Gör det själv med att reparera färgflis

Ett av de bästa sätten att reparera små flisor i din bils färg är att göra det själv. Även metall kan repareras, och om du följer dessa anvisningar sparar du pengar som annars skulle ha gått till karossbutiken. Liksom många gör-det-själv-bilreparationer är den här enkel om du går långsamt och kanske till och med övar i förväg.

Flisad

Det ögonblick du har fruktat har kommit. Du måste gå till köpcentret i din vackra, dyra, helt nya bil. Du vet bara att nitwit som parkerar bredvid dig kommer att skjuta dörren i sidan av din bil när han går ut. Så för att förhindra detta parkerar du långt ut i välsignelserna med en bil i sikte.

Men när du kommer ut igen ser du en ljusröd bil av obestämd modell zooma ut från platsen bredvid dig. Din rädsla ökar. Visst nog, vem som helst som var i bilen snodde din passagerardörr och lämnade två ljusröda fläckar i ditt perfekta pärlemorfärg.

Att fixa det

En gång i karosseriverkstaden för att få en uppskattning för att reparera skadan, lägger tekniker mer förolämpning mot din skada. Det finns bara inget sätt han kan garantera en exakt färgmatchning. Tråkigt att säga, men det är väldigt svårt, om inte nästan omöjligt, för någon att matcha de flesta moderna lacker, även om de använder fabriksfärgen. Om du bara målar dörrpanelen på nytt ser du skillnaden. Om du målar om hela bilen för att förhindra detta ser du ditt bankkonto gå i rött.

Men om chipet är litet, och även om det går genom den klara pälsen och djupt in i färgen, kan det bästa vara att prova en enkel touch-up. Det kommer inte vara en exakt matchning, men chansen är att ingen kommer att märka det om du inte påpekar det. Visst, du vet fortfarande att den finns där, men i det här fallet måste du väga den kunskapen mot möjligheten att spara pengar.

Måla efter nummer

Om du bestämmer dig för att du kan leva med mindre än perfekt, bör du lätt kunna använda följande metod för att reparera små flisor eller repor, som de som händer vid kanterna på bagageutrymmet och dörröppningarna. Om det är ungefär 70 grader ute bör du göra det i ett uppvärmt garage. Om du bor där det är varmt, arbeta sedan tidigt på dagen så att färgen inte torkar för snabbt.

Besök först din återförsäljares reservdelar. De kommer att få det exakta namnet och numret på färgen för din bil, som de sedan matchar till deras lager av touch-up-färg. Om chipet har gått in i metallen, köp också lite grundfärg och klarlack. Se till att du använder en fordonsfärg, inte sprayfärgen du får i järnaffären eller hemmacentret. Din återförsäljare ska ha båda, antingen i lager eller så kan de beställa det.

Första saker först

När du är hemma med din färg, grundfärg och klarlack, maskerar du bort ett kvarts tumområde runt chipet med maskeringstejp. Använd en ren, luddfri trasa (inga pappershanddukar eller vävnader!) Och lackförtunnare eller alkohol, rengör området för smuts, vax och smuts på vägarna och se till att du arbetar både inom och runt flisen. Om chipet går ner till ren metall, använd en 40 grus trasa för att skrapa upp metallen så att grunden och färgen har något att ta tag i. Se till att eventuell rost som har bildats också rensas bort.

Första gången

Använd applikatorborsten som medföljde grundfärgen (eller en tandpetare eller änden på en pappersmatch om den inte gjorde det). Försök att inte få den på någon av färgen, bara den nakna metallen. Du vill ha ett jämnt lager, tillräckligt för att täcka den nakna metallen, utan stötar eller klumpar. Låt detta torka i minst 24 timmar.

Börja måla

Det är här tålamod och en stadig hand kommer in. Skaka din färg väl och använd applikatorn som medföljde din touch-up-färg (om en inte gjorde det kan du köpa touch-up-applikatorer i valfri bilförsörjningsbutik) ett tunt, jämnt lager färg, vilket återigen säkerställer att det inte finns några stötar eller klumpar. Försök att inte måla utanför chipets gränser, och försök inte fylla i hela chipet upp till nivån för den omgivande färgen - du målar stegvis.

