Skulle citrongräs vara ätbart eller bara ett smakämne?

13

I min begränsade erfarenhet av citrongräs (som jag köper fräsch i plastpåse från kylskåpet i min lokala asiatiska stormarknad - inte fryst eller torkad eller något) är det svårt och omöjligt att tugga, oavsett hur länge du lagar mat för. Jag brukar krossa den, dela den ner i mitten och lägg den till soppor eller andra rätter med mycket vätska och ta det ut i slutet som ett fjällblad.

Jag har dock nyligen sett recept där finhackad citrongräs läggs rakt i en stek eller en sås, som bara verkar som ett bra sätt att sluta plocka bitar ur din mun till mig. Finns det ett problem med citrongräs jag köper? Är det bara att grön är svår och oätlig? Eller lagar jag det fel?

    
uppsättning Jack M 16.01.2015 01:48

6 svar

7

Du saknar något, citrongräs är väldigt fibröst och det är ofta en bra idé att ta bort det som ett lövblad. Om det är ganska friskt kan det lämnas i om du skalar bort de yttre lagren, du använder bara den mest anbudsdelade delen (ungefär en halv tum från roten till ca 2 tum från roten) och du köttfärs mycket fint. Om du gör allt så kan du steka eller på annat sätt laga citrongräs och hålla den i disken utan att få dina gäster att spotta ut det.

Det är ingen skada om du tar bort det.

    
svaret ges 16.01.2015 02:00
8

Om du faktiskt hugger det fint, borde du vara okej. Specifikt bör du skära den i tunna skivor mot kornet först, så att du skär fibrerna i tillräckligt korta längder för att inte störa dig. Beroende på hur hård din citrongräs är, kan du behöva ta bort några yttre skikt för att göra detta.

Vid den tidpunkten kan det redan vara möjligt att tugga, men ytterligare hackning bör vara säker på det. Om bitarna är små nog finns det inte något att tugga, och det är inte för troligt att du håller fast i munnen, eftersom det är blandat med många andra saker i disken.

Det är sagt, det finns viss variation i segheten, och det tar en ganska skarp kniv för att göra detta om citrongräs är på den hårda sidan, till den punkt som det kanske inte är möjligt. Så om du har problem att hugga det fint (eller för lite av stilken är ömt nog att göra det), faller du tillbaka till ditt vanliga sätt att införa det i saker är vägen att gå.

    
svaret ges 16.01.2015 02:00
6

I thailändsk matlagning används citrongräs i kryddiga soppor som tom yam och tom kha (kokosnötsoppa med galangal). Här är det inte finskuren och dras bara åt sidan när de ätas, tillsammans med andra kryddor som galangalen.

Thais gör också en citrongrassallad som heter yam takhrai , där finskivad citrongräs äts rå. Nedan finns en länk där du kan se att det görs - kocken skivar citrongräs runt omkring 1:00. Hon säger att det måste vara ömt. Självklart, även om jag gillar denna maträtt, kan citrongrasen ibland vara tuff och svår att tugga. Det kan väl vara att den citrongräs du får är bara inte lämpad för den här typen av saker.

Yam takhrai

    
svaret ges 16.01.2015 05:02
2

Jag gör Tom Kha ofta. Jag tycker att det är bäst att ta bort ett eller två yttre lager av citrongräs, smash det och lägg det till soppen och ta bort det innan du serverar det. Den galangala roten är väldigt tuff och svår att raka eller skära i små bitar. Jag använder markgalangal från Penzeys kryddor och hittar det enkelt och gott.

    
svaret ges 21.01.2015 14:18
2

Förutom de andra svaren: De flesta thailändska currypastaar inkluderar citrongräs som ingrediens, där den typiskt mashed till en fin pasta med en mortel och pestle (jag brukar ta bort det yttre lagret först eftersom det kan vara för torrt / svårt att mash lätt). I det här fallet är du absolut tänkt att äta citrongräs!

    
svaret ges 12.02.2015 20:34
1

Tänk på det som ett hjärta av Palm. Du skulle aldrig äta de fibrösa yttre skikten men hjärtat är ömt och mjukt.

    
svaret ges 02.05.2017 01:51