How tog de växterna tillbaka från utrotning?

29

Strax innan den första stora dinosauren sköt i Jurassic Park , tittar Dr. Sattler på en växt och kommenterar hur arten utrotades efter Mesozoic.

Senare lär vi oss att de tog tillbaka dinosaurier genom att hitta DNA från dinosaurblod i insekter inbädda i bärnsten.

Hur tog de tillbaka plantorna?

    
uppsättning 14.04.2013 19:26

1 svar

34

Det här är inte riktigt science fiction anymore:

Blommor regenererade från 30 000 år gamla frusna frukter, begravd av gamla ekorrar

Även om djuren fortfarande är svåra att klona, är kloning av växter en mycket annorlunda fråga. Om du har en ren del av levande vävnad, kan du till och med spruta rötter, löv eller båda, om du sätter den i en steril petriskål med rätt kombination av växthormoner.

Ännu innan vi lärde oss att göra det i mitten av 20-talet har orkidéer kloning av fruktträd genom ympning av grenar på värdträd sedan den romerska eran. Inte relevant för din fråga, bara ger dig lite bakgrund.

Men tillbaka till petriskålen, kallas den vanligtvis mikropropagation. Forskare använder det mycket när de behöver spara en växt, eller att skapa identiska växter för experimentella kontroller.

En av de snygga sakerna om frön är att embryon inuti dem är i grunden i suspenderad animering. I rätt miljö kan de vara årtionden eller till och med århundraden. Jag tycker att rekordet för spiring var för ett frö långt över tusen år gammalt (finns i någon östlig grav). Fröet som de hittat i den sibiriska grottan var 30 000 år gammal, ge eller ta. Det var inte livskraftigt och skulle aldrig ha grodit sig själv ... embryot hade dött. Men vi vet alla att det (komplexa) livet på jorden består av flera celler. Embryonerna i mogna frön befinner sig inte heller i singlecellssteget. Och en av dessa celler i embryot måste fortfarande ha levt och vilande.

Efter noggrant skärning av embryot ur utsädet, dissekera det med en skalpell (under ett mikroskop), saniterade de varje litet stycke så att det inte fanns bakterier eller mögel på dem, lägg det i en maträtt och tillsatte dessa plantor hormoner jag talade om. Om några dagar blev det större, tills små rotar och löv hade bildats.

Nu är det inte riktigt 70 miljoner år gammalt. Men vi är väldigt nära det där. Om en blomma eller frö skulle fångas i bärnsten, vi vet inte ens hur gammal är för gammal än.

Och i Jurassic Parks fiktion hade de förmågan att sammanfoga DNA ... om dinosaur DNA skulle överleva en sådan sak, skulle pollen eller annan växt vävnad säkert bevara några växt DNA. Även om bitar saknades skulle de göra vad de gjorde med resten, lägga till troligt DNA från moderna växter för att fylla i luckorna.

    
svaret ges 14.04.2013 20:09