Blanda färger: vad du behöver veta om nyanser, toner och nyanser

Enkelt uttryckt skapas nyanser, toner och nyanser genom att lägga till vit, grå eller svart till en nyans, vilket påverkar dess mättnad och värde.

Nyans, mättnad och värde är de tre huvudsakliga egenskaperna för färg. Nyans är själva färgen, av vilka det finns 12 på färghjulet (bestående av de tre primära, tre sekundära och sex tertiära färgerna, som består av lika delar av primärfärgerna och sekundärfärgerna bredvid dem); mättnad är hur intensiv färgen är; och värde är hur ljus eller mörk färgen är, allt från det ljusaste ljuset till det mörkaste mörkret. Färger direkt från röret som är mycket ljusa, som zinkgul, har "högt värde", medan färger direkt från röret som är mycket mörka, såsom ultramarinblått, har "lågt värde".

Skillnad mellan värde och ton

Värdet inkluderar det extrema utbudet av ljus och mörkt i en nyans, med svart i en extrem och vit i den andra, och inkluderar den rena nyansen inom spektrumet. Ton är nyansen alltid blandad med grått (svart och vitt, eller en grå tillverkad av komplement) för att skapa olika värden.

Det är viktigt att förstå nyans, mättnad och värde och nyans, ton och skugga för att skapa en illusion av djup, utrymme och tredimensionell form, för att kommunicera det meddelande du som konstnär vill kommunicera och till mer blanda lätt de färger du vill ha.

Nyans

En nyans skapas när du lägger till vit i en färg och gör den ljusare. Det kallas också ibland en pastellfärg. Färgtoner kan variera från nästan hela färgmättnaden till nästan vit. Ibland lägger artister en liten bit vitt till en färg för att öka dess opacitet och täckstyrka.

Du kan lägga till vitt i de tolv nyanserna i färghjulet eller blanda någon av de tolv nyanserna i färghjulet för att skapa någon annan nyans och skapa nyanser av den nyansen genom att lägga till vitt i vilken mängd som helst.

Att färglägga en färg desaturerar också nyansen, vilket gör den mindre intensiv. Röd när tonad blir rosa. Blå när tonad blir "babyblå". Nyanser eller pasteller ses ofta som lugnare och tystare färger och används ofta för nyfödda kläder och accessoarer.

Kom ihåg att när du blandar färg lägger du alltid till en liten bit av det mörkare pigmentet i det ljusare pigmentet, vilket ökar mängden av det mörkare pigmentet tills du får önskad färg eller värde. Eftersom det mörkare pigmentet snabbt kommer att övervinna det ljusare pigmentet, kan du sluta med mycket mer färg än du vet vad du ska göra med innan du får den exakta färgen du försöker blanda om du lägger till den ljusare färgen i den mörkare färgen.

Olika vita har olika färgstyrkor (förmågan hos en färg att ändra en annan när den blandas med den), och den exakta färgen vit som du väljer att blanda med din ursprungliga färg kommer att påverka färgtonen. Titanvit är den mest ogenomskinliga vita och har därför den största färgstyrkan. Zinkvit är en mycket transparent vit och har låg färgton. Varmvit är titan-zink blandat med lite gult och orange pigment och ger en varmare färg till en färg än de tidigare nämnda vita.

Tone

En ton skapas när du lägger till både vitt och svart (som är grått), till en färg och tonar ner det eller avmättar det.

Du kanske ser orden ton och värde används omväxlande och uttrycker räckvidden av ljus och mörker i en målning eller teckning, som i "tonintervall" eller "tonvärde" men för att förstå nyanser, toner och nyanser i målningen. vi kommer att hålla oss till definitionen av ton som att lägga grå till en färg.

De flesta färger som vi ser i vår dagliga miljö har tonats ner eller nedtonats till viss del. De är desaturerade färger. Det skulle vara skurrande och överväldigande för våra visuella sinnen att bombarderas av färger vid full mättnad hela tiden. Toner ger komplexitet och subtilitet i färg och gör ren, mättad färg som mycket mer av ett visuellt uttalande när det används.

Eftersom toner är mer subtila är de också lättare att kombinera med andra färger på tilltalande sätt. Toner kan antingen vara ljusare eller mörkare än den ursprungliga nyansen, beroende på proportionerna svart, vitt och den ursprungliga nyansen som används.

Shade

En nyans skapas när du lägger till svart i en färg och mörknar den.

Precis som med nyanser kan du lägga till svart i vilken som helst av de tolv nyanserna i färghjulet eller till en kombination av färgtonens nyanser för att skapa nyanser av den nyansen genom att lägga till olika mängder svart. Nyanser kan sträcka sig från en knappt skuggad ren nyans till en djup svart färg som är i den ursprungliga nyans färgfamilj.

Många konstnärer viker sig från att använda svart, från början med impressionisterna, men använt på rätt sätt kan svart vara mycket effektivt.

Du kan också skapa dina egna kromatiska svarta, så att du helt undviker att använda svart från ett rör. En kromatisk svart eller svart tillverkad genom att blanda andra färger tillsammans kan i allmänhet göras genom att blanda ihop de mörkaste nyanserna i kompletterande färger. Detta ger en rik djup mörk färg som är mycket nära svart. Det finns också andra kombinationer som ger dig en fin mörk färg och det är värt att experimentera för att hitta vad som fungerar för dig.

För att bestämma färgförspänningen i din kromatiska svart (vilken färg din svart lutar mot), färga den med lite vitt. Detta hjälper dig att se den underliggande nyansen. Du kan också skapa gråtoner från dina kromatiska svarta och vita.