Ar alla D20 rullar antingen attacker, sparar eller förmågaskontroller?

16

I D & D 5e finns det attackrullar (rullar för att träffa någons växelström, vanligen med ett vapen), spara kastar (rullar för att undvika något) och < strong> förmågaskontroller (inklusive skicklighetskontroller).

Faller alla rullar med tjugosidiga tärningar i D & D 5: e utgåvan till en av dessa tre kategorier?

    
uppsättning Quadratic Wizard 27.02.2018 04:20

5 svar

17

Det finns undantag, men inte många.

Det finns flera fall av unika d20-rullar, som främst är relaterade till stavningseffekter eller klassförmåga:

Wild Magic Sorcerer Wild Magic Surge (PHB, p103) beror på en d20-roll för dess trigger.

Spellningen Blink utlöser sin eteriska jakten på rullen av en d20.

Duplikat från spellbild stavningen riktas automatiskt mot en d20-roll.

Den Stavning använder en d20 för att se om en stavning med en gjutningstid för en åtgärd kan fyllas i nuvarande sväng eller nästa.

I alla fall kan jag hitta förutom attack, spara kasta eller förmågaskontroll, användningen av en d20 verkar vara en slumpmässig utlösare, mer än en kontroll mot eller jämförelse med ett annat värde.

    
svaret ges 27.02.2018 07:45
29

Tekniskt, "nej" men mestadels "ja".

Nästan varje omnämnande du ser på en d20-roll är en check, kasta eller attack. De sällsynta undantagen jag kan tänka på är:

 • Stämningen spegelbild använder en rak d20-rulle för att bestämma vilket mål som drabbas av ett inkommande attack
 • i en modul är en spelare i festen att rulla en d20 varje morgon, eftermiddag och kväll för att avgöra om ett slumpmässigt möte kommer att hända;
 • I en annan modul kan karaktärer satsa på händelser i universum vilka resultat bestäms av en dödrulle;

och andra variationer på temat "Låt oss rent randomisera någonting". (Jag menar säkert, alla rullar är variationer på slumpmässigt temat. Jag säger bara att kontroller / kast / attacker är 99% av dem.)

    
svaret ges 27.02.2018 04:28
13

Spegelbild (PHB p.260) använder också en omodifierad d20:

Each time a creature targets you with an attack during the spell's duration, roll a d20 to determine whether the attack instead targets one of your duplicates.

If you have three duplicates, you must roll a 6 or higher to change the attack's target to a duplicate. With two duplicates, you must roll an 8 or higher. With one duplicate, you must roll an 11 or higher.

    
svaret ges 27.02.2018 05:47
6

Svaret är i grunden ja, men lägger inte för bra på en punkt på den. Det finns några specialeffekter som ber om en d20 och faller inte in i någon av dessa 3 kategorier. Alla dessa är små, oavsiktliga användningar av tärningen och utgör inte en stor del av reglerna.

 • Flera wands har teckenrullen a d20 vid den senast använda avgiften och på en 1 förstörs den.

 • Jag vet inte om det finns en publicerad än, men du kan få en d20-skada att dö.

 • I äventyrsliga Tomb of Annihilation Jag spelar en surrogat som håller en del av min döda karaktärs själ och jag måste rulla en d20 varje morgon och på en 1 är min själ förlorad .

 • Det finns några d20-tabeller i DMG för olika effekter.

 • Stavningen spegelbild använder en D20 för att fastställa hur effektiva flera bilder är.

 • Enligt min åsikt skulle jag argumentera för initiativ och dödsbesparande kast medan det klart faller under förmågan att kontrollera och spara kasta regler är olika nog från andra kontroller av sådant slag att klassificera egna kategorier.

  • Initiativ är en Färdighetskontroll, men fungerar inte som någon annan förmågaskontroll, den har sin egen uppsättning regler och vissa förmågor specifikt inriktar sig på initiativ.

   För att klargöra, baserat på kommentarerna. Initiativet är en förmågaskontroll men har flera unika egenskaper. Det är ingen färdighetskontroll som en spelare initierar men något som händer automatiskt i början av striden. Det är inte en färdighet du kan vara skicklig i, men bardens jack i alla branscher gäller, liksom mästarens anmärkningsvärda idrottare . Det är inte en pass / fail-check men en gruppbeställning. Det har flera valfria regler i DMG och klassfunktioner som ändrar hur det beräknas.

  • Dödsbesparingar kastar är ett sparande kasta, men fungerar inte som något annat sparande kasta. Den har sin egen uppsättning regler som den inte delar med andra sparande kasta.

   För att klargöra, det är ett sparande kasta, har sparat kasta i sitt namn men är "speciellt" enligt PHB. Det är inte knutet till en förmåga. Den har sina egna speciella regler med ett bäst av fem system som inte har något annat sparande kasta. Det har kritiska framgång / misslyckande regler som inget annat sparande kasta har. Det har automatiska felregler som ingen annan sparande kasta har.

  Det kan finnas andra som jag missade men poängen är att d20 används för mer än bara de tre huvudfunktionerna, men de tre huvudfunktionerna är spelets drivmekanik och d20 är den vanliga tråden i alla 3 mekaniker .

      
  svaret ges 27.02.2018 04:37
  2

  Nej

  En d20 är bara en tärning, precis som alla andra tärningar. Många av de d20-skivor du rullar kommer att vara attacker, sparar eller förmågaskontroller, men då många d6s du rullar är skador rullar, det betyder inte att en d6 bara används för skador.

  Det finns absolut ingenting som begränsar en d20 från att användas i framtiden för skadorna, stavningseffekter eller chanstabeller. Alla svar som antyder svaret är "ja med dessa undantag" är inte framtida bevis.

  Med andra ord, för att komma ihåg det korrekt:

  • En attack-rulle / spara / förmågaskontroll använder en d20
  • En d20 är som standard inte något av dessa saker
  svaret ges 27.02.2018 13:09