Använd peppar för att reparera radiatorläckage

Vissa nödsituationer vid vägarna kräver ett samtal till en dragbil och ett drag till mekanikern. Andra kan lösas tillfälligt med bara lite förberedelser. Att fixa en läckande kylare är till exempel så enkelt som att ha några paket peppar till hands.

Dropp dropp dropp

Om din bil börjar väsande och ånga sprider ut under huven är det första du bör göra att dra över. Kontrollera sedan under bilen. Om du upptäcker kylvätska som droppar ut under din bil, har du förmodligen en kylare läcka.

Vad nu?

Först, stanna kvar. Många tusentals dollar slösas bort på större motorreparationer helt enkelt för att föraren "försökte göra det" någonstans medan bilen överhettades. När kylvätska släpper ut från din kylare, följer din bils förmåga att hålla sig sval. Om din motor blir för varm börjar den snedvridas, smälta och till och med gå sönder. Den typen av skador kan orsaka mycket kostsamma reparationer. Att byta ut en kylare är mycket billigare än att byta ut en motor. Innan du gör något, vänta cirka 15 minuter tills ditt fordon har svalnat. Het kylvätska kan bränna dig.

Fixa det med peppar

Om du märker att kylvätskan sprutar snarare än att droppa, eller om du ser en trasig eller delad kylarslang, bör du prova en nödreparationsplåster eller något tejp. Men om du har en nålhålsläckage, som vanligtvis förekommer i kylaren själv, kan du rädda dagen genom att använda kryddan som till och med kan finnas i ditt fordon redan - vanlig bordspeppar.

När ditt fordon har svalnat öppnar du påfyllningslocket för kylvätska och häller i så mycket peppar som du kan hitta, upp till en full skaknings värde är bäst. Starta bilen och låt den värmas upp, så att pepparen kan cirkulera genom ditt kylvätskesystem. Med tur kommer de små pepparbitarna att hitta nålhålet och täppa till den, vilket ger dig en chans att komma till butiken för en riktig fix. Om allt du har är pepparkorn fungerar det också.

Vet bara att detta inte är en permanent lösning. Inte bara är det osannolikt att det kommer att hålla länge, så kommer du så småningom att behöva spola all peppar ur bilens kylsystem. Även om paprikan förmodligen inte kommer att orsaka några skador bör den fortfarande inte flyta runt i ditt kylsystem.

Klättra några ägg

Pepper är inte den enda snabba lösningen för en radiatorläckage. Om du råkar ha några ägg till hands kan äggulorna också fungera som en tillfällig fix. Separera ungefär tre till fyra äggulor från de vita, kasta de vita, ta av kylaren och häll sedan äggulorna inuti. Starta motorn och ge den några minuter. Äggen kommer snart att stelna och fylla läckagehålet. Men återigen, detta är en tillfällig lösning som är tänkt att få dig tillbaka på vägen och till en verkstad. Och prata om en röra - det är därför du bara bör använda den i en extrem nödsituation och om du befinner dig bara några kilometer från en verkstad.

Om du är orolig för att en kylare läcker stoppar dig på vägen, är den bästa lösningen att hålla en liten behållare med kylarförsegling i fordonet. Det är ett säkert sätt att se till att du har vad du behöver för att tillfälligt täta en läckande kylare - utan att göra äggröra.