Leveljusteringsreduktion för höga (ish) -level nya tecken

4

Jag kör en 3,5 D & D-kampanj och jag har tillåtit mina spelare att använda regleringsminskningsreglerna från SRD . Det förklaras ganska okej för tecken då de går vidare genom nya nivåer, men jag är stumped hur man använder detta för nya spelare tecken på högre nivåer. Mina spelare karaktärer är alla nivå 5 och vi har en ny som kommer in som en Cleric 4 Aasimar (ECL 5 tack vare Aasimars LA +1). Jag kommer att tillåta honom att få den rikedom som är typisk för en nivå på 5000 grader (9000 gp) och jag skulle vilja tillåta honom att utnyttja regleringsnivån när han nått ECL 4 (LA +1, Cleric 3). Den stora frågan för mig är, vad ska hans startnivå och XP vara (balanserad med en part på 5: e nivåens tecken)?

  • Cleric 4, nej LA, 6000 XP? i detta scenario skulle han ha offrat 4000 XP, 1000 extra jämfört med regler, det verkar inte rättvist för mig.
  • Cleric 4, nej LA, 7000 XP? i detta scenario skulle han ha offrat 3000 XP, i linje med reglerna, men det verkar fortfarande inte rättvist för mig eftersom i spelet tack vare XP-systemet skulle han ha tjänat lite mer under vägen (lägre än festen)
uppsättning mtijn 30.08.2018 12:20

1 svar

4

Så, officiellt, är vägen till att börja med en högre nivå karaktär att simulera dem jämna ut, i grund och botten. Så du föreställer dig denna aasimar som en cleric 3rd, LA +1 och 6000 XP när de utför köpet, kostar 3 000 XP. Det gör dem till en cleric 3rd, LA +0 och 3000 XP.

Nu, som du noterar, får de mer XP än sina 4-nivåiga allierade, åtminstone tills de blir 4: e nivåer själva - förutsatt att de kämpade saker av CR 3 eller högre. Titta på CR 3-CR 5-kolumnerna i tabell 2-6: Tabellen Experience Point Awards (Single Monster) på sidan 38 i Dungeon Master's Guide , tjänar en 3-nivåig karaktär & frac18; mer än en 4: e nivå karaktär för de möten som är bra nog för mig. Det betyder att när de har tjänat 3 000 XP för att nå 4: e nivå, har deras 4-nivå-allierade tjänat \ $ 3 \, 000 \ text {XP} \ times \ frac {8} {9} = 2 \, 667 \ text {XP} \ $. Eftersom alla är 4: e nivå på den här tiden, ger de resterande 1.333 XP som krävs för att de andra allierade når de 10.000 XP som de behöver för 5: e nivå, lägger aasimaren på 7333 XP till sina allierade 10.000 XP.

Det var nödvändigt att titta på två tabeller, i två separata böcker, varav ingen var Unearthed Arcana - och sedan utföra min egen backberäkning för att komma upp med & frac18; figur. Kort sagt är reglerna Unearthed Arcana förenklade och inte fulla ut som mycket av den boken, eftersom det bara var en samling variantidéer som en DM kunde köra med. Det finns anledning att vara försiktig här.

Vilket tar mig till den viktigaste punkten: Du bad inte om officiella sättet att hantera det. Du bad om ett balanserat sätt att hantera det. Och det är jag rädd att ingen kan erbjuda dig: hela "effektiv karaktärsnivån" är bruten och kan inte lösas. Den överväldigande majoriteten av nivåjusteringar är högst höga (sannolikt eftersom kustens guider inte hade råd att noggrant testa varje och så var konservativ i hur de tilldelade den) och även när de på något sätt är "berättigade, "Den resulterande karaktären är vanligtvis förknippad, oavsett vilken oöverträffad funktion de har, de har också långt, långt, för lite hp, alltför låga sparande kast, begränsade skicklighetsnivåer, färre prestationer och om och om igen.

Detta är ett välkänt problem, och också ett problem som kustens guvernörer tyst erkände som tiden gick vidare - bevittna alla de myriade "LA-mindre" alternativen till dessa alternativ som publicerades i senare tillägg. Player's Guide to Faerûn har till och med en LA +0 "mindre aasimar" för att hantera detta (men det är tyvärr nu över powered). Och antingen under- eller överdriven blir det en huvudvärk för dig som DM, för det blir svårare att utmana spelaren på lämpligt sätt.

Dessutom hade irritationen jag beräknat XP för denna aasimar? Det går inte bort. Du kommer hela tiden att behöva räkna ut XP separat för aasimaren.

Så du kommer att kämpa för det här systemet både när och när du utformar dina möten och då igen när spelarna övervinnar dem och beror på XP. Därför vägrar jag, och många andra, att tillåta split-XP-partier i D & D D 3.5e. Det är därför Pathfinder, en 3.5: e spin-off, tog bort XP-kostnader från allt och eliminerade möjligheten helt och hållet.

Jag rekommenderar starkt att du, i stället för att använda reglerna för LA Buy-off, bara använder "mindre" aasimar för dina spel. Men Player's Guide to Faerûn , eftersom det är överdrivet överväldigande (Wis +2, Cha +2, inga påföljder), men kanske använder det som utgångspunkt.

Eller bara ge alla i festen en gratis LA att leka med. Aasimar-spelaren kan ha sin aasimar, dina andra spelare kan prova någon annan högre kraft eller ta en LA +1-mall, oavsett. Detta kommer fortfarande ge dig några huvudvärk som försöker skapa möten, eftersom de inte verkligen kommer att vara lika kraftfulla som en extra nivå skulle vara (alls) och du måste hitta något ut, men då CR-reglerna är inte (på distans) tillförlitliga nog där du kunde ha undvikit den typen av manuellt arbete ändå. Åtminstone kommer deras XP att vara konsekventa och de är alla relativt lika inom festen. Det gör sakerna mycket enklare.

Och, som alltid, överväga E6 ; många av dessa systemproblem förvärras mycket på 7: e nivån och över, så att undvika dessa nivåer är ganska användbar.

    
svaret ges 30.08.2018 14:54