Vad är en mig-svetsare och hur fungerar det?

Om du funderar på att börja svetsa måste du fråga dig själv vilken typ av svetsning du är intresserad av innan du köper utrustning. De flesta svetsmaskiner kan göra de flesta fogar i metall, men de är alla bättre på vissa jobb än andra. Den absolut mest universella svetsaren är en MIG. Du kan använda en MIG-svetsare för att svetsa tunnplåt eller tungt stålrör. Ett proffs kan göra vackra, släta, djupa svetsar med en MIG-svetsare, men en amatör kan också få en tillräcklig svetsning ur maskinen. De är enkla att använda för att du kan plugga in saken, skruva upp gasskyddet och börja svetsa - ok, det förenklar saker mer än lite, men faktum är att MIG-svetsare idag inte är svåra att hoppa alls.

Så, vad betyder mig i alla fall?

Innan vi kommer dit, låt oss prata om bågsvetsare. Bågsvetsare använder högspänningselektricitet för att generera tillräckligt med värme för att skapa svetsning. Det finns olika typer av bågsvetsare - stick, TIG, MIG - men skillnaden mellan dem ligger inte i den elektricitet de använder eller hur de använder den, utan i det andra element som är gemensamt för bågsvetsare, en gasskärm. Gaskölden kan skapas av ett flöde som släpper ut gas på grund av en kemisk reaktion eller genom ett gasmoln som släpps ut från en tank ansluten till svetsaren. När det gäller en MIG-svetsare är tanken fylld med en blandning som heter Metal Inert Gas av industrin. Gasreceptet varierar, men namnet indikerar att ingen av dem kommer att reagera med metall och lägga till föroreningar i din svets. Denna gas pumpas genom din svetskabel från den metalltanken du var tvungen att hyra ut eller köpa. Den kommer ut ur samma munstycke som din svetstråd matas igenom så det skapar bokstavligen ett skyddande moln runt bågen när du svetsar.

En MIG-svetsare är också en trådmatare. Metallen som den använder för att skapa svetsmaterialet hålls på en spole inuti svetsaren. Vilken typ av material den använder beror på vilken typ av metaller du går med, men det är alltid en metalltråd. För nybörjare eller för svetsare som behöver ultimat bärbarhet, innehåller en del svetstråd flöde inuti den, vilket eliminerar behovet av en separat svetstank. Detta fungerar men är sämre än en korrekt gasinstallation. Tråden matas genom munstycket som kommer ut när du drar avtryckaren. Själva svetstråden kompletterar bågen som startades när du klämde fast den andra elektroden till ditt svetsprojekt.

En MIG-svetsare har ett antal olika värmeinställningar som gör att du kan ställa in maskinen på precis rätt effekt för att få en djup svetsning med bra penetration, men inte så mycket kraft att du bränner ett hål i ditt projekt. Oroa dig inte om du gör detta några gånger innan du får rätt. Även erfarna svetsare är överraskade då och då och måste slutligen justera sina värmeinställningar i sista minuten. Det finns också en justering av matningshastigheten för din tråd. Detta varierar beroende på projekt och utrustning, men när du lär känna dina vanliga jobb och din svetsmaskin finjusterar du matningshastigheten. Det är alltid en bra idé att göra en teststräng på lite metallskrot innan du börjar arbeta med ditt värdefulla projekt. En korrekt inställd maskin som svetsar ren metall kommer att låta som bacon fräsande i en kastrull. Att få värme- och matningsinställningarna innan det riktiga jobbet ligger framför dig kan spara mycket tid och pengar.