7 tecken på poltergeistaktivitet

Det kan vara svårt att bestämma skillnaden mellan poltergeistaktivitet och spöken eller spökaktivitet. Medan spök- och spökaktivitet är resultatet av andens energi, är poltergeistaktivitet - även känd som "återkommande spontan psykokinese" eller RSPK - resultatet av psykisk energi som genereras (vanligtvis omedvetet) av en person, kallad agent.

Men hur vet du att det kan finnas poltergeistaktivitet i ditt hem? Oftast vet du om du har det eftersom det är ovanligt och ganska uppenbart: ljud, rörelser och lukt av okänt ursprung.

Nedan följer sju av de vanligaste typerna av poltergeistaktivitet. Låt oss dock vara tydliga: Eftersom du upplever - eller tror att du upplever - betyder en eller flera av aktiviteterna nedan inte att det definitivt finns poltergeistaktivitet. Det kan finnas mer vardagliga, varje dag orsakar aktiviteten. Till exempel kan dofter av okänt ursprung flyta in från ett öppet fönster; lampor som blinkar till och från kan vara felaktig ledning.

Du bör alltid söka logiska förklaringar innan du går till slutsatsen att det är poltergeistaktivitet. Sann poltergeistaktivitet, även om det är ett väldokumenterat fenomen med många verkliga fall, är relativt sällsynt. En professionell utredare kan hjälpa dig att bestämma orsaken till det du upplever.

7 tecken på poltergeistaktivitet

1 - försvinnande föremål

Du lägger ner din uppsättning nycklar eller din mobiltelefon på den plats där du alltid lägger den. Du vänder dig en minut senare och den är borta. Du och din familj söker högt och lågt efter det, men det kan inte hittas. Senare - ibland dagar senare eller längre - återkommer objektet mystiskt på samma plats som du alltid sätter det. Eller, mer bisarrt, du hittar det senare på en löjlig plats, som högt uppe i en bokhylla, i en skokartong i garderoben eller någon annan plats där du aldrig skulle placera den på en miljon år. Detta är känt som fenomenet försvinnande objekt.

2 - föremål som svävar eller kastas

Du sitter där och tittar på TV, helt uppslukad av en dramatisk film, när plötsligt skålen popcorn du har munat från stiger från soffbordet, flyter genom luften några meter och sedan faller till golvet. Eller ... du har ett högt argument med din tonårsdotter, och när hon stormar ut ur rummet, kommer böcker och knick-knacks ut från bokhyllan, som om de reagerar på den unga flickans ilska.

Rörelsen av fysiska föremål som denna kan vara ganska dramatisk och kan vara lika liten som en låda med Tic Tacs som glider några centimeter över en bordsskiva eller lika fantastisk som ett tungt kylskåp som svävar från köksgolvet.

3 - dofter och lukt

Ingen i ditt hus röker, men ibland kan den tydliga lukten av cigarett eller cigarrök upptäckas i badrummet. Eller när du klär dig till sängs fyller den överväldigande doften av syren plötsligt rummet.

Som nämnts ovan kan alla typer av dofter komma in i ditt hus från utsidan, även från en bil som passerar, så sådana dofter betyder inte nödvändigtvis poltergeist.

Sådana dofter och lukt kan också vara ett tecken på spökaktivitet eftersom de kan förknippas med en ande eller med en kvarvarande hemsökt.

4 - elektrisk störning

Johnny har svårt i skolan, och ibland när han går in i vardagsrummet med den där ansiktet i ansiktet, blinkar taklampan och lamporna. Eller klockan är tre på morgonen och du är chockad ur sömnen av stereon i hålen som slår på full sprängning och den har ingen fjärrkontroll som kunde ha avstängt den av misstag, varken från insidan eller utanför hus.

5 - kraft från ingenstans

Den antika klockan på eldstadsmanteln har inte fungerat på flera år, men det är en familjärv och du gillar hur den ser ut där, så du har behållit den. Helt plötsligt börjar det klocka och begagnad återupptas i rörelse, även om klockan inte har lindats på tio år. Kanske klockan 9:15 och de små barnen sover somliga i sängen när Billys lilla choo-choo-tåg plötsligt börjar klämma över vardagsrummet. Du tycker att det är konstigt, men du stänger av det och lägger ner det igen. Några minuter senare startar det lilla tåget igen. Tänker att det är något fel med strömbrytaren, du öppnar batterifacket för att ta bort batterierna ... men det finns inga batterier i det!

6 - slag, rappningar, fotsteg och andra ljud

Du är på ditt kontor och försöker balansera checkhäftet, men du har svårt att koncentrera dig när din man är i det andra rummet och bankar på väggen av någon anledning. Du går för att undersöka, men kom ihåg att din man är ute och bowlar - han är inte ens hemma. Ingen annan är det. Så var kommer det att banka ifrån? Eller familjen är vid köksbordet djupt in i en uppvärmd omgång Monopol. Plötsligt stannar allt prat när allas uppmärksamhet riktas mot ljudet av fotsteg som kommer uppför källartrappan. Pappa kontrollerar det, men det finns naturligtvis ingen där.

7 - fysiska attacker

Den tolvåriga Alyssa tål inte hur hennes föräldrar alltid kämpar. Det ständiga skriket och skriket gör henne galen. Hon sitter på golvet i hörnet av sitt rum och gråter med ansiktet i händerna. Hon vinner av en plötslig smärta i ryggen. När hon kontrollerar det i en spegel hittar hon nya repor. Eller poltergeistaktiviteten - från oförklarlig smäll till flygande kaffekannor - har eskalerat i Fermers hushåll, och unga Becky verkar vara centrum för allt. Det blev som värst när han besökte farbror Donald fick skarpa slag i ansiktet, till synes från en osynlig hand.

Fysiska attacker som dessa har dokumenterats i sådana fall som The Bell Witch och Amherst poltergeist, men de är ytterst sällsynta och förekommer bara i de allvarligaste fallen.

Hur känner du igen en poltergeist?

En erfaren paranormal utredare eller parapsykolog kan kanske hjälpa dig att avgöra om det som händer i ditt hem är poltergeistisk aktivitet eller en hemsökt - som ibland kan uppvisa liknande effekter - eller om det finns en logisk, icke-paranormal förklaring.

När det gäller en poltergeist kommer utredaren att leta efter andra faktorer. Eftersom poltergeistaktivitet är en psykisk effekt snarare än en andebaserad, bör utredaren försöka avgöra vem agenten är - personen som genererar den telekinetiska aktiviteten.

Olika typer av påfrestningar kan vara orsaken till denna aktivitet, inklusive emotionella, fysiska, psykologiska och till och med hormonella påfrestningar, och därför bör utredaren försöka undersöka den personliga och familjedynamiken och mycket väl kan behöva söka hjälp av terapeuter eller rådgivare .

Men de flesta fall av poltergeistaktivitet eller kortlivad, varar bara dagar eller några veckor. Det är sällsynt att de sträcker sig i flera månader eller mer. För det mesta bleknar de bara på egen hand.