Är det några länder där moderna enheter som tar 100-240V växelström inte fungerar?

17

De flesta konsumentelektroniska enheter använder idag strömförsörjningsaggregat , som typiskt anger att de kan ta in strömmen mellan 100-240 V vid frekvenser på 50-60 Hz AC. Alla mina typiska reseanordningar (telefon, kamera, bärbara laddare) har dessa intervall och med en universal plug / adapter (dvs bara en fysisk adapter, ingen transformator) kan du sedan ansluta dem i stort sett var som helst.

Men finns det några länder med elnät utanför detta sortiment? Finns det någonstans som jag måste vara försiktig med eller undvika att använda sådana enheter? Eller täcker sortimentet helt och hållet alla ländernas nätaggregat?

Jag skulle hoppas (och antar) att sortimentet är utformat för att täcka överallt i världen med elnät, men kan tänka sig om ett eller två små länder ligger utanför detta intervall (t.ex. 50V eller 300V eller 100 Hz), Det kan inte vara värt ansträngningarna för alla enheter som stöder dem.

    
uppsättning drfrogsplat 22.01.2014 06:11

5 svar

16

Alla "normala" nätaggregat bör vara OK. De flesta "universal" leveranser kommer att fungera till 90 VAC. De flesta strömbrytarmoduler omvandlar AC till DC och hanterar sedan det.

Du kan hitta exotiska system - men inte i normal användning. Kanske ombord eller flygplan i extrema fall - men inget som de skulle ge till allmänheten.

Sällan i "ur vägen" placerar du kan stöta på icke-standardiserade leveranser som kan orsaka problem - vanligtvis på avlägsna eller isolerade platser. Vanligtvis där anslutning till ett nationellt nät inte är tillgängligt och kraft produceras lokalt. Exempel kan vara diesel eller LPG (vanligtvis) drivna alternatorer och låg spänning till nätaggregat med elektroniska växelriktare.

Även i sådana situationer producerar större generatorsystem vanligtvis ordentligt reglerade spänningar. Frekvensen kan vandra något under stora belastningar eller lastvariationer. Volymerna kan vara låga under tung belastning.

Elektroniska omvandlare på bottenänden kan producera kvasi-sinusvågsutgångar - i stället för att ge en sinusvåg, går utgången 0, + V, 0, -V, 0 ... med förhållandet mellan till och från justerat för att ge en approximation till nätström för den flesta utrustningen. En del strömförsörjning (bärbara datorer, vissa datorer, andra) kan skadas genom att använda dessa stegvågformer på grund av inmatningsfilterkondensatorer. (Jag har hört strömförsörjningar som buzz högt i sådana fall. Några få system kan se dessa som för höga eller för låga spänningar.)

    
svaret ges 22.01.2014 09:46
10

Enligt Wikipedia är minimal spänning 100 V i Japan och max spänning 240 V i flera länder. När det gäller frekvens ligger de alla mellan 50-60 Hz. Så det finns inget land med en sådan exotisk spänning eller frekvens som inte passar det intervall du nämnde.

Om du tänker på det, skulle det inte vara meningsfullt för ett litet land att gå för långt utanför de två vanliga spänningarna, eftersom det skulle innebära att du skulle behöva producera en rad elektriska enheter bara för det landet .

    
svaret ges 22.01.2014 08:37
3

Den mest ovanliga strömförsörjningen som jag har stött på är Filippinerna: 220V (eller kanske 230V, jag glömmer) 60Hz. Så, en europeisk / mest av världsstil spänningen men en nordamerikansk stil frekvens. Detta brukade orsaka ett problem med några av de större datorerna och maskinvaruingenjörerna skulle klaga på det. Men de flesta moderna elektroniska enheter är ganska glada där.

Ytterligare problem orsakas av användningen av nordamerikanska stickkontakter. Så, amerikanska enheter kommer att passa och verkar vara lämpliga men kommer ofta att bli banga när de används. Detta är fortfarande sannolikt för många enklare enheter, t.ex. glödlampor, hårtorkar etc. De flesta elektroniska prylar accepterar nu ett brett utbud av tillbehör men antar inte att alla enheter gör det.

