen-område där du kan komma från flygplatsen till flygplatsen och vice versa utan att passera en gränskontrollstation. (*)

 • Flygbolaget (även vid inrikesflyg) förbehåller sig rätten att kontrollera din identitet och de ensamma kommer att bestämma vad de ska acceptera som ett bevis och vad inte. Detta är främst för att undvika att biljetter återförsäljs. Återigen kan du använda ett annat dokument än ditt pass, men om det inte är ett nationellt identitetskort kommer din milage att variera.

 • @JonathanReez "Du måste kunna verifiera ditt medborgarskap på något sätt om du frågar av myndigheter" - > Återigen, ja, möjligen. Intressant nog, säger lagen i Tyskland att du måste ha ett nationellt identitetskort, men att du inte är skyldig att bära den med dig. Men igen: Du måste kunna bevisa din identitet (och eventuellt nationalitet eller tillstånd att vara i ett land) "på något sätt", men det finns många potentiella sätt. Och sedan är det upp till den person som kontrollerar vad han eller hon kommer att acceptera och vad inte.

 • (*) Fint tryck:

  a)

  Undantag från Schengenreglerna är möjliga och är på plats för tillfället (mitten av 2017) i vissa länder som mellan Österrike och Tyskland, till exempel vid resa på land. Även när du åker med tåg från Tyskland till Frankrike under Euro 2016 var du kontrollerad och de har rätt att göra det.

  b)

  Även om du passerar en Schengengränsa mellan EU-länderna (säg från Tyskland till Bulgarien för att ge ett exempel) behöver du inte ett pass, men ett nationellt identitetskort kommer att göra. Så i fall där ditt pass är borta för oskydda administrativa skäl kan du i många fall fortfarande resa på vårt nationella ID-kort. Om Storbritannien inte utfärdar en ... så illa. Körkort accepteras inte i många fall.

      
  svaret ges 08.08.2017 15:09
  1

  Efter att ha undersökt alla möjligheter som erbjuds i denna frustrerande situation, låt mig ge min slutgiltiga slutsats för lite perspektiv & råd från någon som har varit där: Du går inte . Acceptera situationen och fortsätt.

  Du har säkert förlorat några pengar. Men det finns inget du kan göra med det. Vad du kan gör nu är att spara åtminstone något genom att omboka / byta så många saker som möjligt innan det är för sent att göra det.

  Inte dither på detta tänkande kommer du att upptäcka fler alternativ på något sätt - du går inte - och ju senare du lämnar desto mindre kommer du att kunna hämta.

  Den nedersta raden är följande: Om du lyckas flyga båda vägarna över någon EU-gräns utan ett pass (eller ett EU-ID-kort för dem som har dem) och få det bra utan en i utlandet, du kan på ett säkert sätt utgå ifrån att du har gjort det med stor lycka på en lång lista över dimensioner.

  Räkna aldrig med att vara lycklig när du verkligen måste vara, för du kommer självklart inte att vara och kommer istället att hitta dig själv i en ganska hemsk och stressig situation. Är pengarna du har förlorat faktiskt värt att sätta dig själv igenom det? Förmodligen inte.

      
  svaret ges 14.08.2017 14:34