Felsök din värme / ac när bilfläkten inte fungerar

Ett av de vanligaste problemen med ett klimatkontrollsystem för bilar är brist på fläkttryck eller ingen fläkt alls. Det betyder att du sipprar ur ventilerna istället för rusningen du bad om. När det händer, sitter du kvar med ett eländigt underdrivet värme- eller AC-system.

Det kommer fortfarande att fungera utan fläkt, och du kan vanligtvis fortfarande kontrollera temperaturen på luften som blåser eller sipprar ut. Men ett klimatkontrollsystem utan fläkt som driver luften runt är allt annat än kontrollerat.

När en bilfläkt inte blåser

Precis som författaren till det här brevet vill du ha tillbaka din fläkt. Kolla vad han har gått igenom och varför han borde ha frågat en expert från början.

Mitt problem är på en 1996 Dodge Caravan 3.3 liter. Den har luftkonditionering men är en kort kropp och har ingen bakre värme eller luftkonditionering. Problemet avser fläktmotorn och dess aktivering. Min fläktmotor tänds. Haynes-manualen säger att fläkten aktiveras av ett relä. Jag måste hitta platsen för det här främre fläktreläet och säkringen som driver det.

Jag arbetar inom telefonbranschen och är mycket bekant med DC-ledningar. Haynes säger att det ligger i PDC under huven, tillsammans med en 40 amp fläkt säkring i PDC. Dodge ägarmanual visar 40 amp fläkt säkring, # 25, men nämner inte någon fläkt relä i PDC.

Alla reläer i PDC har angivna förklaringar på locket, men inget tyder på att de är för det främre fläktreläet. Haynes säger också att detta fläktrelä drivs via en säkring i kopplingsboxen under instrumentbrädan, # 12, 10 amp. Dodge-bruksanvisningen strider mot detta och visar ingen säkring på 10 ampere för ett fläktrelä, inuti kopplingsboxen.

Åtgärder hittills:

  • Kontrollerade fläkten med direkt effekt och den fungerar.
  • Kontrollerad för inkommande motståndsmark till fläkten, från instrumentpanelens omkopplare och den fungerar.
  • Kontrollerat om det finns batteri vid fläkten när bilen går. Det finns inget batteri för att driva fläkten.
  • Roterade alla PDC-reläer, de har samma ID, förutom ABS-pump. Fläkten fungerar fortfarande inte.
  • Roterade alla omärkta reläer i kopplingsrutan. Fläkten fungerar fortfarande inte.
  • Kontrollerad kontinuitet av 40 amp fläkt säkring; det är okej.
  • Kontrollerade de flesta säkringar för kontinuitet i PDC och Junction Box och de är okej.

Obs! Det finns inga brända eller korroderade ledningar. Jag måste bara hitta fläktreläet och dess säkring. Kan du hjälpa?

Tack på förhand ...

När det gäller denna Dodge-fläkt var svaret ganska lätt att urskilja.

Kontrollera säkringar, reläer och elektriska anslutningar

Det främre fläktmotorreläet (även känt som AC-reläet), som ligger bakom korsningsblocket med en svart kontakt, B05, är den skyldige. Detta är ofta fallet.

Ditt fordon ska ha ett komplett reläschema som visar platsen för alla fordonets elektriska komponenter som säkringar och reläer. För att fixa en fläkt är de första sakerna att titta på säkringar, reläer och elektriska anslutningar.

Se en reparationsmanual

Alla dessa är ganska lätta att kontrollera. Om du försöker med detta utan all information du behöver destinerar din elektriska felsökningsprocess till fel. För detta ändamål, om din ägarmanual är ofullständig, köp en ordentlig reparationsmanual. Den bästa reparationsmanualen är alltid en fabrikshandbok, men dessa kan antingen vara svåra att hitta eller många gånger dyrare än en "konsumentvänlig" reparationsmanual. Med det sagt, om du kan få en handbok av hög kvalitet, kommer den att betala sig själv flera gånger i vägledning.