Om du blir slarvig, använd en bomullspinne som är avtappad i lite tunnare lack för att rensa upp överflödig färg. Om din färg är för tunn, rengör applikatorn, skaka färgen, doppa tillbaka applikatorn och vänta 30 sekunder tills den blir tjockare. Om det är för tjockt, lägg till ungefär sex eller sju droppar lack som är tunnare i beröringsfärgen och skaka väl. Var försiktig och tillsätt endast små mängder tills du får den textur du vill ha. Om du blir för tunn måste du vänta på att några av de tunnare avdunstar. Även då får du kanske aldrig rätt textur.

När du är klar, låt den sitta i ytterligare 24 timmar. Färgen krymper ganska lite när den torkar, varför du inte vill använda för mycket. Om det ser klumpigt ut, använd lite vått / torrt sandpapper med 800 korn för att släta ut det, arbeta försiktigt så att du inte slipar den omgivande fabriksfärgen.

Upprepa nu denna procedur en eller två gånger till tills den nya färgen nästan är i jämnhöjd med den omgivande fabriksfärgen och lämnar bara en liten urtagning för den klara färgen.

Applicera klarlack

Vänta ungefär en vecka, lite längre om vädret är kallt, och täck sedan det skadade området med klarlack. Om allt har gått bra kanske du helt enkelt kan bygga upp den klara färgen till den ursprungliga färgen utan att överlappa varandra.

Annars måste du blanda reparationen med fabriksfärgen. För att göra detta, applicera klarlack cirka en centimeter runt det skadade området. Låt torka över natten. Fortsätt göra detta under några dagar för att möjliggöra torkning och krympning och tills du har byggt upp den klara beläggningen upp några tusendels tum - eller lite mer än tjockleken på ett ark lövlöst papper. Låt detta torka och krympa i solen i minst en vecka.

När den är bra och stel, slipa den försiktigt med 800-kornigt vått / torrt sandpapper för att blanda allt i. Detta ger en matt finish, så följ upp med en medium till fin polermedel applicerad med en mjuk, luddfri trasa för att lysa upp din reparation.

Sprutmålningsmetoden

Vad sägs om chips mitt i en karosspanel? I det här fallet kanske du vill spraya på din primer och måla. Använd först lacktunnaren eller alkoholen för att rengöra och avfetta området och se till att det inte finns någon rost någonstans i eller runt flisen. Få nu en tunn bit kartong (en filmapp fungerar snyggt) och skär ett hål på en och en halv tum i mitten.

Håll kartongen i ena handen med hålet direkt över och ungefär två tum från chipet i din färg. Börja sedan med att spruta grundfärgen på ena sidan av kartongen och flytta den över hålet och över till den andra sidan av kartongen, där du kan sluta spruta. Starta eller stoppa inte sprayen över hålet, eftersom den kommer att springa och klämma fast i bilen. Vad du vill ha är en fin, jämn färgdimma. Om kartongen du använder är liten, maskerar du resten av bilen med större kartongbitar. Använd inte tidningar eftersom färgen kommer att suga igenom den. Vänta ungefär en timme och gör det igen. Sammantaget sprutar du cirka tre till fyra lätta färger. Överdriv inte det. Du vill inte att färgen ska springa eller klumpa ihop.

När du är klar, ta bort maskeringstejpen och slipa bort huvuddelen av grundfärgen med 800-sandpapper, och låt den bara fylla chipet. Använd något medium gnidningsmedel för att avlägsna eventuell översprutning från den omgivande färgen.

Maskera om området och använd med samma bit kartong och teknik, spray lätt tre eller fyra färger, och vänta cirka 30 minuter mellan varje lager. Ta bort maskeringen och låt färgen torka i 24 timmar. Ta bort eventuell översprutning och upprepa sedan processen med en klar beläggning. Avsluta sedan med gnidningsmedlet för att ge en fin glans.

Det är allt som finns i det. Men om du känner dig nervös rekommenderar vi att du tränar först, antingen på en iögonfallande del av din bil, som insidan av din huva, eller på en väns gamla junker.