Varför har inte de yttre planeterna avancerad teknik?

15

I Firefly varför finns de yttre planeterna allmänt i ett preindustrial, lågteknologiskt tillstånd?

Även om det fanns begränsad teknik från jorden, har den nya civilisationen varit tillräckligt länge för att nästan alla planeter ska vara bekvämt terraformade, stora städer som ska byggas (i de inre planeterna åtminstone) och en relativt robust handelsekonomi att ha bildat

Det här verkar vara en utmärkt uppsättning för de inre planeternas varor och tjänster att bli önskade varor på de yttre planeterna, driva ett flöde av högteknologiska varor till de yttre kolonierna i utbyte mot eventuella råvaror och andra varor de kan tillhandahålla (såsom mat, keramisk lera, timmer, mineraler, etc).

    
uppsättning Xantec 02.01.2012 01:54

5 svar

15

Citat från Firefly Wikia på Rimplaneter :

The Rim worlds are the latest results of terraforming technology, only recently settled, and raw and untamed. Out on the farthest edges of the system, life can be quite challenging, as the comforts of civilization common to the Core Worlds just aren't so here. Technology and power are far more expensive out on the outer worlds and moons, so folk have to make do without. People ride horseback, farm with handmade tools, and resort to entertainment that doesn't require electricity or batteries to operate. While some folk dream of the luxuries available on the central planets, others enjoy the freedom of open air and hard toil. In their own way, they're as stuck-up as the Core-Worlders, looking down their noses at soft folk who've never dug a ditch or mucked a horse stall.

Dessutom visar flera av episoderna att de ansvariga personerna avsiktligt håller tekniken ur händerna på commonersna på dessa yttre planeter / månar. Ta bara en titt på hur Burgess beskrivs i "Heart of Gold ":

Mal and Zoë discuss the situation with Nandi, who describes the poverty Burgess enforces on the locals "so he can play cowboy".

    
svaret ges 02.01.2012 02:22
8

Tekniken kräver omfattande infrastruktur. Du behöver råvaror, el, reservdelar, tillverkningsanläggningar, transport etc. Det är opraktiskt att transportera många av dessa saker i tillräckliga kvantiteter över rymden. Och om du inte har infrastrukturen, så är de flesta av de högteknologiska produkterna värdelösa. Du kan inte använda en bil med förbränningsmotor under lång tid om du inte har några tankstationer, reparationer eller reservdelar. Du har ingen användning för en TV om du inte har el eller en sändningsstation. Även skjutvapen kommer inte vara mycket användbara om din ammunition måste skickas från en annan planet.

Så det finns två alternativ när du skapar en ny planet: antingen bygger du infrastrukturen på förhand, förutsatt att det finns tillräckligt med råvaror på planeten själv för att göra det självförsörjande, eller om du helt enkelt tar med människor med gård djur och de mest grundläggande verktygen och låt dem bära sig själva. Den senare inställningen beskrivs också i Tunnel i himlen av Robert Heinlein.

    
svaret ges 02.01.2012 16:13
8

Titta på jorden nu, det finns uppbyggda områden i de städer där de rika och mäktiga spenderar tid och pengar. Industri och ekonomi konvergerar på dessa centrala platser för bekvämlighet så att de lockar mer investering och mer pengar.

Jämför de avlägsna landsbygden i Wales med Londons centrum. Flera moderna bekvämligheter saknas, även trodde vi har tekniken att leverera dem (t.ex. wifi). Det handlar om återvändande av investeringar, ingen kommer att spendera miljontillverkning bredbandsdriven wifi upp på landsbygden mitt i Wales eftersom det inte finns något sätt att tjäna pengar på det och människor där har aldrig haft det och därför är anpassade att inte ha det .

Samma princip fungerar på en makroskala i Firefly.

    
svaret ges 10.09.2012 12:12
7

Brist på råvaror? Vissa världar kan ha olika smink än vår nickeljärnskärna. Det viktigaste skulle vara brist på vatten och framför allt:

DET FINNS INTE PETROLEUM I VERSEN.

Versa världar hade inga karbonbaserade livsformer före terraforming. Därför ingen olja. Därför ingen plast, billigt bränsle, kol, bensin etc. Inte ens paraffin för vaxljus eller polyester för kläder och andra tyger.

Vidare skulle trä vara en dyr produkt eftersom det tar 25 år att växa ett träd till skördbar storlek. Bambu skulle vara det enklaste alternativet. I en nybyggd värld skulle hus byggas av adobe, tegelsten, sten och metall (lokalt utvinning eller importerad).

DH och jag diskuterade detta den andra natten när det gäller transport. Vägarna måste vara konkreta. Personliga fordon skulle vara sällsynta, även om de som existerade kunde vara mycket högteknologiska - till exempel hovermule som besättningen använder i BDM. Tåget i tågjobbet skulle vara normalt för medellångsresor kombinerat med luft (kärnbränsleceller?) För långdistans. Den Serenity, en lasttransport, kan flyga i atmosfären och i svart är en indikation på denna leveransmetod.

Jag arbetar i Kanadas Department of Aboriginal Affairs och Northern Development. Svårigheten att utveckla infrastruktur i landsbygden och avlägsna samhällen borde aldrig underskattas. Och det är kanon att ett program för homesteading fortfarande är på gång för Rim världar. För jämförelse ta en titt på några episoder av Hell On Wheels, där tillfälliga "högteknologiska byggnader" (som ett mycket högklassigt och bra färdigt hotell) dyker upp före järnvägen, även om det omgivande landet är antingen livsuppehållsbröd eller som innehas av de lokala första nationerna.

    
svaret ges 19.11.2013 20:03
0

Såvitt jag förstår det, när människor flyttade från jorden, så dumpade de "mindre viktiga människorna" på dåligt terraformade planeter och månar ur vägen för de sofistikerade övre klasserna som hade råd med teknik och infrastruktur .

    
svaret ges 02.01.2012 18:32