Vilken paintballkaliber passar dig?

Köper du en ny paintballpistol och undrar vilken kaliber som passar dig? Det finns en signifikant skillnad mellan standard .68 kaliber och de mindre .50 kaliber paintballs. Vilket du väljer beror på vilken typ av paintballspel du vill spela.

Dina alternativ för paintballkaliber

Paintballs finns i olika storlekar, men .68 kaliber är den vanligaste och anses vara standardstorleken på paintballs. En kalibers kaliber avser dess diameter. Till exempel är en .68 kaliber paintball 68 tum i diameter.

Under åren kom paintballs också i andra specialiserade kalibrer inklusive .40, .43, .50 och .62. Av dessa fyra är 50 kaliberfärg fortfarande ett populärt alternativ för spel med låg effekt. Vissa människor fortsätter att använda .43 kaliber.

Storleken på paintballs du använder beror på din paintball gun (även kallad en markör).

  • Om du inte har köpt en paintball-pistol ännu, köp en pistol som bäst passar dina behov (mer om detta nedan).
  • Om du redan äger en paintballpistol måste du använda kalibern för den pistolen.
  • Omvandlingssatser finns tillgängliga som kommer att modifiera nästan vilken paintballpistol som helst från .68 kaliber till .50 kaliber och vice versa.

Varför välja .68 kaliberfärgbollar?

En branschstandard, .68 kaliber är fortfarande den mest populära paintballstorleken och den föredras av seriösa spelare. Dessa är tillräckligt mångsidiga för olika typer av spel och stilar av fält och har en stor hastighet och "splat" när det träffar andra spelare.

På nackdelen är .68 kaliberfärgbollar tyngre, liksom vapnen som är gjorda för dem. Eftersom de är större kommer du inte att kunna få så många omgångar i behållaren som de mindre färgbollarna, men totalt sett tycker erfarna spelare inte detta är ett problem.

Naturligtvis kommer en större boll att skada mer när den träffar dig. Om du är ny inom sporten kan detta störa dig men det är verkligen en del av det roliga. Dessutom skadar det inte så illa.

Om ditt mål är att spela med de "stora pojkarna" i paintball, gå med kalibern .68.

Varför välja .50 kaliberfärgbollar?

.50-kaliber paintball-markörer har blivit ett populärt alternativ för en mängd olika paintballspelare. Ofta kallad low-impact paintball, den är perfekt för nybörjare, inomhusfält och avslappnad fältspel av barn.

Det är också populärt inom områden som marknadsför till företags- och andra vuxenutflykter eller någon som vill ha kul med paintball utan smärta. Vissa erfarna spelare tycker också om mindre storlek för vissa spel.

En .50 kaliber paintball är 1/2 tum i diameter. Dessa kommer att skada mindre när de träffar dig men du får inte samma avstånd eller hastighet ut ur dem som du skulle med en .68 kaliber. Ibland kommer färgkulorna på .50 kaliber inte att bryta vid påverkan.

Den mindre storleken gör att du kan få mer färg i behållaren och det betyder att du måste ladda om mindre ofta. Många spelare tycker att detta är fördelaktigt för såväl scenariospel som träboll. För träboll kommer kalibern .50 också att låta dig skjuta genom tjock pensel, en vanlig utmaning för de större färgbollarna.

Kostnad är en annan fördel för kaliber .50. Vapen och färg tenderar att kosta mindre och ur ett värde-bara synvinkel gör högre volym och fler bilder detta till det mest kostnadseffektiva paintball-alternativet. Du kommer också att upptäcka att en .50 kalibermarkör kräver mindre luft för att skjuta oavsett om du använder CO2 eller tryckluft.