Om du kommer att vara ganska ur vägen kan du kanske överväga kvaliteten på utbudet. Den nominella spänningen kan vara lämplig men det kan vara otäcka spikar. Du kanske vill undersöka skyddet mot det.

    
svaret ges 15.08.2017 15:05
3

"Universal" -tillbehör är just det

Utility-ström som är tillgänglig för allmänna konsumenter och resenärer kommer att ligga inom området 85-265VAC / 47-63Hz som din genomsnittliga "SMPS-universella ingång" är klassad för. Anmärkningsvärda (läs: listade) leveranser testas på varje hörn av detta intervall (även om vissa endast är klassade till 90VAC min).

Att inte ha ett rutnät är inte heller ett problem

Ändrade kvadratiska vågor (+ topp, 0, -peak, 0, + topp) borde inte vara ett problem - det enda potentiella problemet är att aktiva effektfaktorkorrigeringskretsar misslyckas på milda sätt (t.ex. att inte tillhandahålla korrekt PFC , eller avger oönskade hörljud). (Tänk på att nästan all konsumentens standby-strömförsörjning och många low-end-omformare alstrar MSW-utdata.) Likaså kommer vandringsfrekvensen (från en generator) inte att skada strömmen mycket om alls - PFC-kretsen har i allmänhet tillräckligt bandbredd för att spåra en källa som driver.

Ljudfiltrering är en nödvändighet för SMPSes ändå, så de avvisar i allmänhet externt ljud. Spikes undertrycks ibland av en MOV, men är förmodligen den största risken att instabil kraft kan utgöra en modern SMPS.

Kusliga och vilda strömkällor

DC, intressant nog, förutsatt att spänningen är rimlig (locomotive auxiliary ~ 70VDC driver det, men säger att en 115VDC eller till och med en 380VDC-skena ska vara OK), är inte ett problem - PFC-kretsen, om den är närvarande, fungerar enkelt som en rak boost-omvandlare, och ingångsdioderna gör (nästan) ingenting.

På samma sätt kommer 400Hz flygplan / marina strömkällor inte heller att orsaka mycket problem - ingångsdioderna kan hantera det, och de flesta PFC-kretsar har bandbredd att ungefär följa en 400Hz-sinus, om än med försämrad prestanda.

Detta lämnar ytterligare en oddball för att täcka, och det kommer inte från någon utav vägen, men den nordamerikanska industrin. Det är 277V / 60Hz enfasströmen, som ibland finns där, och det kommer troligen den närmaste du någonsin ser för att motverka den universella näsan av din leverans. En välrenommerad universalförsörjning kommer att starta och driva på den, men med reducerad marginal för störningar eftersom topp DC-bussspänningen är cirka 390V mot 340V för 240V-nät. Tack och lov är 277V sällsynt att se på en behållare även i stora byggnader i USA, och du skulle inte kunna ansluta en normal nordamerikansk NEMA 5 sätt i det ändå! (277V enfas använder NEMA 7 behållaren.)

    
svaret ges 16.08.2017 03:04
1

Enligt Wikipedia (i New York City): I januari 1998 började konsoliderade Edison att eliminera DC-tjänst. Vid den tiden fanns det 4 600 DC-kunder. Vid 2006 var det endast 60 kunder som använde DC-tjänster och den 14 november 2007 stängdes den senaste direktströmsdistributionen av Con Edison.

Det betyder att den sista platsen som använde DC-strömavskiljningen definitivt eliminerades under 2007. OBS! Spännings- och frekvensskillnader, som kopplar in din genomsnittliga nätadapter till DC, kan vara katastrofala (speciellt om det finns en transformator). Men jag antar att det inte fanns några "offentligt" tillgängliga uttag tidigare innan.

Observera att det fortfarande finns DC-uttag för specialändamål som används från plats till plats (mestadels 48V) , men lyckligtvis De bör vara inkompatibla med de vanliga "A / C" -kontakterna.

    
svaret ges 15.08.2017 14:43