Göra en kinesisk visum i USA som en kanadensisk medborgare

9

Jag är en kanadensisk medborgare med kanadensiskt pass, men jag gör för närvarande en 4 månaders praktikplats i USA på ett TN1 Visa. Min praktik slutar i slutet av augusti, och jag är planerad att besöka Kina i 10 dagar strax efter, med min flickvän (flygbiljetter som redan köpts). Jag måste emellertid få en kinesisk visum innan jag kan gå. Det som gör det svårt är att jag inte är i Kanada medan jag kommer att ansöka.

Kan jag ansöka om en kinesisk visum från USA trots att jag är kanadensisk medborgare? Jag har också fått veta att jag måste maila mitt pass för att få frimärket på det (det här är normalt standardförfarande från det jag hör). Jag är dock orolig om mitt pass skulle gå vilse i posten, att jag inte skulle kunna återvända till Kanada. Finns det några alternativ, eller borde jag inte oroa mig för det här? Har jag även tillåtelse att vara i USA utan mitt pass?

Jag vet inte vilken procedur jag ska följa för att få detta visum givet min situation. Vänligen meddela.

    
uppsättning Nizbel99 22.05.2014 23:33

2 svar

12

Ja, du kan absolut få en kinesisk visum från ett kinesiskt konsulat i USA som en icke-amerikansk medborgare. Jag vet, för jag gjorde det själv för några veckor sedan.

Den enda kompletterande information som krävs med din ansökan är att du måste tillhandahålla bevis på juridisk status i USA - det betyder både din ursprungliga visum (vilket uppenbarligen kommer att återkomma), en kopia av ditt visum (som de kommer att behålla ) OCH antingen ett original och en kopia av ditt I-94-kort ELLER en utskrift från CBP I-94-webbplatsen om du inte har ett fysiskt I-94-kort (www.cbp.gov/i94)

Annars är processen exakt densamma som för en amerikansk medborgare som tillämpar, så följ instruktionerna enligt konsulatets webbplats.

Personligen tillämpade jag personligen på San Francisco-konsulatet och processen kunde inte ha varit mjukare eller lättare (eller billigare! Endast $ 30 för en icke-amerikansk medborgare att få ett visum), men om du är tillräckligt långt borta Att komma till ditt närmaste konsulat är ett problem då du måste få ett visumföretag / mäklare som är involverad eftersom de kinesiska konsulaten i USA inte tar emot ansökningar via post.

    
svaret ges 23.05.2014 01:21
3

I ditt fall skulle jag kontakta din närmaste kinesiska konsulat som tjänar ditt område och fråga om du kan få visum genom dem. Vissa konsulat erbjuder visumtjänster till både medborgare och fast bosatta i landet de befinner sig i, och en TN1, även om den är officiellt tillfällig, kan vara permanent nog för att de ska hjälpa dig. Enligt min erfarenhet går kineserna i allmänhet "vid boken" men är villiga att böja reglerna om du kan prata med någon med tillräcklig auktoritet. Faktum är att det kan vara bra enligt Kinesiska konsulatet i Los Angeles :

(3) Proof of legal stay or residence status (applicable to those not applying for the visa in their country of citizenship)

If you are not applying for the visa in the country of your citizenship, you must provide the original and photocopy of your valid certificates or visa of stay, residence, employment or student status, or other valid certificates of legal staying provided by the relevant authorities of the country where you are currently staying.

Tekniskt bör du ha ditt pass (eller åtminstone ha det tillgängligt med kort varsel) när du är i USA (en invandringsofficer har en gång beskrivit det för mig som "utom när du simmer"). I praktiken är det dock osannolikt att det är ett problem för dig om du behöver skicka ditt pass överallt. Gör bara ingenting som kan ge dig myndigheternas uppmärksamhet (samma som vanligt, verkligen).

Som kanadensisk medborgare har du alltid rätt att återvända till Kanada, men bevisbörden att du faktiskt är en kanadensisk medborgare är på dig. Ett pass är uppenbarligen det enklaste sättet att bevisa detta, men ett födelsebevis kan vara tillräckligt.

    
svaret ges 22.05.2014 23:50