Vilka är de bäst smakande sötvattensfiskarna?

Sportfiskare kommer aldrig att komma överens om vad den bäst smakande sötvattensfisken är. Åsikterna varierar geografiskt eftersom olika arter finns tillgängliga beroende på var du bor. Och hur väl du tar hand om fisken du fångar påverkar hur väl den kommer att smaka när du lagar den. Med det i åtanke, här är en översikt över sötvattensfisk som allmänt erkänns som bra bordspris:

Bluegill (braxen)

Bluegills finns i de flesta nordamerikanska vatten och är ofta den första fisken som unga fiskare fångar. De blir inte stora. En 1-pundare är väldigt stor, så mindre kokas ofta hela efter skalning, halshuggning och rensning, men ibland fileteras de. Köttet är vitt och flagnande och kan vara sött om fisken kommer från rent, kallt vatten.

Det finns många sätt att laga blågrill, med stekpannor förmodligen mest populära. Bluegills är en del av sunfish-klanen, och många av de andra sunfish-arterna är lika bra bordsmat och beredda på liknande sätt.

Havskatt

Havskatt kan fångas i de flesta nordamerikanska vatten och en mängd olika arter växer till olika storlekar. De odlas också kommersiellt i många södra stater och säljs över hela landet på fiskmarknader och serveras på många restauranger. Vissa anser havskatt som en delikatess.

Köttet är inte så flagnande eller vitt som hos andra arter men har väldigt lite "fiskig" smak, beroende på vattnet där havskatten fångas och om de hanteras ordentligt.

crappie

En mycket populär matfisk i söder och en art som finns allmänt i USA, crappie har sött vitt kött. Liksom bluegills tillagas mindre hela, och större kan fileteras. Stekning är vanligast.

Largemouth och smallmouth bas

De flesta basfiskare insisterar på att släppa all sin fångst och äter aldrig bas. Det är en fråga om val, och definitivt större bör släppas. Men alla stater tillåter att man håller lite bas av en viss minsta storlek.

Dessa fiskar har ett vitt, sött kött som inte skiljer sig från bluegills (som de faktiskt är relaterade till). Som med de flesta fiskar påverkar den typ av livsmiljö de kommer från. De från rent, klart och kallt vatten är bäst. Basen är tillräckligt stor för att fileteras men kan tillagas på många sätt.

Sötvattentrumma

Vissa tycker att sötvattentrumma (även kallad fårhuvud) är oätlig, medan andra säger att de är bra att äta. Det finns faktiskt en betydande kommersiell fiskemarknad för denna art. Sötvattentrumman blir stor och lever i kallare vatten från Tennessee norr.

De är lätta att filetera men måste läggas på is så fort de fångas och rengöras snabbt efteråt. Deras kött kan tillagas på många sätt.

Forell

En strandmiddag med öring bara några minuter efter fångsten sägs ofta vara den bästa fiskmåltiden du någonsin kommer att ha. Ju färskare fisken desto bättre. Detta gäller i allmänhet dock för inhemsk fisk snarare än bestående fisk. Inhemska fiskar med en orange eller rosa färg i köttet är bäst smakande, oavsett om det är brun, bäck eller regnbågsforell.

Många preparat är lämpliga för öring, men storlek kan vara en faktor. Stekpanna föredras för mindre exemplar, medan stora kan fileteras. Öring kan bakas eller grillas, såväl som rökt.

Gös

Många kallar gös den bästa fisken i sötvatten, även om gul abborre också borde få samma utmärkelser, eftersom de är en mindre kusin. De flesta sallader är fileterade, men de kan tillagas på olika sätt, inklusive stekning, bakning och stekning.

Vit bas

Vit bas finns i många nordamerikanska sjöar och floder. De blir inte stora. En 3-pundare är troféstorlek, men en 1-pundare är vanligare och kan fileteras. Köttet av vit bas har en mörkröd rand eller blodlinje i sig, som bör tas bort. Vit bas stekas ofta, men de kan också bakas och stekas.