Varför är kommersiella flygplan målade alls?

35

Även om det var en debatt om varför är flygplan målat vit och en fråga om hur mycket ett nytt färgjobb kostar , vad som inte har ställts är varför flygplan är målade alls.

Jag minns ett flygbolag som skickade ut ett pressmeddelande på 1980-talet eller 1990-talet, vilket innebar att dess planer ommålades (dvs ett fint silver) sparade flera hundra gallons färg samt stora kostnadsbesparingar eftersom planet också var lättare och använt mindre bränsle.

Om det finns stora positiva konsekvenser för att hålla flygplanet ommålat, varför bryter flygbolagen om att måla dem?

Detta föranleds av ett nyligen flygat flyg som jag hade på ett amerikanskt flygplan som just hade ommålats i American Airlines leverans. Kaptenen skojade att färgen fortfarande var så ny att vi inte skulle försöka röra den. Båda företagen är kända för att alltid vara i allvarlig skuld - så att spara varje öre borde ha betydat att gå för det "nakna" utseendet.

Relaterat: A quora fråga om hur mycket pengar skulle sparas om flygbolagen slutade måla sina leveranser och en Böja vitt papper på målade vs ommålat

    
uppsättning RoboKaren 04.04.2015 06:36

5 svar

38

Jag minns att höra att färgen faktiskt minskar planetens drag. När jag letade efter hittade jag detta Boeing-dokument som beskriver det.

Så målningen minskar bränslekostnaderna istället för att öka dem. En annan intressant sak är att planen regelbundet målas för att hålla draget lågt. Naturligtvis finns det även skylt .

Från rapporten:

In response to numerous questions raised by Boeing customers regarding the efficacy of surface coatings to reduce drag, Boeing has investigated some possible airflow physics explanations. Possible explanations postulated by Boeing aerodynamicists include:

  • Increased regions of laminar flow due to reduced surface roughness.
  • Reduction in surface roughness resulting in lower skin friction drag, when flow is turbulent.
  • Reduction in dirt and/or insect adhesion resulting in reduced roughness and hence reduced skin friction drag.
    
svaret ges 04.04.2015 11:54
23

Bortsett från färgen som förebygger korrosion, som sätter ljugen på tanken att AA flyger ommålade flygplan (de använder inte en klar färg på metalldelar och metallfärg på icke-metalliska delar), det finns den ekonomiska faktor.

Dessa flygplan flyger skyltar till sina ägare. De är en stor del av varumärkesigenkänning.

Därför är de ommålade eller åtminstone har klistermärken ansedda när de hyrs / hyrs ut till andra operatörer.

    
svaret ges 04.04.2015 07:29
6

Målade flygplan kan hållas rena med en relativt snabb tvätt, medan olackerad metall kräver relativt större ansträngning och tid (sålunda pengar) för att bli glänsande. Bränslebesparingarna kan helt enkelt mer än kompenseras av underhållsavgifterna.

    
svaret ges 04.04.2015 11:06
6

Jag tror att det är viktigare att det också hjälper markpersonal och flygkontrolltornet som är ansvarigt för marktrafiken. När man tittar på en linje upp från flygplan från ett avstånd, kan man eliminera en majoritet av planen genast eftersom de antingen är felflygbolag eller felaktiga. Nu behöver du bara jämföra svansnummer för ett par flygplan.

I flera år tillbaka fick jag en turné från en vän till Orlandos kontrolltorn, och som du kan tänka dig är det en ganska upptagen plats, särskilt uppifrån där de är beroende av sina ögon för att organisera trafiken på marken. När man spårar ett flygplan som beskattar har de två uppgifter, svansnummer och flygbolag. Så om du har en lineup som går till AA, United, UPS, United, Frontier behöver du inte ens bryta kikaren för att veta vad deras svansnummer är förutom att kanske skilja mellan de två enade flygningarna. Påskyndar processen och skär ner också på ett slarvigt fel.

    
svaret ges 04.04.2015 19:54
2

Varför är flygplan målat alls?

  • På grund av flygplansfunktionen. Marknadsföring bestämmer färgschemat, inte tekniska skäl som viktbesparingar (vilket är sant) eller dra reduktion från färg (vilket är falskt).

  • På grund av skydd. Färgen skyddar mot små repor från sand etc som kan börja trötthet sprickor. Om den polerade huden återbuffras 3 gånger om året är den noggrann granskad - men förebyggande är bättre än härdning. Polering tar bort ett mycket tunt lager av aluminiumoxid och jag kunde inte hitta några referenser att mängden av borttaget material skulle vara ett problem under ett flygplans livstid.

På en 737-800 väger färgfärgen ca 70 kg, på en B-777 ca 200 kg. Kostnadsökningen på grund av högre underhållskrav är cirka 60 kUSD i 1998 dollar eller 85 000 dollar / år nu. För ett flygbolag med 100 B737s motsvarar detta högre underhållskostnader på 8,5 mUSD / år. Detta kompenseras av de lägre bränslekostnaderna från viktbesparingarna, beroende på flygmiljö.

Korrosionsförebyggande är en ofta citerad orsak till färgfärgen. Men det finns en viss typ av korrosion som endast uppstår på målade flygplan. Från en Boeing-dokument :

Polished surfaces are protected from corrosion by regular buffing after washing. Painting protects against oxidation, salts, and jet fuel spills. However, unrepaired chips and cracks in paint collect dirt and moisture and so may become corrosion sites. Painted surfaces are also susceptible to filiform corrosion, or worm corrosion, which begins between metallic surfaces and paint and erodes both. It creates hydrogen and lifts up the paint layer as it travels across the surface.

En annan Boeing-dokument hävdar att färg kan minska dragen. Det motsätter sig dessa krav på ett effektivt sätt, vilket anger att både målade och polerade flygplan är aerodynamiskt rena. Det rekommenderas att behålla dem på det sättet, genom att tvätta alla plan minst tre gånger om året på grund av ackumulerad smuts och insekter som gör orsakad ökning av drag. Något som hittades genom regelbunden polering av polerade flygplan tror jag att det i det förflutna polerade flygplanet visat sig ha lägre driftskostnader som först tillskrivits viktbesparingar men visade sig senare bero på mindre insektrester.

Sammantaget är flygplan målade av goda skäl. Och ibland är de inte målade, också av god anledning.

    
svaret ges 11.05.2017 00:36