Hole out: vad det betyder i golf med några kända exempel

"Hole out" är en golfterm med ett par olika men nära besläktade betydelser; i varje användning hänvisar det till en golfboll som rullar upp i hålet. Vilket trots allt är föremålet för spelet.

"Hole out" kan vara ett substantiv eller ett verb. Vi tittar på båda användningarna.

Hole-out som ett substantiv

Lägg först märke till att vi har lagt till ett bindestreck. Vi föredrar bindestreckstavningen när håltagning används som substantiv, men även avstavat är acceptabelt.

Hole-out som substantiv hänvisar till varje skott som resulterar i att bollen rullar upp i hålet. Som sådan är varje sista slag på ett visst golfhål ett hål, eftersom ditt spel av ett hål inte är över förrän bollen vilar i koppen.

Men hur håltagning oftast används som substantiv är att hänvisa till skott som oväntat resulterar i att bollen hittar koppen. Ett slag som spelas från farled, till exempel, eller en sprängning ur en bunker.

I sådana fall är det vanligtvis en överraskning att bollen rullar upp i hålet, och den överraskningen kan uttryckas genom användning av "hole-out" för att beskriva skottet.

Användningsexempel:

  • "Tigers hål på nr 3 var från 80 meter."
  • "Vilken hålighet från bickaren av Mickelson!"

Hål ut som ett verb

Att "håla ut" är att få din boll i koppen och därigenom slutföra ditt spel av hålet. Förflutet är "urholkat".

Användningsexempel:

  • "Annika hålade ut med en putt på 20 fot."
  • "Spieth måste hål här för att spara par."

Är ess och dubbelörnar håltagningar?

Ja, naturligtvis är de: det är skott som resulterar i att bollen går in i hålet. Men ingen kallar dem för ett hål, förutom när de senare beskriver pjäsen: "McIlroy holed-out på nr 4 för en dubbel örn."

När allt kommer omkring, varför skulle du säga, "Ja, jag hade en hål från tee på nr 3" när du kunde säga, "Jag gjorde en hole-in-one på nr 3!"

Några berömda håltagningar

Förmodligen den mest berömda hålan i golfhistorien förblir Gene Sarazens "Shot Heard 'Round the World" vid Masters 1935. Sarazen följde med tre med fyra hål att spela när han slog ett 4-trä från 235 meter på par-5 15-hålet på Augusta National Golf Club. Och urholkad för en dubbelörn.

Med en gungning slog Sarazen ställningen. Han fortsatte att vinna i slutspelet.

Några andra kända håltagningar:

  • Bob Tways håltagning från en bunker på det sista hålet för att vinna 1986 PGA-mästerskapet.
  • Robert Gamez's hole-out från farleden (176 yards med en 7-järn) på det sista hålet för att vinna Nestle Invitational 1990 på Bay Hill. (Tway och Gamez slår båda lyckosamma Greg Norman med sina håltagningar.)
  • På Players Players Championship 2002 höll Craig Perks ut ett chip för örn den 16: e, gjorde en lång birdie-putt den 17: e och hållde ut ytterligare ett chip på 18 för att vinna.

Alternativa termer

När en golfare hålar genom att flyga bollen direkt i hålet (i motsats till att bollen landar på greenen och rullar in i hålet), "skakade den" eller "dunked den" eller "burkade den".