Varför blanda matolja med epoxi för att reparera ett toalettrör?

6

Idag ringde vi en rörmokare för att reparera läckage i tätningen av ett toalettrör. Han använde metallfylld epoxikit för att försegla området kring den läckande leden, eftersom det faktiskt demonterar det gemensamma utseendet att vara ett stort projekt på grund av var den ligger. Detta var hans andra reparation på samma plats om tre månader.

Rörmokaren bad om vanlig (Canola) matolja, som han ätde i epoxin. Det här ser misstänkt för mig, eftersom jag alltid har trott att man ska ta bort all olja, smuts, fett etc. från områden som ska epoxieras.

Varför lägga till olja till epoxin?

    
uppsättning dotancohen 04.09.2015 17:42

1 svar

4

Jag har nyligen lärt mig något om formsprutning. Även om detta är en helt annan process kan det på något sätt relateras till detta ämne.

När plastingenjörer vill skapa en flexibel eller delvis flexibel del, väljer de att göra delarna av elastomerer tidigare (t ex gummi eller silikon). Tyvärr är elastomerer nästan omöjliga att producera under en formsprutningsprocess. Sålunda var flexibla delar ganska dyra.

Vissa smarta ingenjörer försökte blanda matolja i termoplastiska material som polyeten och polypropen för att göra det mjukare. De så småningom ut att utfallet var mer som en elastomer, men kunde tillverkas av formsprutning, vilket gör det ganska billigt. Faktum är att om du stöter på en billig plastdel som en tandborste i dessa dagar som uppvisar en flexibel del är det mycket troligt att den flexibla delen är i princip samma polymer som de närliggande delarna men med matolja blandad i.

Och eftersom härdad epoxi har vissa termoplastiska egenskaper, tror jag att det kan vara möjligt att öka flexibiliteten hos det härdade hartset genom att blanda grundligt i lite olja. Och flexibiliy är det allra bästa och slutar-allt en tätning.

Detta lämnar frågan, varför olja på en yta är skadlig för epoxidens vidhäftande hållfasthet, och det är inte inne i föreningen.

Jag antar att det beror på graden av dispersion. Man måste blanda det riktigt bra för att förhindra bildandet av en oljeprofil som förhindrar epoxin att gripa delarna.

    
svaret ges 04.09.2015 19:10