Vad cykelekrar gör och hur de fungerar

Ekrarna på din cykels hjul är som busboys på restaurangen. De är tysta och ur vägen, och det är i stort sett ett otacksamt jobb. Ingen märker dem någonsin när allt fungerar bra, men utan korrekt installation och drift kommer alla slags problem att gå förlorade.

Vad ekrar gör

Ekrarna på din cykel kan se ut som lite mer än metalltandpetare som fyller utrymmet mellan axeln och hjulet, men egentligen har de här mäktiga små killarna några viktiga jobb:

  • Lägg till styrka i fälgen
  • Överför din benkraft från navet till hjulet
  • Stöd din vikt på ratten

Hur ekrar fungerar

Hur åstadkommer ekrarna dessa fantastiska och heroiska bedrifter? För det första skjuter inte ekrarna utåt och håller fälgen i schack, som det kan verka. Snarare dras fälgen jämnt inåt av ekrarna, som är snörade genom navet, den centrala delen av hjulet som roterar runt axeln. Spänningen mellan navet och fälgen appliceras jämnt i alla riktningar, vilket gör monteringen extremt stark och också något flexibel och motståndskraftig mot stötar. Denna jämnt applicerade spänning är det som stöder din vikt på hjulen.

Ekarnas andra nyckelroll är att överföra kraften från benen till fälgen för att få cykeln att gå. Enorma kraft appliceras på navet på ett bakhjul av kedjan och kugghjulet när du trampar ner hårt och tillsammans bär ekrarna den kraft som har gått från dina ben till kedjan och sedan ut till hjulet. Denna kraft som driver cykeln framåt är fördelad på många ekrar så att det inte blir för mycket stress på en enda eker.

Att hålla fälgarna sanna

Från och med navet mitt på hjulet strålar ekrarna utåt mot fälgen, där de fäster vid nipplar, som är som små muttrar som skruvas fast på ekrarnas ändar. Vridning av bröstvårtan ökar eller minskar ekerspänningen och drar också fälgen något åt ​​vänster eller höger. Hjulbyggare och cykelmekaniker måste balansera denna spänning så att fälgen är helt platt eller "sann".

Fälgar förvrängs eller är sanna när ekerspänningen är i balans. Detta beror helt enkelt på att använda cykeln, från ekrar som lossnar på egen hand eller från skador på fälgen, till exempel när hjulet träffar något hårt och deformerar fälgen något och slänger av ekerspänningen. Tätning - kallad truing - ett hjul är en knepig uppgift som bäst lämnas åt en mekaniker. Om din cykel har en lös eker eller två, bör du dra åt den tills den är tätt och planera att få hjulet trimmat snart. Att dra åt en enda eker kan dra ut ett hjul ur sant.