Hur man tar bort smink helt

För att ta bort smink ordentligt är allt du behöver en ordentlig rengöringsmedel för ansikts- och ögonmakeupborttagare. Dessa är mina favorit tips för borttagning av smink som jag har lärt mig genom åren.

De misstag som de flesta kvinnor gör

Det största misstaget kvinnor gör när de tar bort smink är att vi är för snåla med våra sminkborttagningsprodukter. Vi bör blötlägg bomullsdynor med ögonmakeupborttagare och använda generösa rengöringsdockor i ansiktet. Målet är att lossa all den produkten som vi tidigare kvävt i ansiktena, och för att göra det ordentligt måste vi vara generösa.

Ett annat misstag vi gör är att gnugga ögonområdet för att ta bort smink. Detta är ett enormt nej-nej. Vi borde klappa, aldrig gnugga, runt det känsliga ögonområdet.

Och slutligen har vi en tendens att glömma att tvätta in i hårfästet och under vår käftlinje, vilket är mycket viktigt när vi bär foundation.

Hur man tar bort ögonmakeup

Det bästa sättet att ta bort ögonmakeup - även vattentät mascara - är att blötlägga mjuka bomullsdynor eller bollar i ögonmakeupborttagaren och låta dem sitta på ögonen i några sekunder. Detta lossar din smink utan att skrubba. Dessa fina linjer kommer att utvecklas så småningom, låt oss inte skynda på dem, eller hur?

Min hands-down favorit ögonmakeupborttagare är tillverkad av Clinique, men Neutrogena är ett apoteksmärke som fungerar bra i en nypa. Makeupartisten och YouTuber Lisa Eldridge rekommenderar Bioderma Sensibio H2O Micelle Solution för att ta bort smink eftersom hon inte gillar hur oljiga borttagare tenderar att vara.

Här är Eldridges geniala metod för borttagning av smink, som jag har antagit (det fungerar). Få hela scoop i hennes YouTube-video:

 • Ta en rund bomullssminkpad och skär den i två. Jag använder sax för detta. Eldridge drar bara isär dem med fingrarna.
 • Blötlägg var och en i remover och placera under dina nedre fransar. Detta samlar sminken från dina övre fransar samtidigt som du tar bort smink från dina nedre fransar.
 • Ta en annan bomullsmakeupdyna, blöt den i sminkborttagaren och placera den över ditt slutna öga.
 • Tryck försiktigt nedåt så att lösningen kan suga in i några sekunder. Ju längre, desto bättre.
 • Sopa sakta dynan över fransarna och locken för att ta bort sminken. Gnugga aldrig.

Du kan gå tillbaka med en annan kudde för att se till att all smink tas bort, annars riskerar du att lämna svarta fläckar på dina handdukar eller örngott.

Hur man tar bort ljusa läppstift

Om du gillar ljusa läppfärger, ta bort läppfärgen innan du rengör ansiktet, annars riskerar du att smörja läppstift över ditt nyrengörade ansikte.

Eldridge använder det micellära vattnet (se ovan) för att ta bort ljusa läppstift. Hon använder en stor mjuk bomullsdyna som blötläggs i den och torkar långsamt av läppstiftet med den. Det blir "det värsta av det", säger Eldridge i sin video.

Du kan också använda ögonmakeupborttagare på dina läppar.

Hur man tar bort smink i ansiktet

Om du har torr hud, prova en kräm- eller oljerengöringsmedel. För fet eller blandad hud, använd ett rengöringsmedel formulerat för din hudtyp.

Rengöring bör vara en tvåstegsprocess: gå över ansiktet en gång för att ta bort smink och en andra gång för att ta bort spår av smink och smuts.

Så här gör du:

 • Massera en hel del av rengöringsmedlet över hela ansiktet och nacken. Jag gillar att använda cirkulära rörelser för att säkerställa att jag tar bort all smink. Och det känns bara riktigt bra.
 • Ta bort rengöringsmedlet med en supermjuk tvättlapp (bambu tvättlappar) eller musselin.
 • Upprepa ovanstående.
 • Skölj med ett stänk varmt vatten.
 • Doppa en bomullspinne i sminkborttagaren och gå över dina fransar en sista gång.

Måste jag tvätta ansiktet innan jag går och lägger mig?

Ja - speciellt om du har smink i ansiktet. Om du vill vakna med daggig, glödande hud måste du ta bort dagens smink och solskyddsmedel.

Ta reda på mer i Hur man tvättar ansiktet ordentligt.

Ska jag tvätta ansiktet igen på morgonen?

Ditt ansikte blir inte smutsigt från att sova på en ren örngott, så det finns ingen anledning att tvätta igen på morgonen. Faktum är att för mycket rengöring kan torka ut huden. Om du vaknar med en oljig glans, stänk dock lite varmt vatten i ansiktet för att lösa upp oljorna. Du kan också trycka en varm tvättduk i ansiktet.

Behöver jag toner?

Många kvinnor använder toner eftersom de känner att det tar bort alla spår av smuts, olja och smink. de flesta skönhetsexperter är dock överens om att toners är onödiga (se "Är toner nödvändigt?").

De flesta rengöringsmedel idag gör ett bra jobb med att ta bort all muck från även de tyngsta av dina sminkdagar. Medan toner kommer att ta bort din hud från smink, tar den också bort naturliga oljor som kan torka. Om du inte har superfet hud eller bara älskar en viss produkt kan du hoppa över toner.

Kan jag använda babyservetter för att ta bort smink?

"Nej, nej, nej", säger skönhetsexperten Laura Mercier i Allure Magazine. "Jag kryper när jag ser kvinnor som använder babyservetter för att ta bort smink. De får inte jobbet gjort."

Kvinnor tror att babyservetter är formulerade för att vara skonsamma mot barnets hud, därför kommer det att vara skonsamt mot ansiktshuden, säger Mercier. Hennes svar på kvinnor som tycker att babyservetter är skonsamma? "Tja, en babys rumpa är inte täckt av smink som kräver speciella ingredienser för korrekt avlägsnande."

'Nog sagt.

Jag har supertorr hud, hur tar jag bort smink utan att torka ut mer?

Välj ditt rengöringsmedel baserat på din hudtyp. Om du har supertorr hud, överväga en rengöringsolja. Mercier föreslår att du applicerar olja på en bomullsdyna och sedan sveper den över lock, läppar, ansikte och ögonbryn. Massera i oljan lossnar smuts och smink. Tvätta huden med ett skum- eller gelrengöringsmedel och tvätta bort rengöringsmedlet med en varm tvättduk som fungerar för att exfoliera huden. Följ med en fuktighetskräm applicerad på fortfarande fuktig hud.

Hjälp! jag har akne

Om du har akne är det bästa alternativet att tvätta ansiktet med en salicylrengöringsmedel. Om du har fet hud, överväga ett skummande rengöringsmedel. Jag har gjort mycket forskning om akne och hur jag kan bekämpa det och dela alla mina hemligheter i följande artiklar:

 • 9 vuxna akne fakta (plus, hur man behandlar det)
 • Bästa produkterna för akneutsatt hud
 • Acne och tonåringar: Hur man behandlar finnar (och täcker upp dem)
 • 5 skäl till att din akne inte försvinner