Nej, jamie lee curtis är inte en hermafrodit

Kändisar berättar alltid för oss att berömmelse har sina nackdelar, lurid skvaller är en av dem, och få kan göra ett bättre fall än skådespelerskan Jamie Lee Curtis, som i två decennier har sadlats med rykten om att hon föddes som hermafrodit.

Dessa rykten är bara skvaller och det finns inga bevis som stöder dem.

Definition av hermafrodit

Ordet "hermafrodit" kommer från Hermafroditus, namnet till sonen till de forntida grekiska gudarna Hermes och Afrodite. Enligt mytologin älskade nymfen Salmacis Hermaphroditus så mycket att hon bad för att de skulle förenas som en person - och hon fick sin önskan. De två förvandlades till en varelse som var både man och kvinna.

För det första användes som sådant på 15-talet är "hermafrodit" en alltför föråldrad medicinsk term (kliniker föredrar nu intersex) för en uppsättning villkor som huvudsakligen kännetecknas av könsorgan som antingen är "tvetydiga" (dvs. inte klart manliga eller kvinnliga ) eller strider mot ämnets kromosomala kön. Beroende på de specifika symtomen kan hermafroditism / intersexualitet vara resultatet av en genetisk anomali eller ett hormonellt överskott eller brist under graviditeten. Man har uppskattat att så många som 1 av 2,000 barn som är födda i USA diagnostiseras med tvetydiga yttre könsorgan, varav en mycket liten andel genomgår en "könsfördelning" -operation i spädbarn.

Det specifika tillstånd som oftast tillskrivs Ms Curtis är AIS eller Androgen Insensitivity Syndrome. Människor födda med AIS är genetiskt manliga (definierade som en X- och en Y-kromosom) men är resistenta mot androgener, hormonerna som är ansvariga för manlig sexuell utveckling. Som ett resultat visar de kvinnliga fysiska egenskaper trots att de är genetiskt manliga. "I sin klassiska form (fullständig androgenresistens) verkar personen vara kvinna men har ingen livmoder och har gles armhåla och könshår", säger Medline Plus Medical Encyclopedia. "Vid puberteten utvecklas kvinnliga sekundära könsegenskaper (t.ex. bröst), men menstruation och fertilitet gör det inte."

Varför jamie lee curtis?

Det påpekas att Curtis varken var den första eller sista kvinnliga kändis som könsdubblighet har tillskrivits. Marlene Dietrich, Greta Garbo och Mae West uthärde liknande viskningskampanjer under deras respektive högtid, enligt Paul Young, författare till "LA Exposed: Strange Myths and Curious Legends in the City of Angels." Så gjorde 80-talsdiskostjärnan Grace Jones, och på senare tid popmusikdivorna Ciara och Lady Gaga. En sak som alla dessa berömda artister har gemensamt är en viss grad av androgyni - antingen i utseende, beteende eller båda - som skiljer dem från andra kvinnor. Curtis, som lätt passerar för "butch" när hon klär sig ut för en roll och har håret klippt kort, har också utsetts för vad filmkritiker Bill Cosford en gång kallade hennes "androgyna överklagande."

Och sedan är det frågan om hennes namn. Vissa har spekulerat i att hon döptes "Jamie Lee" eftersom det inte var klart vid födseln om hon var pojke eller flicka. Inte så, enligt Curtis mamma, skådespelerskan Janet Leigh, som säger att det könstvetydiga namnet bara var ett praktiskt val.

1998 förklarade Leigh sitt beslut för Village Voice-kolumnisten Michael Musto:

"Vi visste inte i förväg om det skulle vara en tjej eller en pojke, så när jag var gravid med Kelly sa min bästa vän Jackie Gershwin:" Varför ringer du inte barnet Kelly, så om det är en tjej , det fungerar, och om det är en pojke, fungerar det? ' Och hon tänkte samma sak med Jamie. Spädbarnen fick namnet innan de föddes för att Jackie sa: "På det här sättet behöver vi inte oroa oss för det!"

Spekulationer har också inriktats på det faktum att Curtis och hennes man, Christopher Guest, adopterade sina två barn istället för att bli gravid - implikationen var att Curtis kanske inte kunde bli gravid på grund av hennes påstådda "onormala" kroppsbyggnad. Det är en fråga som måste förbli obesvarad för nu - och kanske för alltid - eftersom varken Curtis eller Guest verkar angelägna om att tala offentligt om deras skäl för att anta.

Beviset'

Utan tvekan är den huvudsakliga drivkraften bakom detta skvaller rykten om att Jamie Lee Curtis påstådda intersexualitet länge har talats om som en given i klassrum i medicinska skolor, även om hennes namn aldrig har dykt upp i en lärobok eller tidningsartikel i samband med intersex. betingelser. Ett rykte är fortfarande ett rykte, även från läpparna från en styrelsecertifierad läkare. Ännu mer faktiskt med tanke på att någon läkare som faktiskt behandlade Curtis inte kunde ha avslöjat sådan information utan att bryta mot sekretesslagarna.

Det enda dokumentet som någonsin har erbjudits som "bevis" var en 1996-uppsats i Baltimore Sun skriven av William O. Beeman, docent i antropologi vid Brown University, med titeln "What Are You: Male, Merm, Herm, Ferm eller Kvinna? " Den aktuella delen lyder som följer:

"Det finns kanske miljoner XX-män och XY-kvinnor som bor i USA idag. Det här är kulturella män med manliga könsorgan som är genetiskt kvinnliga och kulturella kvinnor med kvinnliga könsorgan som är genetiskt manliga. Filmstjärnan Jamie Lee Curtis är en brunn -känd person som är genetiskt manlig men fenotypiskt kvinnlig. "

Och där har vi det i svartvitt, verkar det - förutom två viktiga försiktighetsåtgärder. För det första, enligt professor Beeman, raderades den relevanta meningen från den publicerade artikeln. För det andra var anledningen till att den raderades eftersom Beemans försök att spåra plastikkirurger som mellanliggande källor hade tillskrivit uttalandet var "helt misslyckade." Med andra ord hade professor Beeman helt enkelt upprepat ett skvaller.

Vilket lämnar oss, i slutet av vår undersökning, på exakt samma plats som vi började: ansikte mot ansikte med ett obefogat rykte. Tjugoåriga år av hörsägen senare, det finns helt enkelt inga bevis som stöder det. Varje ärlig bedömning av fakta måste komma till samma slutsats som "LA Exposed" författaren Paul Young har nått - för att säga "rykten om att Curtis lider av AIS (Androgen Insensitivity Syndrome) har aldrig bevisats och är nästan säkert falskt."

Källor

  • Beeman, William O. "Vad är du: Man, Merm, Herm, Ferm eller Kvinna?" Baltimore Sun, 17 mars 1996.
  • "Intersex." MedlinePlus Medical Encyclopedia, 13 februari 2006.
  • "Jamie Lee Curtis är en hermafrodit." alt.folklore.urban Archive, mars 1997.
  • Musto, Michael. "La Dolce Musto." Village Voice, 16-22 september 1998.
  • Weil, Elizabeth. "Vad händer om det är (sort) en pojke och (sort) en flicka?" New York Times Magazine, 24 september 2006.
  • Young, Paul. "LA Exposed: Strange Myths and Curious Legends in the City of Angels." New York: St. Martin's Press, 2002.