Vilken väg är bäst när du tar bort din bil?

När någon pratar om strippning av färg är de inte på väg att bli nakna i en järnaffär. Färgstrippning är avlägsnande av färg från vilken yta som helst med hjälp av en av en mängd olika metoder. Vilken metod någon väljer bestäms av ett antal faktorer, inklusive vilken typ av färg som tas bort, vilken typ av yta som målas (t.ex. trä, metall, sten), hur snabbt de vill ha det gjort och hur rent de vill att ytan ska vara när de är klara. Ja, det är en massa faktorer för att bli rak, men om du fattar alla dina beslut på vägen klokt kommer du säkert att vara nöjd med slutresultatet. Ta för många genvägar så har du tagit två steg bakåt i slutet av en lång, rörig och illaluktande dag.

Fysisk kontra kemisk borttagning av färg

Det finns två sätt att ta bort färg från vilken yta som helst: fysikalisk eller kemisk. Dessa är ganska självförklarande vid första anblicken, men inom dessa kategorier ligger många variationer i metod som hänför sig till de tidigare diskuterade variablerna. För fordonsändamål behöver du inte oroa dig för mycket för vilken typ av färg ditt fordon har eftersom de flesta sorter av korrekt bilfärg beter sig på liknande sätt när du avlägsnas, oavsett din metod. Ibland kan du stöta på ett hemmålningsjobb eller en konstig reparation som målades med någon form av husfärg, rost-o-leum, konstig grundfärg eller vem vet-vad som freakar ut när du försöker ta bort den från bilens metall (eller kroppsfyllnadsytan). Vissa färger värms upp till en vätska när de slipas, sedan tandköttar upp i klumpar som fortsätter att torka och bildar en stenhård, stenig yta som blir omöjlig att slipa igenom. Det är en mardröm, men en sällsynthet också.

Tips för borttagning av färg

Metoder för fysikalisk borttagning av färg inkluderar blästring, slipning och värmeavlägsnande, eftersom inga kemikalier används (låt oss inte diskutera kemiska reaktioner och värme här).

Inom kategorin medieblästring finns alla möjliga delmetoder. Sprängning av media innebär sprutning av den målade ytan med något som tar bort färg, driven av tryckluft. Saker som tar bort färg kan innehålla nästan vad som helst, från hårda strippare som Black Diamond krossade stenmedier till krossade valnötskal till den mycket mjuka bakpulver. Den nuvarande ilska inom strippning av fordon är bakpulver. Läsket kan ta bort färgen från metallen utan att förändra glansen på metallens yta. Det är fantastiskt att titta på och ännu mer fantastiskt att se resultaten. Om du tittar på soda sprängning kan du vanligtvis hitta någon som kommer att göra sprängning i din egen uppfart, gård eller parkeringsplats. Läsket tvättar helt enkelt bort och städningen är minimal. Högt rekommenderad!

Att använda en värmepistol för att ta bort färg från bilen eller lastbilens kaross är en beprövad metod, men var medveten om två saker: slipning efter värme och risken för skador på andra delar i uppvärmningsprocessen. När du har tappat färg med värme sitter du kvar med ett lager färgrester av olika tjocklek över hela bilen. Detta måste slipas bort. Moderna bilar har massor av gummi- och plastkomponenter som ofta ligger precis bredvid stålkarosseripaneler. Hög värme kan ske, smälta eller bränna dessa komponenter!

Tips för borttagning av kemisk färg

Kemisk färgborttagning innebär att du applicerar någon form av färgbubblande vätska på din färg, väntar på att den ska göra sitt arbete och sedan skraper bort den smälta färgen med en plastskrapa eller spatel.

Det finns många kemiska strippare där ute, från milda till vilda. Old school flygplan stripper är en av de vilda. Det är billigt, lätt att få, och pojke kan det ta bort färg. Nackdelen med denna typ av strippare är hur hård den är. Det luktar hemskt (använd en andningsskydd när du arbetar med flygplansdrivare), äter bort allt som inte är sten eller metall (inklusive de latexhandskar du trodde skulle skydda dina händer från denna läskiga goop) och är hemskt för miljön . Dessa dagar finns det mer miljö- och hälsovänliga strippor som gör nästan lika bra jobb. Alla som berättar att deras favoritorganiska strippare fungerar liksom flygplansdrivare är full av, ja, strippare. Men de fungerar, bara lite långsammare och med lite mer post-strip-arbete än hardcore-grejerna.

Slutliga överväganden

Det är viktigt att analysera din situation för att bestämma vilken metod som fungerar bäst för dig. Det är också en bra idé att testa en plats om du ska göra ett stort stripjobb. Naturligtvis kan du inte alltid göra det här, men alltid planera så mycket du kan. Och kom ihåg, arbeta säkert!