Vilken position ska du spela i volleyboll?

I volleyboll bör positionen du spelar baseras på vilken typ av spelare du är, din storlek och smidighet och de färdigheter du utmärker dig med.

När du börjar spela volleyboll först lär du dig var och en av färdigheterna och övar dem ofta. Bollkontroll är nyckeln i alla positioner du spelar, så lär dig att kontrollera serven från det andra laget med ett underhandspass. Öva fribollspassning och bli bekväm med resten av färdigheterna som servering, inställning, blockering, träff och grävning.

I verkligheten är dock inte alla bra på alla färdigheter. När du först börjar spela kan du snabbt behärska en färdighet, medan de andra kanske inte är lika enkla för dig. Du kanske aldrig blir bra på vissa färdigheter, men du kommer inte vara ensam. Volleybollsfärdigheter varierar mycket och spelare på alla nivåer i sporten har olika behärskningsnivåer när det gäller individuella färdigheter.

Här är några allmänna riktlinjer för varje position.

Utanför hitter

Den externa hitteren är en position som kräver en bra allround-spelare. Teamet förlitar sig på den externa hitteren för en betydande mängd mottagning. Ibland måste du passera och komma snabbt i position för att slå bollen.

Ofta är den yttre hitteren också en stor del av brottet. Detta gäller när du är i systemet, men särskilt när ditt team är ur systemet. Om det finns ett dåligt pass kan den externa hitteren vara det enda alternativet för uppsättningen. Många gånger måste hittern utanför slå svåra uppsättningar - sådana som är utanför nätet eller kommer över din axel.

Den externa hitteren är inte bara ansvarig för att blockera det andra lagets motsats utan måste hjälpa mittblockeraren med några av de snabba attackerna och setter dumpningarna.

Utsidan slår bästa färdigheter är:

 • Slå (främre och bakre raden)
 • Förbi
 • Blockering

Mittblockerare

Mittblockeraren är mestadels ansvarig för att hålla motståndarens hitters i schack. En bra mitt är bra för att läsa setter för att avgöra var hon ska sätta bollen och är tillräckligt snabb för att komma dit och sätta upp ett fast block.

Mellanblockerare är också en nyckelmedlem i brottet, kör snabba uppsättningar och bilder, ibland som en lura för att förvirra det andra lagets blockerare. Middles är vanligtvis de högsta spelarna på banan, men de har mycket bra sidorörelse och snabba armsvängningar. Middlar förväntas ofta inte passera eller spela i den bakre raden.

Mittblockeraren bästa färdigheter är:

 • Blockering
 • Utslagning
 • Läser setter
 • Lateral rörelse

setter

Volleybollssättaren kallas ofta sportens quarterback. Setteren måste vara en smart taktiker. Hon behöver lära känna sitt lag bättre än någon annan så att hon kan bestämma vem uppsättningen ska gå till och när. Hon måste vara vilseledande mot motståndare som blockerar så att hon kan få sina hitters en-mot-en-möjligheter.

En setter stämmer överens med vilka hitters som är heta och vilka som är kalla, och hon arbetar för att få alla sina hitters inblandade. Setters måste vara bra på alla typer av bollkontroll eftersom placering är nyckeln. Bra setters kan leverera bollen där den behöver vara när man ställer in underhand eller överhand. Setters måste också vara bra grävare, bra kommunikatörer och teamledare.

Setterens bästa färdigheter är:

 • All-round bollkontroll
 • Inställning (överhand och underhand)
 • Gräva
 • Kommunikation
 • Gruppledarskap

Motsatt

Motsatsen är vanligtvis en mycket bra och mångsidig hitter och uppmanas att attackera i främre och bakre raden på både höga och snabba uppsättningar. Motsatsen kan kallas för mottagning av serveringar, men ofta tas de bort från passeringsformationen så att de kan koncentrera sig på att slå.

Motsatsen är ansvarig för att blockera det andra lagets bästa externa hitter, så de måste kunna ställa in blocket bra för mitten och ta bort en bra del av banan med bra blockeringsposition. Motsatser förväntas också hjälpa mitten ut med blockerande skjutuppsättningar till den motsatta mittblockeraren och komplexa offensiva spel när de utvecklas.

Motsatsen är bästa färdigheter är:

 • Slå (främre och bakre raden)
 • Blockering

Gratis

Libero spelar bara på bakre raden och kan inte attackera bollen, så dessa spelare är vanligtvis mindre än spelare på första raden och har oklanderlig bollkontrollfärdighet. Liberos behöver inte bara gräva bra, men på trasiga spel kan de också uppmanas att sätta bollen.

Liberos ombeds ofta att ta majoriteten av domstolen i tjänande får för att de är de bästa förbipasserande och för att de inte behöver oroa sig för att komma i position för att slå.

Liberos bästa färdigheter är:

 • Bollkontroll
 • Förbi
 • Gräva
 • Inställning