Är det normalt att inte ha en bästa vän?

Är det konstigt om du inte har en bästa vän? Om du har en vet du förmodligen att det finns några upp-och nedgångar med den. Om du letar efter en kanske du känner att saker bara inte är normala utan en. Men att inte ha en bästa vän är inte något att oroa sig för. En brittisk studie visade att en av tio personer inte har några nära vänner eller någon som de skulle kalla en bästa vän.

Hur bästa vänrelationer typiskt bildas

Föreställningen om en bästa vän kommer till stor del från barndomen när vi uppmuntrades att binda oss till ett annat barn i vårt grannskap eller klass. Vi tenderade att hålla fast vid den här personen oavsett vad, vilket kan vara bra. Det lär dig hur du kommunicerar, förlåter och värdesätter din vänskap. Men det kan också finnas en nackdel.

Vissa lärare och föräldrar tycker att det är ett misstag att uppmuntra barnen att få en bästa vän. Ett bättre alternativ, anser de, är att uppmuntra vänskap i större grupper. Att inte ha en bästa vän betyder att barnen kommer att vara mindre besittande av sina vänskap, vilket istället uppmuntrar sina besties att träffa andra människor och växa med olika sociala situationer.

Vad mer, kom ihåg när du hade en bästa vän och de flyttade bort? Du var förkrossad, och en del av den känslan kom från det faktum att du inte hade utvecklat många andra vänskap. Så när din bästa vän var borta var du ensam och kände dig som en outsider med dina klasskamrater.

Att inte ha en bästa vän är helt normalt

Inte alla har en bästa vän i livet, och det är okej. Vissa människor har flera nära vänner som ger dem kärlek och stöd, men ingen av dem skulle betrakta som en bästa vän. Nyckeln är att inte tänka i termer av "normalt" eftersom inga två vänskap är lika. Vissa människor tycker om att ha olika vänner de kan gå ut med eller prata med, medan andra föredrar att ha en person som de ständigt kan lita på att vara med.

Det är en fråga om personlig preferens och till och med kanske tur. Du kanske välkomnar en bästa vän i ditt liv, men om du helt enkelt inte har hittat en person som passar räkningen kan du inte tvinga en vänskap till "bästa" status. Du ska aldrig driva eller skynda på en vänskap eftersom var och en har sin egen unika takt. Med vissa människor binder vi snabbt och med andra förblir vi bekanta länge och kanske aldrig kommer närmare än så.

Uppskatta istället dina bekanta och avslappnade vänner

Om du inte har en bästa vän nu (och du vill ha en), rabatt inte på de avslappnade vänner som finns i ditt liv nu. Du kanske inte slår av det med en bekant, men den personen kan presentera dig för någon annan som kan bli en bästa vän för dig.

Livsförhållandena förändras också, och du kommer att ha möjligheter att komma närmare människor här och där över tiden. Fortsätt träffa nya människor så att när tiden är rätt kan du utveckla en bästa vänskap med någon mer organiskt.

Under tiden måste du vänta och se om någon av de relationer som finns i ditt liv har potential att bli en BFF. Om det finns en måste du vårda och utveckla vänskapen för att se om din goda vän kan bli en bästa vän. Om du inte har någon som kommer nära att vara en bästa vän, och det är något du önskar, måste du träffa fler vänner i allmänhet för att se vem du kan ansluta till på den djupare nivån.

Men om du är glad att ha nära vänner (snarare än en person som du skulle betrakta som din bästa vän), är det också okej. Nyckeln till att veta vad som är rätt är hur du tycker om det personligen. Om du känner att något saknas i ditt liv för att du inte har en bästa vän, arbeta med att träffa fler människor och du ökar dina chanser att hitta någon. Om du mår bra med vänskapen i ditt liv (oavsett antal) behöver du inte oroa dig för att inte ha en bästa vän.